Itt vannak az újabb szankciók – és nem leptek meg senkit

2014. szeptember 12. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megjöttek a szankciók, és nincs bennük meglepetés. A kínai pénzmennyiség a vártnál kisebb mértékben növekedett, az USA-ban kissé többen jelentkeztek munkanélküli segélyért. Közben a békefolyamat halad tovább.

Kép: SXC

Az EU elnöke bejelentette az újabb szankciókat tegnap, amire a rubel árfolyama történelmi mélypontra esett. Az EU leállítja a sarkvidéki kőolaj lelőhelyek kiaknázásához nyújtott szolgáltatásokat, továbbá 24 személyt beutazási tilalommal sújt a vagyonbefagyasztás mellett. Az öt orosz állami bank, három védelmi cég és három energetikai vállalat (Rosznyeft, Transznyeft, Gazprom) 30 napnál hosszabb futamidejű pénzügyi eszközeivel tilos lesz kereskedni. A szankciók mai nappal lépnek életbe, de szeptember végén feloldhatók, amennyiben az EU megbizonyosodik a tűzszünet tartósságáról. A Reuters értesülései szerint Oroszország válaszlépéseken gondolkozik az újabb EU-s szankciókra tekintettel. A RIA orosz hírügynökség szerint a használt autók importjának korlátozásán felül a könnyűipari termékek behozatalát is megnehezítenék.

Ugyan ma oldalazásra számítunk a piacokon, de a rövid technikai indikátorok alapján emelkedhetnénk is, ami ugyanakkor lehet, hogy csak hétfőre marad. Itthon Rogán Antal frakcióvezető mozgathatja meg a piacot 11 óra körüli beszédével, ahol részleteket tudhatunk meg a bankok visszafizetéséről. Fontos lehet, hogy az átváltás és a visszatérítés egybe esik-e, vagy sem.

USA

A szeptember 11-i tragédia évfordulóján vegyes hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, a záráshoz közeledve élénkült meg a hangulat, de a Dow index még így is mínuszban zárta a kereskedést (Dow -0,12%, Nasdaq 0,12%, S&P500 0,07%). Obama elnök bejelentette, hogy újabb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben a pénzügyi, az energetikai és a védelmi szektorok ellen.

A múlt héten 315 ezer friss segélykérelmet regisztráltak a tengerentúlon, ami kicsivel gyengébb a piac által várt 300 ezernél. A tengerentúlról augusztusi kiskereskedelmi forgalmi adatot és szeptemberi előzetes Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi adatot publikálnak.

Olaj, arany

A WTI 93,2 dollárra korrigált ma reggel. Jelentős fundamentális hír nem befolyásolta az olaj árfolyamát, az ármozgás az elmúlt napok esésének korrekciója elsősorban. Az arany viszont továbbra is lefelé haladt, ma reggel 1.230 dollár volt a kurzus. A tegnapi némileg kedvezőtlenebb munkanélküliségi adatok nem befolyásolták a hangulatot. A Fed szeptember 16-17- én ül össze legközelebb, az arany befektetők ezt figyelik leginkább.

Devizák

Az EUR/USD jegyzése a reggeli órákban látott 1,2950-es szintekről 1,2900-ig esett, majd a nap folyamán az előbb említett sávban mozgott. Az EUR/HUF iránti keresletben komoly erősödést láthattunk tegnap, miután a 317-es szintekről 314-ig esett a kurzus. A mozgás iránya a feltörekvő piaci devizák egészére igaz volt.

Távol-Kelet

A Shanghai index 0,4%-ot, Nikkei index 0,1%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,3%-ot csökkent. A vártnál kisebb mértékben növekedett augusztusban a pénzmennyiség Kínában. Az M1 pénzmennyiség a várt 6,8% helyett csak 5,7%-kal bővült, míg a tágabban értelmezett M2 esetében a várt 13,5% helyett csak 12,8%-os bővülést mutat a statisztika. A hír nem érte teljesen váratlanul a piacokat, ugyanis a hét elején az elnök már tett ráutaló kijelentéseket.

Bár a pénzmennyiség növekedési üteme elmaradt a várttól, de az új jüan alapú hitelkihelyezések értéke a vártnak megfelelően alakult. Augusztusban 702,5 milliárd jen összegű hitelt nyújtottak a bankok. Dél-Koreában a jegybank a várakozásoknak megfelelően 2,25%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) pluszban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”