Jó nap volt a tegnapi

2012. április 18. szerda - 10:19 / Erste-elemzés
  •    

Az európai és a tengerentúli piacon is látványos rally bontakozott ki. Emelkedő irányba fordult a kőolaj, az arany mozgása bizonytalan. Erősödik a forint, és stagnál a dollár. Kilőttek felfelé az ázsiai piacok. Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Egis. Tovább emelkedhet ma a BUX.

Erste kommentár

Az április meglehetősen pesszimistán kezdődött, a piacok csökkenő üzemmódba kapcsoltak. Hétfőn azonban fordulat jeleit fedezhettük fel a parkatten, melyet a tegnapi jelentős emelkedés megerősített. Kedvező hírek is segítették az emelkedést: az IMF megemelte a globális gazdasági növekedési várakozásait (az ideit 3,5%-ra 3,3%-ról, a jövő évit 4,1%-ra 4%-ról), a spanyol rövidtávú kötvényaukció is sikeresen lezajlott (igaz a hozamok nagyot ugrottak), és a német ZEW index is kétéves csúcsra emelkedett. Ráadásul az amerikai gyorsjelentések sem okoztak csalódást. A kedvező hírek tehát katalizátorként szolgáltak az árfolyamoknak, de valójában arról van szó, hogy az április folyamán már sokan zárták a pozíciókat, és további esésre számítottak (az AAII szentiment index szerint 28% vár emelkedést, és 42% csökkenést), ezek az adatok pedig a hét eleji fordulatot erősítik. Hazai fronton is van remény az árfolyamok javulására, persze egyelőre rövidtávú emelkedésről beszélünk. A MOL esetén a 200 napos mozgóátlag (17.850 forint) az első megálló, az OTP pedig a 20 napos mozgót (3.830 forint) tesztelheti vissza. Fokozott figyelem mellett tehát érdemes felülni a bikára, de az ellenállások áttörését egyelőre óvatos optimizmussal kezelnénk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Újra élet költözött a tengerentúli piacokra, és hetek óta nem látott mértékben emelkedtek az indexek, a Dow 13.000 pont felett fejezte be a kereskedést (Dow 1,5%, Nasdaq 1,82%, S&P500 1,55%).

– Az európai tőzsdéken még látványosabb volt a hegymenet, a DAX márciusban erősödött utoljára napon belül ekkorát (DAX 2,65%, CAC40 2,72%, FTSE100 1,78%).

– Jól sikerült a tegnapi spanyol aukció, a rövid futamidejű kötvényekből 3,2 milliárd eurónyi állampapírt értékesített az államadósság kezelő. A 10 éves kötvények hozama 6% alá csökkent, a héten azonban lesz még kötvényaukció, melyet kiemelten fognak figyelni a befektetők.

– A technológiai szektor ismét magához tért, az Apple 5% pluszban zárt, és a Dow mind a 30 komponense emelkedett.

– Az IBM tegnap piaczárás után publikálta negyedéves számait. A technológiai vállalat 3,1 milliárd dollár profitot könyvelt el, ami részvényenként 2,61 dollár a 2,66 dolláros várakozással szemben. Az egyszeri tételektől tisztítva azonban 2,78 dollár a részvényenkénti nyereség. A bevétel 24,7 milliárd dollár volt, a 24,8 milliárd dolláros előrejelzéssel szemben.

– A Coca-Cola gyorsjelentése jobb lett a vártnál, a 89 centes részvényenkénti nyereség meghaladja a 87,4 centes várakozást, de az egy évvel korábbi 82 centnél is nagyobb lett az üdítőital gyártó profitja. Az árfolyam 2% pluszban zárta a kereskedést.

– Tegnap délután a Goldman Sachs is publikálta a negyedéves számait. A várt 3,55 dollár helyett 3,92 dollár lett a részvényenkénti nyereség, és a bevételek is jól alakultak 9,45 milliárd dollár helyett 9,95 milliárd dollárra ugrottak. Ennek ellenére az árfolyam 0,75%-ot esett.

– Az egy évvel ezelőtti 17 centről 23 centre ugrott a Yahoo! egy részvényre jutó eredménye, míg a piac 17,7 centre számított. Az eredmény zárás után látott napvilágot, és ekkor közel 3%-ot erősödött a papír.

– Az Intel 53 centes profitot jelentett zárás után, mely meghaladja az elemzők 50,6 centes várakozását. Piac utáni kereskedésben 3,1%-ot csökkent a kurzus.

Olaj, arany:

– Tegnap erősödéssel kezdődött az arany kereskedése, az 1.652 dolláros nyitást követően 1.634 dollárig esett az árfolyam, majd megfordult és 1.649 dollárig kapaszkodott vissza zárásra.

– Az olaj emelkedő irányba fordult tegnap, és 1,4%-os pluszban zárta a kereskedést. 103 dollárról 104,2 dollárig menetelt az árfolyam.

– Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 1,8 millió hordós emelkedésre, míg benzin terén 1,1 millió hordó csökkenésre számítanak az elemzők.

Távol-Kelet:

– A japán piac 2% feletti mértékben emelkedett, de a kínai tőzsdék is erős pluszban kezdték a napot (Nikkei 2,14%, Hang Seng 1,2%, Shanghai 1,9%).

– A japán jegybank megemelte az inflációs előrejelzését az idei és a jövő évre vonatkozóan, a jelenlegi 0,1%-os adatot 0-0,5%-ra módosították, a következő évi adatot pedig 0,5%-ról 0,5-1%-ra emelték.

Devizák:

– A forint kurzusa erősödött a tegnapi jó hangulatban. Az árfolyam eltávolodott a 300-as lélektani szinttől, és a 20 napos mozgóátlagot megközelítve 296 forintig zuhant zárásra az euróval szemben.

– A dollár mozgása nem volt ilyen látványos, a hétfői gyengülést követően tegnap 1,31 környékén oldalazott a tengerentúli fizetőeszköz az euróval szemben.

Határidős piacok:

– A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

– A Total elkötelezett az argentin kitermelés fokozásában, miközben a Petrobras felülvizsgálja befektetéseit, hangzott el egy nappal azután, hogy Argentína legnagyobb energiacége, az YPF állami felügyelet alá került. Az argentin elnök az olajcégeket hibáztatta az országban tapasztalható üzemanyaghiány miatt.

– A Banco Bilbao perui leánybankja, a BBVA Banco Continental 75,3 millió dollár értékben kínál 2019-ben lejáró kötvényeket.

– Szintén a Banco Bilbao-val kapcsolatos, hogy sajtóhírek szerint a bank 1,5 milliárd eurónyi nem teljesítő hiteltől válna meg azok eladásával.

– Az Unicredit 500 millió eurónyi 7 éves kötvényt bocsát ki.

– A Daimler szóvivője elmondta, hogy a cég nem kívánja megvenni a Ducati Motort, miután előzőleg az olasz sajtóban megjelent, hogy a Daimler is ajánlatot tehet a luxusmotor gyártóra.

– Bangladeshben nyitott fiókot a Commerzbank, így már 52 országban van jelen.

– Áldott Zoltán, az INA elnöke egy interjúban elmondta, hogy a kormányváltást követően megváltozott Horvátországban az INA-val és legnagyobb tulajdonosával, a MOL-lal kapcsolatos hozzáállás. Hozzátette, hogy a horvát cég a sisaki és a rijekai finomítók modernizálása mellett kiemelt célként kezeli a benzinkúthálózat felújítását is.

– A Magyar Telekom mellett a Vodafone és a Telenor is bíróságon támadja meg a frekvenciatender eredményét arra hivatkozva, hogy az árverési eljárás dokumentációja nem volt összhangban a hatályos jogszabályokkal. Ha a bíróság hely ad a felfüggesztési kérelemnek, akkor a negyedik mobilszolgáltató nem veheti használatba az elnyert frekvenciákat.

– Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Egis. A cég részvényenként 120 forintot fizet május 2-től.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.