Ki dugja a fejét a hurokba?

2011. június 29. szerda - 09:17 / Erste-elemzés
  •  
  • Előfizetés

Az tényleg kérdés, hogy az EU rendelkezik-e egy görög B tervel. Ugyan tagadják, de valószínűleg rendelkezik. Hiszen tagadniuk kell a terv létezését, mert az A terv az a görög megszorító csomaghoz kötődik. Ha elismernék, hogy van B terv, akkor a görögök kihúznák a fejüket a hurokból, hiszen a B terv esetén valószínűleg az európai központi hatalmak (Németország, Franciaország) dugná mélyebben a nyakát a hurokba.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Ismét 1%-nál nagyobb emelkedést mutattak az amerikai részvényindexek (Dow +1,2%; S&P +1,3%; Nasdaq +1,5%). A vártnál jobb Nike eredmény az erős vállalati teljesítményekre világított rá. Egyelőre elmaradt a befektetők által rettegett profit-warning hullám. Ma a görög szavazáson a világ szeme, a befektetők egyelőre optimisták.

– Ma szavaz a görög parlament a mintegy a 2011-15 közötti időszakra szóló 28,4 milliárd eurós megszorítási csomagról. A kormány tervei szerint az állam 14,3 milliárd euróval csökkenti a kiadásokat, és 14,1 milliárd euróval növeli a bevételeket. A piac optimizmussal várja a csomagot, jóllehet a szavazás eredménye kétséges, hiszen mindössze 5 fős többsége van a kormánypártnak a 300 fős parlamentben. Az ellenzék elutasítja a megszorításokat, az országot pedig 48 órás sztrájk és tüntetések bénítják meg.

– A csomag elfogadása viszont kulcsfontosságú, hogy Görögország lehívhassa az EU segélycsomag következő részletét, mely elengedhetetlen a júliusban és augusztusban lejáró állampapírok refinanszírozására. A görög csőd elleni biztosítás ára a napokban 100 bázispontot csökkent a korábbi 2.421 pontos csúcsról.

– A Nike tegnap, nyitás előtt publikálta gyorsjelentését. Az 1,24 dolláros részvényenkénti profit meghaladta az elemzői várakozásokat, és a bevételek is az előrejelzéseket meghaladó mértékben emelkedtek. A piac már nem volt olyan optimista a jelentés előtt, hiszen a gyenge makroadatok óvatosságra késztették a befektetőket. A vártnál jobb számok így különösen kedvező fogadtatásra leltek, 10,4%-ot emelkedett a Nike árfolyama a tegnapi kereskedésben.

– Makro fronton tegnap sem jöttek jó hírek az USA-ból. A fogyasztói bizalom júniusban 58,5 pontra csökkent a várt 61-el szemben, a lakásárak pedig áprilisban is további 4%-kal csökkentek (év/év).

Olaj és arany:

– A WTI kőolaj ára 2,5%-kal 93 dollárig emelkedett tegnap. A görög parlamenti szavazással kapcsolatban optimista piac pozitív korrekciót hozott a hetekben megtépázott olaj piacán. A befektetők ráadásul a magas amerikai készletállomány csökkenésére számítanak.

– Az Amerikai Energiahivatal (DOE) ma publikálja a készletadatokat. Az elemzők további 1,5 millió hordós kőolaj raktárkészlet csökkenésre számítanak, míg a benzin terén 775 ezer hordóval emelkedhet a készletállomány.

– Az arany ára kis lépésekkel, de elindult felfelé. Jelenleg 1.505 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

– A Shanghai Composite kivételével a pozitív tartományban voltak az ázsiai indexek ma reggel (Nikkei +1,5%, Shanghai -0,5%, Hang Seng +0,4%, Kospi +1,5%, All Ordinaries +1,2%). A hangulat alapvetően pozitív volt, a befektetők bíznak abban, hogy Görögország megmenekül.

