Karácsonykor az áruhitelek is pörögnek

2014. december 21. vasárnap - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Közeledik a karácsony, magas fordulatszámon pörög az ajándékok beszerzése. A vásárlásokkal párhuzamosan az áruhitelezés is jelentősen megnő, a webáruházak térhódításával pedig egyre többen igényelnek online áruhitelt.

Kép: Pixabay

Novemberben és decemberben nemcsak a kiskereskedelemben, az áruhitelezésben is főszezon van, hiszen sokan karácsonyra tartogatják egy-egy nagy értékű termék megvásárlását, amellyel az egész családnak örömet szereznek. Az ilyen „családi ajándékokat” pedig nem feltétlenül kívánják egy összegben kifizetni. Az éves áruhitelezés mintegy egynegyede történik az év utolsó két hónapjában: az élénkülés a műszaki és a barkácsáruházakban már november elejétől érzékelhető volt.

Online vásárlás, online hitelezés

Az internetes hiteligénylések térnyerése idén is folytatódik. „Az online vásárlásokhoz kapcsolódó áruhitel igénylések terén nagymértékű emelkedésre számítunk a karácsonyi időszakban a 2013-as számokhoz képest” – mondta Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója.

A növekedés azzal magyarázható, hogy egyre többen igyekeznek elkerülni az ünnepek előtti tömeget úgy, hogy a parkolóhely-vadászat és a pénztáraknál történő végtelennek tűnő sorban állás helyett inkább interneten választják ki és vásárolják meg a meglepetéseket. Így nem kell foglalkozniuk az üzletek nyitva tartásával, és a nehéz berendezések hazaszállítását sem kell magukra vállalniuk. „A számítógép előtt ülve vagy tablettel az ölben a hitelfelvétel is kényelmesebb és lehetőséget ad a feltételek alapos átvizsgálására; ezáltal megfontoltabb döntést hozhatunk arról, hogy milyen konstrukciót választunk” – tette hozzá a marketingigazgató.

Nincs igazi meglepetés a fa alatt

A Cetelem szakértői szerint a műszaki cikkek közül – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is az LCD-tévék, az okostelefonok és a táblagépek lesznek a legnépszerűbbek. Az átlagos igényelt hitelösszeg – személyesen vagy online igénylés esetén is – jóval meghaladja a 100 ezer forintot.

Hitelből venne karácsonyi ajándékot? Erre ügyeljen
Számos, az MNB-hez érkező fogyasztói megkeresés azt mutatja, hogy nem csökken a hitelkártyákhoz és személyi kölcsönökhöz kötődő problémák száma. A jegybank kampányt indít az év végi ünnepekhez kötődő körültekintő fogyasztási hitelfelvételek támogatása érdekében.

Érdekesség, hogy azok között az internetes vásárlók között, akik áruhitelt igényelnek, kétszeres a férfiak aránya a nőkével szemben. A jelenség azzal függhet össze, hogy a műszaki cikkek területén a férfiak a döntéshozók a magyar családokban. Már nem igaz az, hogy kizárólag a fiatalok vásárolnak az interneten, a 35 év felettiek közül is egyre többen döntenek úgy, hogy online szerzik be azokat a dolgokat, amelyekre szükségük van.

A körültekintésre mindig szükség van

„A kényelem mellett számos egyéb előnnyel jár az online vásárlás, hiszen a vevőt az általános szavatossági és jótállási jogok mellett az interneten vásárolt árucikkek átvétele után elállási jog is megilleti. Ennek értelmében 14 naptári napon belül visszaküldheti a terméket, a kereskedőnek pedig kötelessége visszavenni és visszatéríteni a teljes vételárat.” – mondja Lukácsi Zoltán. „Ugyanakkor a körültekintés itt is megtérül: mielőtt megadjuk a fizetéshez szükséges adatokat, ellenőrizzük le, mennyire megbízható a webáruház, illetve használjunk árösszehasonlító oldalakat annak érdekében, hogy a legkedvezőbb ajánlattal élhessünk” – javasolja a marketingigazgató.