Jól járt, akibe befektettek

2013. június 26. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A Széchenyi Tőkealap befektetési portfóliójába tartozó cégek több mint fele növelte árbevételét, valamint az általa foglalkoztatottak számát tavaly – közölte a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) kedden.

A cégek nagyobb része beruházásai miatt magasabb költségekkel működött, azonban a társaságok harmada még így is növelni tudta eredményét, a portfóliócégek 75 százalékánál pedig a foglalkoztatás is bővült. Az SZTA szerint a kis- és középvállalati méretből adódóan jellemzően külső körülményekre vezethető vissza az árbevétel megtorpanása a cégek egy részénél.

A tőkebevonási célok között kiemelt szerepet kapott a hazai piacbővítés, illetve az ehhez szükséges kapacitásbővítés pénzügyi hátterének biztosítása – a cégek közel 80 százalékánál ez teremtett igényt a forrásbevonásra, míg negyedüknél a tőkebevonás a külpiacra történő kilépést is elősegítette.

A szervezet szerint a legnagyobb kihívást az elmúlt évben az SZTA által feltőkésített vállalkozások esetében is a stabil működéshez szükséges egyéb finanszírozási források előteremtése jelentette. A tőkehelyzet megerősítése e területen egyrészt közvetlenül is tudott segíteni, másrészt növelni tudta a vállalkozás hitelképességét.

A portfóliócégek közel negyedének a piaci igények hirtelen megugrását, míg egy másik negyedének a piaci igények hirtelen lecsökkenését kellett megoldania. Az alap még mintegy 10 milliárd forintos le nem kötött forrással rendelkezik, amelyet a hét magyarországi régióban egyenlő arányban kíván kihelyezni a következő bő két évben – tájékoztatott Csuhaj V. Imre, az SZTA elnök-vezérigazgatója.

Több pénz, új lehetőségek vállalkozások finanszírozására

A vállalkozások finanszírozási problémáinak megoldása a válság kitörése óta kulcskérdés. E területen jelenthet számottevő előrelépést az uniós forrásból finanszírozott kis- és középvállalati kockázati tőkeprogram kibővítése. A jövőben uniós jóváhagyással nagyobb értékű befektetéseket is megvalósíthat a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA), s befektetőtársak bevonásával a korábbi 200 ezer euróról akár 750 ezer euróra is növekedhet az SZTA általi befektetések egyedi értékhatára. Mindemellett az Európai Bizottság engedélye alapján az SZTA tőkéstársat is bevonhat egyes befektetéseihez.

Száz cégben, 14 milliárd befektetés

A Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. működése első teljes évében 1 milliárd forintot fektetett be. Jelenleg 17 vállalkozásba 1,2-1,3 milliárd tőkét helyezett ki, s további 3,6 milliárdra vonatkozóan van előkészített megállapodás a 100 százalékban állami tulajdonban lévő társaságnál.

Az alapkezelő a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrását kell, hogy eljuttassa a kkv-szektornak. Az ország mind a hét régiójába 2-2 milliárd forint kihelyezésére van lehetőség.

Becslések szerint Magyarországon 800–2500 olyan társaság működik, amely a befektetési elvárásoknak megfelel. A tervek szerint 2015 végéig 80–100 projektet bonyolíthatnak le. Célpontjaik között elsősorban olyan vállalkozások szerepelnek, amelyek a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorokban tevékenykednek.

Hatmilliárd innovatív vállalkozásoknak
Hatmilliárd forintos keretösszegű pályázat nyílt meg elsősorban innovatív mikro- és kisvállalkozások számára, az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramjának keretén belül. Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című (GOP-2013-4.3/B/2 kódszámú) konstrukció célja a növekedési életszakaszban lévő, Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban székhellyel, illetve Magyarország kivételével az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és a Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban fiókteleppel rendelkező mikro- és kisvállalkozások tőkehelyzetének a javítása.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek