Ki kaphat 2,5%-os hitelt?

2013. június 03. hétfő - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

Elindult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja a megemelt 750 milliárd forintos kerettel. A kereskedelmi bankok 2,5 százalékos kamaton folyósítják a refinanszírozott forrást. Az árazás elvileg lehetővé teszi az eddig elhalasztott beruházások, fejlesztések megvalósítását. Tények a hitelről.

Kép:Pixabay/PP

A Magyar Nemzeti Bank programja a ma elérhető lehető legolcsóbb kkv forrás, így érthető módon számtalan cég szeretne hozzájutni. Ugyanakkor még a megemelt keretösszeg is csupán töredéke a fennálló kkv hitelállománynak, így várhatóan komoly verseny indul az olcsó forrásért. A programhoz csatlakozott 36 hitelintézet maga dönt arról, hogy melyik vállalkozás mekkora összeget és milyen feltételek mellett kaphat. Az a cég, amely nem hitelezhető, ezúttal sem számíthat pénzre. Ráadásul a hitelbírálatra, szerződéskötésre és folyósításra rendelkezésre álló három hónap nagyon rövid, amiből az is következik, hogy a forrás jelentős részét a bankok a már meglévő hitelek kiváltására fogják felhasználni a jó ügyfél-minősítésű cégek körében. Azok a cégek, amelyek gondolkoznak a kedvezményes lehetőség kihasználásában, jó, ha mielőbb felkeresik bankjukat, illetve bármely hitelintézetet, amely résztvesz a programban. Az MNB kártyaleosztásos forráselosztásának köszönhetően esetleg érdemes a kisebb bankokat, takarékszövetkezeteket megcélozni. Egyelőre nem vált publikussá, hogy egy-egy pénzintézet mekkora összeg kihelyezésére szerződött a jegybankkal, mindössze az MKB tette közzé, hogy a bank 116 milliárd forint kihelyezését vállalná (ekkora összegre adott be pályázatot) és végül 81,78 milliárd forintot osztott számára a jegybank.

Két pillér
1. pillér Finanszírozhatunk beruházást – tárgyi eszközök beszerzését, létesítését, már meglévő eszközök korszerűsítését, kapacitásbővítést –, valamint készletvásárlást és meghatározott vevői követeléseket. Ezen túlmenően a forrás EU-s támogatás önrészére és előfinanszírozásra is igénybe vehető. Ugyanebből a forrásból a hasonló célokra felvett korábbi hiteleinket – folyószámlahitelt is, ha igazoltan készletvásárlásra vagy vevői követelések finanszírozására fordítottuk – vagy pénzügyi lízinget is kiválthatunk. Több részletben is folyósítható a hitel.
2. pillér Kizárólag a kkv-k fennálló devizahiteleinek és pénzügyi lízingjeinek forinthitellé alakítására szolgál. A 2013. március 31. után átstrukturált, vagy 90 napon túl nem teljesítő hitel kiváltására egyik pillér esetében sincs lehetőség. A hitel csak egyösszegben folyósítható.

Tények

Jelenleg a kkv-k fennálló hitelállománya közel 3500 milliárd forint.

A bankok az első pillér esetében 750 milliárd forintotaz eredeti keret 3-szorosa –, a másodiknál 500 milliárdot – az eredeti keret 2-szerese – igényeltek.

Összesen 750 milliárd forintot osztott szét az MNB: 425 milliárd forintot az 1. pillérben, 325 milliárdot a 2. pillérben.

A programhoz csatlakozott 36 pénzintézet 90%-a (1. pillér) illetve 96%-a (2. pillér) megkapta a kért összeget. A kártyaelosztásos technikából következik, hogy a nagybankok (legnagyobb hitelállománnyal rendelkezők) kaptak a kértnél kevesebbet.

A hiteleket 2013. június 4. és augusztus 30. között folyósíthatják a bankok. Az új beruházási hiteleknél az utolsó részletet legkésőbb 2014. február 28-ig kell folyósítani. (Szerződéskötésre augusztus 29-ig van mód és a szerződéses összeg 30%-át folyósítani kell az időpontig)

A maximális kamat 2,5% beleértve a garanciadíjat is. Ezen felül a bankok felszámolhatnak harmadik félnek fizetendő díjat: értékbecslés, közjegyzői díj, stb…

A futamidő legfeljebb 10 év. A bankok döntenek az egyes ügyletek tényleges hosszáról.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek