“Jelenleg semmi okunk nem lehet panaszra”

2009. április 17. péntek - 10:24 / Erste-elemzés
  •    

Kedvező vállalati hírek adtak szárnyakat az amerikai indexeknek. 49 és 50 dollár között ingadozik az olaj árfolyama. Vegyes a kép Ázsiában. Tovább erősödött a dollár. Gyengült a forint az euróval szemben. Részvénycsere ügyletet kötött az OTP és a MOL. Ma tartja első ülését az új magyar kormány. További emelkedésre számítunk ma a hazai parketten.

Nemzetközi hírek

USA: Ismét pluszban zártak az amerikai részvényindexek (Dow +1,19%; S&P +1,55%; Nasdaq +2,68%). A JP Morgan vártnál jobb első negyedéves profitja – ami alig múlta alul a 2008 első negyedéves eredményt – új lendületet adott a pénzügyi szektor kifulladni látszó emelkedésének. Az élen azonban a technológiai szektor állt. A Hewlett Packard 5% emelkedés után két hónapos maximumára jutott, miután piaci részesedése a legnagyobb lett az USA PC értékesítésében. A Google eredménye a válság ellenére emelkedett, felülmúlva az elemzői konszenzust is. A bevételek növekedése lassult, amire a társaság költségcsökkentéssel, leépítésekkel válaszolt. Az S&P 500 fontosabb vállalatai közül ma a Citigroup és a GE publikálja negyedéves gyorsjelentését.

Olaj és arany: Az olaj ára a tegnapi optimizmus közepette 50 dollárig emelkedett, ma azonban újra a kereslettel kapcsolatos aggodalmak vették át az irányítást. Az olaj akkor viselkedne jól, ha árfolyama nem esne a 30 napos mozgóátlag alá. Ha tartósan a szint felett marad az árfolyam, akkor az jó alapot jelent a további emelkedéshez. Az arany ára újra elkezdett esni, miután a 890-es szint hosszasan ellenállt a támadásnak.

Makrogazdaság: Az átlagos magyar bruttó bérek a vártnál kisebb mértékben, 2,5%-kal bővültek tavaly februárhoz képest. Az USA a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes értékét közli. A tízéves amerikai államkötvények hozama 2,82%, 6 bázispont emelkedés után.

Távol-Kelet: Vegyes a kép Ázsiában, Japán és Hong Kong pluszban, míg Korea és Kína enyhe mínuszban tartózkodik (Nikkei +1,74%; Hang Seng +1,42%; Shanghai -0,66%; Kospi -0,58%). A Toshiba a vártnál kisebb operatív veszteségről számolt be a memória chipek árának stabilizálódása hatására, a vállalat részvényárfolyama 3,8%-kal emelkedett. A társaság közölte azonban, hogy a márciussal végződő pénzügyi évet az előrejelzettnél magasabb, és a Toshiba történetében a legnagyobb nettó veszteséggel kell zárja (350 milliárd jen), egy 85 milliárd jen értékű egyszeri negatív tétel miatt. A technológiai papírok mellett jól teljesít a pénzügyi szektor is, a HSCB bank 2,2%-ot emelkedett Hong Kongban a JP Morgan pozitív gyorsjelentése után.

Devizák: Folytatta erősödését a dollár 1,31 alá, áttörve a 30 napos mozgóátlagot is. A jen árfolyama látszólag nem tud tartósan visszaerősödni a 99 alá, a nemrég még támaszként funkcionáló 200 napos mozgóátlag erős ellenállást jelent. A forint tegnap gyengült a korábbi erősödés után visszatesztelve az oldalazási sáv tetejét 293-94 körül, majd ma reggel visszaerősödött 292 alá.

Határidős piacok: A határidős indexek Amerikában a negatív tartományban tartózkodnak, Európa pluszban nyitott.

Erste Kommentár: Bika jelek uralkodnak a részvénypiacokon, a befektetők azonban még továbbra is bizalmatlanok. A gyorsjelentési szezon ránk köszöntött, és jelenleg semmi okunk nem lehet panaszra. Eljött az a pont, amikor a piac optimistább, mint az elemzők, hiszen sorra múlják felül a tény eredmények a konszenzust. Az amerikai pénzügyi szektor is stabilizálódni látszik, a kormányzati csomagok tömege úgy tűnik, kezdi éreztetni a hatását, és ismét elkezdtek profitot termelni a bankok. Itt azonban két kockázatot is meg kell említenünk. A problémás eszközök értékelésével kapcsolatos szabályozás lazítása is tevékenyen hozzájárulhat a bankok relatíve jó eredményéhez, továbbá kérdéses, hogy a rendszer hogy fog működni, ha majd "állam bácsi" elengedi a kezét.

Részvénycsere ügyletet kötött az OTP és a MOL

Részvénycsere ügyletet kötött az OTP és a MOL, melynek keretében módosították a korábbi, 6,987 millió MOL részvényre szóló kölcsön megállapodást. 1,98 millió MOL részvényre továbbra is érvényes a kölcsönszerződés, míg a másik 5,01 millió részvényre csereügylelet kötöttek. A részvényekért a MOL 24 millió OTP részvényt kap cserébe. A szerződés 2012. július 11-én jár le. A MOL sajátrészvény állománya nem változott, míg az OTP sajátrészvény állománya 5,72 millió darabra (2,04%) csökkent. A tranzakcióval az OTP magyar szabályok szerint számított tőkemegfelelési mutatója 125 bázisponttal nőtt. Az ügylet értéke kb. 60 milliárd forint (attól függően, milyen részvényárfolyammal számolunk) és erős jogi védelmet biztosít mindkét vállalatnak egy ellenséges felvásárlás esetére. Véleményünk szerint ez állhat az ügylet hátterében. Mivel ezzel csökken egy esetleges ellenséges felvásárlás esélye (főként az OTP-nél), a bejelentés enyhe negatív hatással lehet a részvényárfolyamra, azonban véleményünk szerint ez csak korlátozott lehet.

Rövid vállalati hírek

Mtelekom: Az NHH havi statisztikái szerint a mobil előfizetések száma márciusban 69 ezerrel csökkent. Ez volt a második hónap az év első negyedévében, amikor kevesebb mobil-előfizető volt Magyarországon. A TMobile piaci részesedése 44,54%-ról 44,73%-ra nőtt.

– A TVK tegnapi közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 82 forintos osztalékot.

Politikai hírek

Ma tartja első ülését az új magyar kormány

Ma tartja első ülését az új magyar kormány, melyet vasárnap egy következő ülés követ, azonban formálisan valószínűleg csak jövő kedden veszi át, miután a miniszterek letették esküjüket a parlamentben. Reméljük, hogy a kormányprogram további részleteire derülhet fény a mai ülés után. Bár a gazdasági miniszter-jelölt nem fogadta el a jelölést, a miniszterelnök szerint ez nem állítja meg az új kormány megalakulásának folyamatát. A miniszterelnök ragaszkodik az eredeti ütemtervhez és egy héten belül megnevezi új jelöltjét a gazdasági miniszteri pozícióra. Várjuk az új kormányprogram részleteit, az azonban már kiszivárgott, hogy idén 400 milliárd forinttal, míg jövőre 900 milliárddal csökkentenék a költségvetési kiadásokat. Véleményünk szerint akár még nagyobb mértékű szigorításra is szükség lehet, azonban már ez is nagyobb, mint amit az előző kormány vállalt volna.

További tőzsdei információk és elemzések az Este Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.