Kicsiben és nagyban is az arany a nyerő

2011. május 16. hétfő - 11:05 / hirdetés (x)-2
  •    

Az arany, mint nemesfém, mindig is az értékállóságot jelentette. Az aranybefektetők és kereskedők a válságból is szépen profitáltak, hiszen a nehéz időkben megélénkül az érdeklődés a sárga nemesfém iránt. Miért lehet jó befektetés még mindig az arany? //

Köztudott, hogy az aranybefektetések védelmet nyújthatnak a gazdasági válságok idején. Ez napjainkban sincs másként, amikor a nemesfém segítségével védekezhetünk az infláció elleni. Ha a közeljövőben a világgazdaság növekedése felgyorsul, és a banki hitelezés megélénkül, akkor a gazdaságot számottevő pénzmennyiség fogja elárasztani, ami jelentős inflációhoz, devizák leértékelődéséhez vezethet.

Az aranyba fektetett pénzek azonban ellenállhatnak az inflációnak és megőrizhetik értéküket. Részben ennek köszönhetően, részben a dollártól való függésük csökkentése érdekében a világ jegybankjai folyamatosan növelik aranytartalékaikat, aminek hatására az arany árfolyama számos elemző szerint további rekordokat dönthet. Ősszel ráadásul elkezdődik Indiában az esküvői szezon, amikor a hagyományoknak megfelelően mindenki aranyat ajándékoz az ifjú párnak, s amely következtében ilyenkor rendszeresen megugrik a sárga nemesfém ára.

Az arany és részvénypiacok (SP500: amerikai, EuroStoxx 50: európai) teljesítményét 2005-től.

Milyen formában lehet aranyat vásárolni?

Egyrészt vásárolhatunk ékszereket és így "fektethetjük be" a család vagyonát. Az aranyékszereknél fontos tudni, hogy nem tiszta, 24 karátos, hanem jellemzően 14-18 karátos aranyat veszünk. Amikor megvesszük az ékszert, akkor az arany mellett kifizetjük az ötvös mester munkáját is.

Több szolgáltatónál/kereskedőnél 24 karátos aranyat is lehet venni. Ennek nagy előnye, hogy ha megfelelő tanúsítványokkal rendelkező aranyat veszünk, akkor azt szinte bárhol pénzzé lehet tenni. Viszont kifejezett hátránya, hogy csak tömbben és csak igen nagy összegért lehet megvásárolni, továbbá problémát okoz az aranytömbünk biztonságos tárolása.

 


Arany – virtuálisan

Az aranyat nem csak fizikai valójában lehet megvenni, szert tehetünk rá a tőzsdén keresztül is többféle értékpapír formájában. A nagy előnye az "értékpapírosított" aranynak, hogy tőzsdén keresztül könnyen megvehető. A bank vagy a brókercég őrzi az értékpapírjainkat, nem kell tehát sem aranyat, sem aranyat érő papírokat tartani a lakásunkban. Viszont nagyon könnyen el lehet tévedni a sokféle értékpapír között, és vannak olyan határidős, opciós ügyletek vagy certifikátok, amelyek komoly kockázatokat is képviselhetnek.

Az arany és részvénypiacok (SP500: amerikai, EuroStoxx 50: európai) teljesítményét 2005-től.
Az arany és részvénypiacok (SP500: amerikai, EuroStoxx 50: európai) teljesítménye 2005-től.

Az arany 2011. március 31-éig elért hozamai:

2011.03.31

Évesített hozam

1 éves

28,23%

3 éves

15,15%

5 éves

19,63%

2005.01.03-tól

20,89%

Az arany 2005 óta éves átlagosan több mint 20% hozott a befektetőinek.

Az arany biztonsága, az értékpapír egyszerűsége

A hazai piacon már elérhető olyan befektetési termék, amely egyesíti a 24 karátos arany értékállóságát, biztonságát és fizikai létét az értékpapírok rugalmasságával. Szemben a legtöbb befektetési alappal, amelyek vagy kötvényekbe, vagy különböző részvényekbe fektetnek, a Budapest Arany Alapok Alapjában elhelyezett tőke – értékpapírokon keresztül – fizikai aranyba illetve arany kitettséget biztosító eszközökbe fekteti vagyonát. A konstrukció lehetővé teszi, hogy akár havi párezer forintot is elhelyezhessünk az alapba. Nem kell tehát sokmillió forintért aranytömböt vásárolnunk, és sokszázezer forintért őriztetnünk azt. A Budapest Arany Alapok Alapjának segítségével bármelyik napon be lehet fektetni a nemesfémbe, illetve pénzzé lehet tenni a megtakarításainkat az aktuális piaci áron.

További információk!