Jó hírek jöttek Kínából – vagy mégsem?

2014. március 31. hétfő - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Kínában számos nagybank tette közzé eredményét, melyek jobbak lettek, mint a tavalyi értékek. Ugyanakkor a piaci megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a kínai számviteli politika lehetőséget ad a trükközésre.

A kínai rendszer lehetőséget ad a trükközésre – Kép: Pixabay

Ugyanis a kétes portfóliót általában magasabb áron továbbadják saját befektetési bankjuknak, abban a reményben, hogy az jobb áron tudja felszámolni, mintha a piacon adnák el a kétes hiteleket. Ennek köszönhetően a kétes kintlévőség állomány a 2003-as 25 százalékról 0,85 százalékra csökkent a ChinaScope Financial-ra hivatkozó Wall Street Journal szerint. Mindenesetre egész Ázsiában örültek a piacok, de a Shanghai kompozit index a jó eredmények ellenére csökkent, pedig e bankok árfolyama emelkedett.

A fogyasztói szolgáltatások szektor vezette a prímet lefelé, de a bankszektor is csökkent cirka 0,6 százalékkal. Így az index 7,8-as előremutató P/E rátán forog, amely kevesebb, mint fele az elmúlt kilenc év átlagának!

A DAX index ma a nap elején valószínűleg fölfelé indul el, de 9.650 pont környékén a ferde tetőbe beütheti a fejét, ahonnan egy kisebb korrekció indulhat. Így valószínűleg a BUX is hasonlóan fog viselkedni a mai napon.

USA

– A nap második felében lejtőre kerültek a tengerentúli indexek, ennek ellenére pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,36%, Nasdaq 0,11%, S&P500 0,48%).

– A hétvégi óraátállítás miatt ma a megszokottnak megfelelően 15:30-kor nyitnak a tengerentúli börzék.

– A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének márciusi értéke 80 pont lett, ami hajszálnyival múlja alul a 80,5 pontos várakozást.

– Pénteken publikálta negyedéves számait a BlackBerry. A társaság 8 centes részvényenkénti veszteséget ért el, az elemzők által várt 57 cent helyett. Az árbevétel viszont 976 millió dollárra süllyedt a várt 1,11 milliárd dollár helyett. A decemberben bejelentett költségcsökkentő és hatékonyságnövelő programnak már látszik az eredménye.

– A Wal-Mart 5 milliárd dollárral perli a Visa-t, mert a kiskereskedelmi óriás szerint a Visa illegálisan magasan rögzítette a tranzakciós díjakat.

– Ma a chicagói beszerzési menedzser index és a Milwaukee ISM index márciusi értékét publikálják és Janet Yellen fog beszédet tartani egy konferencián.

Európa

– Emelkedéssel zártak pénteken a nyugat-európai börzék, főként a német index teljesített jól (FTSE100 0,42%, DAX 1,44%, CAC40 0,73%).

– Németországban 0,9%-os volt az infláció márciusban éves alapon a várt 1,1% helyett.

– Az euró zónában márciusi inflációs adat fog megjelenni, ami kulcsfontosságú a csütörtöki EKB kamatdöntő ülés előtt.

– Erdogan pártja, az AKP nyerhette a hétvégi törökországi választásokat, ugyanis a szavazatok 87%- ának feldolgozását követően 45%-on állnak. A mostani eredmény magasabb, mint a 2009-es helyhatósági választás esetében, de elmarad a 2009-es parlamenti választások eredményétől. A török líra erősödéssel reagált arra, hogy a korrupciós botrányok ellenére is az AKP kapta a voksok többségét.

Olaj, arany

– Továbbra sem változott érdemben az arany árfolyama, változatlanul a 200 napos mozgóátlag 1.292 dolláros értékéhez van tapadva.

– Bár pénteken kissé emelkedett az olaj árfolyama, ma reggel azonban már korrigálta is a hétvégi mérsékelt emelkedését, így 101,4 dolláros WTI árfolyam mellett kezdhetjük a hetet.

Devizák

Jó napja volt a forintnak pénteken, ugyanis az S&P kedvező döntését követően 310,2-es árfolyamnál letört az emelkedő trend, és egészen az oldalazó sáv alsó éléig, 308,5 környékéig csökkent az árfolyam. Ma reggel már 308-on is járt az EUR/HUF árfolyam, ennek ellenére egy korrekciót várunk ma az árfolyamban.

A vártnál alacsonyabb német inflációs adatra váratlanul emelkedéssel reagált az EUR/USD árfolyam, pedig az alacsonyabb infláció nagyobb mozgásteret enged az EKB részére, vagyis megítélésünk szerint megnőtt az esélye az EKB lazább monetáris politikájának. Ennek ellenére az EUR/USD 1,3740-ről 1,3752-re emelkedett.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent. Márciusban a beszerzési menedzser index értéke 53,9 pontra esett Japánban az előző havi 55,5 pontról.

A végleges februári ipari termelés 6,9%-os növekedést mutatott Japánban az előző év azonos időszakához képest, miközben a várakozás 9,9%-os növekedés volt. Az elkezdett lakásépítések a várt 4,8% helyett mindössze 1%-kal növekedtek éves összehasonlításban februárban Japánban.

Ma zárult a költségvetési év Japánban, holnaptól érvényes az új adószabály, ami a fogyasztási adót emeli fel 5%-ról 8%-ra.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”