Jön az év vége, felfelé kúsznak a piacok

2012. december 19. szerda - 10:14 / piacesprofit.hu
  •    

Az év végéhez közeledve gyűlnek az évet összegző cikkek a különböző médiumokban. Például az S&P500 81 pénzügyi vállalkozása 2003 óta a legnagyobb emelkedést érte el idén, ugyanis összességében 27 százalékot emelkedtek ezek a részvények.

Persze oly nagyon nem örülhetünk, mert nem az általános gazdasági fellendülésnek, hanem elsősorban a létszámleépítések segítségével elért költségcsökkentésnek köszönhető az eredményjavulás. Közben az év vége közeledtével az árfolyamok kúsznak fölfelé. A DAX stabilan a 7.600 pont fölött áll, s úgy tűnik, esze ágában sincs visszamenni a szint alá, pedig az indikátorok nem feltétlenül sugallnak beszállást, de eladást sem. Vagyis határozottan jól viselkednek a piacok, ez pedig jó folytatást sugall jövőre is.

Az általános pozitív hangulatban további BUX emelkedést várunk mára. A vártnak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött tegnap az MNB monetáris tanácsa, így az alapkamat 5,75%. Az Európai Bizottság átfogó jelentése megállapítja, hogy Magyarországon a pénzügyek fenntarthatóságának kockázata 2013-2014-ben alacsonynak mondható. A GDP-hez viszonyított államadósság csökken. A hír kismértékben pozitív, de piaci hatásra nem számítunk.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA:

Tegnap is folytatódott a jó hangulat a tengerentúli börzéken, a nyitást követően észak felé vették az irányt az indexek, és zárásra már vastag pluszban voltak (Dow 0,87%, Nasdaq 1,47%, S&P500 1,16%). Továbbra is a költségvetési szakadék elkerülése a legfontosabb tennivaló az év vége előtt a tengerentúlon, és a piacok annak örültek, hogy az elmúlt napokban közeledtek az álláspontok. A Reuters szerint, akár már ma komoly előrelépés lehet az ügyben, miután Obama is engedményeket tett, és az adóemelést (35%-ról 39,5%-ra) a korábbi 250 ezer dollár helyett 400 ezer dolláros kereset felett vezetnék be. Eredetileg 1 milliós határhoz ragaszkodtak a republikánusok.

Obama korábban 1.400 milliárd dollár bevételt szeretett volna a következő tíz évben adóemelésből és az adójóváírások szűkítéséből, ezt az összeget azonban 1.200 milliárd dollárra csökkentette, míg a republikánusok 800 milliárdról 1000 milliárdra emelték a javaslatukat. Ráadásul a kiadáscsökkentés terén is közelednek az álláspontok, így nagy a valószínűsége az év vége előtti megállapodásnak.

Nyolcadik hónapja emelkedik az NAHB házárindexe, így már 6 éves csúcson jár a mutató. Az index 47 pontra emelkedett, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. A Samsung bejelentette, hogy Európában visszavonja az Apple ellen indított pereket. Ma több makroadat is lesz a tengerentúlon, 13 órakor jelzáloghitel igénylések lesznek, 14:30-kor pedig a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek novemberi adatait közlik.

Európa:

A nyugat-európai börzéken is jó volt a hangulat, a nap végéig emelkedést láthattunk (FTSE100 (0,4%, DAX 0,65%, CAC40 0,3%). A Standard&Poor’s szelektív csőd kategóriából („SD”) pozitív irányba „B- ” szintre módosította a görögök besorolását

Olaj, arany:

A nyersolaj ára tegnap 88 dollár fölé nőtt az Egyesült Államokban a kedvező piaci hangulat hatására, és az európai Brent is 112 dollár köré emelkedett. Az arany viszont jelentősen veszített értékéből és 1.672 dolláron fejezte be a kereskedést.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A tegnap délelőtti órákban tapasztalható volt egy rövid ideig tartó forint kilengés, ami egy hosszú kanócot hagyott tegnap a grafikonon, de ettől eltekintve stabilan alakult a forint árfolyama. A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a jegybank a kamat nagyságát, de ezt sem követte érdemi forint elmozdulás. Az EUR/HUF árfolyam a kezdeti 287,54-es szintről 287,59-re változott. A pozitív amerikai hangulat ellenére is emelkedett az EUR/USD árfolyama, a kurzus 1,3164-ről 1,3229-re változott.

Távol-Kelet:

Egész Ázsia emelkedni tudott a mai kereskedés során, de ahogy már az elmúlt néhány napban megszokhattuk, a Nikkei ismét felülteljesítetőnek számított. A Shanghai index 0,49%-ot, a Hang Seng index pedig 2,39%-os emelkedést felmutatva ismételten 10.000 pont köré került, melyre már április óta nem volt példa. A japán piacon belül is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az autógyártók, ugyanis a Honda 6,15%-ot, a Nissan 5,5%-ot emelkedett, míg a Toyota 3,5%-kal zárt magasabban.

Határidős piacok:

A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor