Kedvező forrás exportfinanszírozásra

2013. június 13. csütörtök - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A közelmúltban az Eximbank, illetve a MEHIB (együttesen EXIM) működésére vonatkozó jogszabályok módosítása révén számos kedvező lehetőség nyílt meg a magyar exportőrök számára. A változások közül kiemelendő, hogy a hazai hitelintézetek refinanszírozása már 0,1 százalékos kamatszint mellett megvalósulhat.

Kép:PP archív

A jogszabályok módosítása értelmében a szolgáltatásexport finanszírozása vonatkozásában jelentősen egyszerűsödtek a feltételek. Kedvező változás az exporttartalom úgynevezett magyar származásának igazolása kapcsán, hogy ellentétben a korábbi szabályozással, amikor a szolgáltatás nyújtásához túlnyomórészt saját tulajdonú eszközt kellett használni egy exportőr cégnek, az EXIM-nek ezt a feltételt már nem kell vizsgálnia.

Elég lehet a beszállítói nyilatkozat

A beszállítói hitelek finanszírozása tekintetében is további előnyök adódnak a magyar kkv-k számára. A módosítást megelőzően az exportőrnek – a beszállító hiteligénye esetén – nyilatkoznia kellett arról, hogy a hozzá beszállított árukat, szolgáltatásokat továbbexportálja.

Szolgáltatásexport is támogatható
Exportcélú befektetések esetén már nem csupán az áru-, hanem a szolgáltatásexport is támogathatóvá válik, mely nagymértékben kitágítja az EXIM belföldi vállalkozások részére nyújtható finanszírozási lehetőségeit. Ily módon többek között a turizmushoz, a fuvarozáshoz és szállítmányozáshoz, szoftverfejlesztéshez és egyéb exportcélú szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó beruházások is támogathatók lehetnek.

A jövőben az ilyen exportőri nyilatkozat helyett (illetve ennek hiányában) elfogadható már a beszállító nyilatkozata is arról, hogy az általa beszállított áru vagy nyújtott szolgáltatás az exportőr révén előállított magyar áru vagy szolgáltatás exportjához szükséges. Így a beszállítói kör bekapcsolása érdemben megvalósul az exportfinanszírozási folyamat során.

Források alacsony költséggel

Az EXIM stratégiai együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel annak érdekében, hogy a magyar kkv-k minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató forrásokhoz. Jelenleg közvetlenül és közvetetten is, azaz 14 hazai kereskedelmi bankkal refinanszírozási megállapodásban nyújt az Eximbank kedvező és fix kamatozású, CIRR (Commercial Interest Reference Rate) alapú, két éven túli deviza hiteleket.

Bővülő lehetőségek
Az EXIM célja, hogy a Magyar Kormány Külgazdasági Stratégiájának megfelelően gazdaságpolitikai ösztönző eszközként működjön, és támogassa az exportképes magyar vállalkozásokat. A jogszabályok módosítása és az előnyös változások tovább bővítik azokat a lehetőségeket, amelyek a hazai kkv-k külpiaci sikereihez hozzájárulhatnak – áll az intézmény közleményében

Ez euróban jelenleg 1,19%-os, míg dollárban 1,34%-os minimális kamatlábat jelent. A refinanszírozási hitelek legkisebb kamatlába a korábbi CIRR mínusz évi 2%-ról, CIRR mínusz évi 3,5%-ra változik, azzal, hogy nem lehet alacsonyabb, mint évi 0,1%. Így a hazai hitelintézetek nagyon kedvező módon tudják kihelyezni az Eximbank által nyújtott forrásokat a magyar exportőrök számára.

.