Kaptunk a hétvégén hideget és meleget is

2014. december 15. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A kínaiak végül 7,1 százalékra vágták a jövő évi növekedési kilátásokat a korábbi 7,4 százalékról. Japánban, Sinzo Abe megszerezte a kétharmadot. Mindkettő várható volt. Sőt, az első egy kicsit magasabb a vártnál, hiszen a piac 7 százalékról spekulált.

Kép: SXC

Közben Líbiában két kikötőt be kellet zárni a harcok miatt, ami mintegy 300 ezer hordó kiesését jelenti. Ráadásul technikai szintre esett az amerikai könnyűolaj árfolyama. Itt valószínűleg valamiféle támaszt talál legalább átmenetileg, annál is inkább, mert nagyon túladottá vált az instrumentum.

A DAX index a normál kereskedési időn kívül megcsinálta a 200 napos mozgóátlagot. Így ma reggel már emelkedésben készül nyitni, de szerintünk kereskedési időben is meg kellene csinálnia a fontos szintet. Így óvatosak vagyunk a fordulóval kapcsolatban. Mindenesetre közel járhatunk a heves korrekció végéhez. A BUX piaca többnyire függetlenül viselkedett a nemzetközi piacoktól az elmúlt időszakban. Itthon kisebb csökkenésre számítunk a ma napon.

USA

A kedvező makrogazdasági adatok ellenére hatalmasat zuhantak a tengerentúli börzék. A lefelé száguldó olajár miatt egyre nagyobb a deflációtól való félelem, amely rányomja a bélyegét a piacokra (Dow -1,79%, Nasdaq -1,15%, S&P500 -1,64%). A novemberi 88,8 pont után 8 éves csúcsra ugrott a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe. A 93,8 pont lényegesen meghaladja a 89,5 pontos várakozásokat.

A Tesla Motors újabb rossz hírt közölt befektetőivel, a társaság kínai részlegének vezetője, Veronica Wu lemondott posztjáról, pedig a vezetőt csak februárban nevezték ki. A papírok -1%-ot estek. A korábbi semlegesről felülsúlyozásra ajánlotta a JPMorgan elemzője a GoPro papírjait, 70 dolláros célárfolyam mellett. A papírok 1%-kal 60,5 dollárra emelkedtek, így jelenleg 14%-os felértékelődési potenciál lehet az árfolyamban.

A MetLife a júniusi után további 1 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programot fogadott el.  A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index decemberi értékét, novemberi ipari termelést illetve NAHB házár indexet publikálnak délután a tengerentúlon.

Európa

Vérfürdőt rendeztek pénteken a piacokon, ami alól Európa sem tudta függetleníteni magát. A FTSE 100 index 2,49%-ot, a DAX index 2,72%-ot, a CAC 40 index pedig 2,77%-ot esett. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország nem mehet el szó nélkül az újabb körös amerikai szankciók mellett. Az orosz külügyi szóvivő ennél messzebb merészkedett, és azt mondta, hogy nem engednek az Egyesült Államok zsarolásának, és nem engedik, hogy beavatkozzanak az ország belügyeibe.

Pénteken piaczárás után a Fitch „AA+”-ról egy fokozattal „AA”-ra minősítette le Franciaország hosszú lejáratú hazai és külső adósságának besorolását, stabil kilátás mellett. A Fitch jelentős csúszást lát a 2015-ös költségvetésben, és a GDP arányos államadósságot is magasabban látja (2016-ban 98%), mint maga az ország. A GDP növekedés idén 0,4%, jövőre 0,8% lehet a hitelminősítő előrejelzése szerint, a korábbi 0,7%-os és 1,5%-os érték helyett.

A Standard & Poor’s bóvliba vágta Bulgária adósbesorolását, de a stabil kilátás miatt további leminősítésre elviekben nem kell számítani.

Olaj, arany

A WTI 58 dollár alatt volt ma reggel annak ellenére, hogy a hírek szerint a harcok miatt két líbiai kikötő nem tud mintegy napi 300 ezer hordó nyersolajat exportálni. Az OPEC tag Egyesült Arab Emirátusok szerint, amíg nem esik 40 dollár alá a kőolaj ára, addig az OPEC nem fog termeléscsökkentésről dönteni. A piacra hatott még az IEA előrejelzése, mely szerint jövőre továbbra is gyenge maradhat a kereslet, ami szintén a negatív irányba lendítette az olaj árát.

Az arany ára kismértékben gyengült 1,218 dollárig. A piac a Fed politikájára figyel leginkább: a deflációtól való félelem miatt sokán a kamatok alacsonyan tartásában bíznak, ami segíthet az arany árfolyamán is. A legnagyobb ETF-ekben lévő arany mennyisége nem változott a múlt héthez képest.

Devizák

Az EUR/USD az 1,25-ös szint felé vette az irányt, ami mögött az állhat, hogy a piac egyre kevésbé hisz az EKB lazítási politikájában.  A forint gyengülése az euróval szemben a 309-es szintekig tartott, ahol átmenetileg megállhat a jegyzés, de a korábbi lokális csúcs 310,3-nál már csak egy karnyújtásnyira van.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, míg a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett. A kínai jegybank a 2015-ös GDP prognózist 7,4%-ról 7,1%-ra vágta vissza, ami összhangban van az elmúlt hetek kormányzati nyilatkozataival, melyek egyre inkább a növekedés szerkezetét, és nem annak ütemét helyezték a középpontba, azt sugallva, hogy inkább a stabilitás a cél, nem pedig a gyors növekedés. A mostani elemzés szerint az erős globális kereslet támogathatja az exportot, ami 6,9%-kal nőhet jövőre az idei 6,1% helyett, de még ez sem lesz képes ellensúlyozni a csökkenő ingatlan beruházásokat.

Az előrehozott választások a felméréseknek megfelelően Shinzo Abe pártjának győzelmével zárultak Japánban. Legalább 325 helyett sikerült megszerezniük a 475-ből, így 2018-ig sikerült meghosszabbítaniuk 2/3-os többségüket a parlamentben.

A japán Tankan jelentés szerint a nagyvállalatok továbbra is optimisták a gazdasági kilátásokat illetően, azonban az előző hónaphoz képest egy enyhe visszaesés volt tapasztalható a csökkenő olajár és a jegybanki eszközvásárlási program kibővítése ellenére is. A kisvállalatok esetében az index értéke több esetben is negatív tartományban tartózkodik, ráadásul pesszimistábbak, mint a harmadik negyedévben voltak.

Határidős piacok

A Dow, az S&P, a Nasdaq és a DAX kivételével mínuszban voltak a főbb határidős indexek ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”