– Kínában rontott a szentimenten, hogy egy ma megjelent elemzés szerint a dráguló élelmiszereknek köszönhetően a júniusi infláció elérheti a 6,2%-ot, ami további szigorító lépéseket tesz majd szükségessé a jegybank részéről.

– Előzetes adatok szerint Japán ipari termelése az áprilisi 1,6% után 5,7%-kal nőtt havi szinten májusban, míg a piac csak 5,6%-ra számított. A pozitív meglepetés hátterében az autógyártók teljesítménye állt.

– Hatalmas érdeklődés mellett tartott tegnap közgyűlést a Tepco (+2,5%). A részvényesek új tagokat választottak az igazgatóságba, azonban nem támogatták azt az ötletet, hogy teljes mértékben szüntessék be az atomenergián alapuló áram-előállítást. Igaz, azt sem szavazták meg, hogy újabb reaktorokat állítsanak csatarendbe.

– Az egész régióban jól szerepeltek az energiacégek (Newcreast +1,7%, Sumitomo Metal Mining +3,3%), valamint az exportőrök (Lenovo +2,4%, Hyundai +2%, Canon +1,6%).

Devizák:

– Tovább gyengült tegnap a dollár az euróval szemben. Az árfolyam elérte a 20 napos mozgóátlagot (1,439), melynek áttörése esetén folytatódhat az emelkedés.

– A japán fizetőeszköz a 81-es ellenállásig gyengült a tegnapi kereskedés során. A szint áttörése esetén a 82,2-es ellenállásig emelkedhet az USD/JPY devizapár.

– A forint napok óta 268-270 forint között oldalaz.

Határidős piacok:

– Kis mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős indexek ma reggel.

Erste kommentár

Ma szavaznak a görögök a 28 milliárd eurós megszorításról. A piacok egyre inkább hisznek a pozitív eredményben. Így csökken a kockázati prémium, amely az alacsony, sőt csökkenő hozamok, s növekvő eredményvárakozások mellett árfolyam emelkedéssel jár. Így ma a világ szeme a görög parlamentre vetődik, s mindenki izgatottan várja a híreket. Persze a terv leszavazása akár nagyobb hullámokat is kavarhatna, de az tényleg kérdés, hogy az EU rendelkezik-e egy B tervel. Ugyan tagadják, de szerintünk rendelkezik. Hiszen tagadniuk kell a terv létezését, mert az A terv az a görög megszorító csomaghoz kötődik. Ha elismernék, hogy van B terv, akkor a görögök kihúznák a fejüket a hurokból, hiszen a B terv esetén valószínűleg az európai központi hatalmak (Németország, Franciaország) dugná mélyebben a nyakát a hurokba.

Rövid hírek

– A gazdasági napilapok többsége tudni véli, hogy az MVM átveszi a magyar gázpiacot. A sajtó szerint már ajánlatot is tett az E.On gázkereskedelmi engedélyére, tárolókapacitásaira, valamint a gázszolgáltató cégeire. A MOL gázüzletága szintén célpont lehet. A hír egyelőre nem lesz hatással a MOL árfolyamára.

– A horvát miniszterelnök asszony tárgyalásokat kezdeményez a horvát legfőbb államügyészi hivatal és kormánya képviselői között a MOL-ról. Korábban megjelent, hogy a horvát államügyész vizsgálatot indít a MOL ellen. Árfolyamhatásra nem számítunk.

– A Rába Menedzsment Részvényopciós Ösztönző Program keretében 2011. június 24-én a társaság munkavállalója által a társaság saját részvényeiből 3.866 darab Rába törzsrészvény került lehívásra. A Rába saját tulajdonában lévő törzsrészvények állománya 922.465 darabra csökkent.

– A Zwack ma tartja éves rendes közgyűlését. A menedzsment részvényenként 850 forintos osztalékot javasol. Az osztalékfizetés kezdőnapja 2011. augusztus 29, szelvénnyel utoljára augusztus 17-én forog a papír.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.