Jön a kötelezőváltás – Már nemigen lesz olcsóbb

2012. október 21. vasárnap - 12:06 / piacesprofit.hu
  •    

A kotelezo.hu internetes szakportálnak a kötelező kampány küszöbén immár hagyományosan elvégzett idei felmérése szerint az autósok 53 százaléka díjemelést, 29 százaléka változatlan díjakat vár a két hét múlva meghirdetett jövő évi kötelező-tarifákban. Két év alatt 62-ről 80 százalékra emelkedett azok aránya is, akik már ötezer forint alatti hajlandóak lennének vállalni a biztosításváltási utánajárást. Jelentős spórolásra ugyanakkor leginkább azoknak maradt lehetősége, akik az elmúlt években nem váltottak, így aktuális díjuk még jóval a 20 ezer forint alá került tavaly év végi átlagos díjszint felett van.

„Sokat elmond a hazai háztartások jelenlegi helyzetéről, hogy idén már a megkérdezettek 80 százaléka lenne hajlandó váltani havi szinten 400 forintot el nem érő összeg megspórolása miatt is – értékeli a mintegy tízezer aktív internethasználó válaszaiból leszűrt adatokat Baksa Melinda, a kotelezo.hu vezetője. – Kérdés persze, hogy ezek az autósok mind találnak-e majd kedvezőbb ajánlatot, mint meglévő szerződésük. További díjcsökkenést idén már csak a megkérdezettek 18 százaléka vár. Így végül az sem lenne meglepő, ha az idei kampányban sem nőne, hanem a tavalyi tendenciát követve tovább csökkenne a váltók száma.”

A váltási hajlandóságot gyengítheti az is, hogy az idei évben meglepően sokan, nyolc autósból egy élt át valamilyen problémát a kötelező biztosítás legutóbbi átkötésekor. Ők főleg két negatív élményt emeltek ki: 42 százalékuk arra panaszkodik, hogy nem a megfelelő bónusz-málusz kategóriába sorolta be őket a biztosító, 30 százalékuk pedig későn kapta meg a csekket. A kártörténeti nyilvántartás mizériáját csak hosszabb távon oldhatja meg a kártörténeti azonosító szám mostani bevezetése, az idei kampány során ennek pozitív hatásait még nemigen érezhetjük.

Ön Mekkora évi megtakarítás esetén váltana olcsóbb kötelező biztosításra? (megoszlás százalékban)

Idén sem lesz felfutás a kiegészítő biztosításokban

A piaci szereplők szinte egyhangúlag arra számítanak, hogy az idei kampányban a korábbinál is nagyobb lesz a kedvezményesen kínált kiegészítő termékek kínálata. Ennek megfelelően a felmérés az idén rákérdezett arra is, hogy az autósok milyen kiegészítő biztosítások után érdeklődnének leginkább.

Az adatok szerint a legtöbben, csaknem a megkérdezett autósok harmada egy alacsony díjú, részfedezetet kínáló minicasco termék iránt érdeklődne, népszerűségben ezt követi a kátyú- és szélvédőkárra vonatkozó kiegészítő termék. A gépjármű-asszisztencia és a vadkárbiztosítás egyelőre csak viszonylag kevés autós fantáziáját mozgatja meg. Nagy áttörésre azonban ebben a kampányban sem számíthatnak az ilyen termékeket kínáló biztosítók. A megkérdezetteknek ugyanis mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a számára fontosnak érzett kiegészítő biztosításra évi 2000 forintnál nagyobb összeget költsön.

Alapvető ismeretek hiányoznak

„A felmérés két jellemző ismerethiányra is rávilágított – hívja fel a figyelmet Baksa Melinda. – Egyrészt az évközben váltók 27 százaléka még az idén is úgy tudja, hogy december 31-én van a kötelezőjének az évfordulója. Esetükben továbbra is fennáll a lehetősége, hogy rossz határidővel váltanak kötelező biztosítást, ami igen kellemetlen következményekkel is járhat számukra. Másrészt a baleseti adó mértékéről is kevesen tudnak: csupán 34 százalék tippelt a 30 százalékra. Mivel az online kalkulátorok nagy részén továbbra is az adó nélküli díjjal számolhat az autós, az első számla igen sokak számára okozhat kellemetlen meglepetést.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor