Ismét forró a görögök körül a levegő

2012. október 15. hétfő - 10:33 / piacesprofit.hu
  •    

Ugyan megint felhevült a görögök körül a levegő, de valószínűleg ettől kevésbé kell most félni. Olyan tervek fogalmazódtak meg, hogy az ESM segítségével vásároljon vissza a dél-európai állam kötvényeiből a jelenlegi nyomott, 50 százalék alatti, de inkább 20-30 százalék körüli árakon. Így jelentősen csökkenthetné az államadósságot és teljesülnének a 2020-ra szóló tervek - kezdik reggeli kommentárjukat az Erste elemzői.

Ezt az utat járta/járja sok nagy bank is: nyomott árú kötvényeit visszavásárolta, és aztán bevonja a tőkét. Tehát az elképzelés nem rossz, pláne ha figyelembe vesszük azt is, hogy ezt egy fix kamatú (ESM) pénzből oldanák meg a görögök. Persze a kivitelezés fontos. Arról is lehet hallani, hogy az EKB-nál levő kötvényeket venné meg, hogy a piac ne tudjon spekulálni a kötvényvásárlásra. Annak ellenére, hogy a terv jónak tűnik, a hangulat nem túl rózsás, így a BUX is lefelé veheti az irányt a lokális csúcs közeléből, s megcélozhatja a 18.833 pontnál levő 20 napos mozgóátlagot.

USA, Európa

– Negatív hangulatban telt a kereskedés pénteken, a jó hírek ellenére veszteségben fejezték be a napot a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,02%, Nasdaq -0,18%, S&P500 -0,27%).

– Pénteken ötéves csúcsra emelkedett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, a mutató 78,3 pontról 83,1 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 78 pont volt.

– A JP Morgan eredménye a harmadik negyedévben a várt 1,20 dollár helyett 1,40 dollár lett, ami rekord eredménynek számít. A bevételek is jobbak lettek az elemzői konszenzusnál, 24,5 milliárd dollár helyett 25,15 milliárd dollár. A céltartalék csökkenése 900 millió dollárral javította a bank eredményét. Az első féléves 5,8 milliárd dolláros kereskedési veszteség már nem hatott negatívan erre a negyedévre. A papír árfolyama 1,1%-ot csökkent.

– A Wells Fargo szintén kellemes meglepetést okozott a befektetőknek, az EPS a várt 87 centtel szemben 88 cent lett, ami összesen 4,94 milliárd dolláros nyereséget jelent az elmúlt három hónapban. Hatodik egymást követő negyedévben ért el rekord számokat a társaság. Bevétel soron azonban némileg gyengébben teljesített a cég, a várakozásokhoz képest 21,47 milliárd dollár helyett 21,2 milliárd dollárt jelentett a Wells Fargo.

– A német Spiegel értesülései szerint a trojka azt mondja, hogy a görögöknek 2020-ra nem fog sikerülni 120%-ra csökkenteni a GDP arányos hiányt, pedig erről állapodtak meg eredetileg. A szakértők szerint 130-140% környékén lehet majd az adósságráta.

– A héten tovább folytatódnak a tárgyalások a görögökkel, és a kormány szerint még a hét végi EU csúcs előtt eredmény születhet. Nagyon valószínű, hogy a görögök kapnak két év haladékot, hogy teljesítsék a vállalt feltételeket.

– A tengerentúli technológiai cég, az AMD profit warningot jelentett be múlt hét végén. A cég arra kényszerül, hogy a munkavállalók akár harmadától is megváljon. Az árbevétel 10%-kal csökkenhet a harmadik negyedévben, a bruttó fedezeti szint pedig 31%-os lehet a korábban jelzett 44% helyett.

– Ma délután két órakor jelent a Citigroup.

Olaj, arany

– Az egész heti oldalazást követően pénteken csökkeni kezdett az arany árfolyama, és 1.767 dollárról egészen 1.754 dollárig csökkent a kurzus. A reggeli órákban tovább esett az árfolyam 1.745 dollárig. A hangulat negatív az arany piacán, rövidtávon további süllyedés várható.

– A kőolajban is az eladók voltak többségben, 92,4 dollárról 91,9 dollárig esett múlt pénteken a kurzus, majd ma reggel 91 dollárig folytatta az útját lefelé.

Devizák

– A pénteki napon tovább folytatta az erősödést a forint, és az euróval szembeni árfolyama 281,61-ről 279,95-re csökkent a kedvező hangulatban. Pénteken a magyar CDS értéke 300 pont alá csökkent, vagyis jelentős mértékben emelkedett az országgal szembeni bizalom.

– Az euró kismértékben erősödött a pénteki nap folyamán a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2928-ról 1,2951-re változott. Ma reggel azonban már a dollár erőteljes erősödése látható, melynek hátterében a hétvégén megjelent, trojkával kapcsolatos hírek állnak, melyek kétségessé teszik Görögország hitelrészletének lehívhatóságát.

Távol-Kelet

– A Nikkei értéke 0,31%-kal emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,61%-ot csökkent.

– Kínában a hétvégén publikálták az export és az import nagyságát. Az import a vártnak megfelelően alakult, ugyanakkor az export a várt 5,5%-os növekedési várakozást jelentősen felülmúlta 9,9%-os bővülésével. A külkereskedelmi egyenleg többlete a várakozásokat meghaladó lett.

– A kínai CPI a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor az új folyósítási hitelek volumene nem érte el a várakozásokat.

– Csütörtökön fogják publikálni a harmadik negyedéves GDP adatot Kínában, 7,4%-os bővülést várnak.

– A ZTE árfolyama 15%-ot esett a hongkongi tőzsdén, miután a társaság előrejelzése szerint a harmadik negyedévet veszteséggel fogja zárni.

Határidős piacok

– Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

– Átvenné az állam a stratégiai gáztározókat (1,2 milliárd köbméter) a MOL-tól, derül ki a Lázár János által pénteken benyújtott törvényjavaslatból. A tározókat aztán a piaci szereplők üzemeltetnék. A vételár szerintünk 100-150 milliárd forint lehet, amit az állam akár MOL részvényekkel is kifizethet. A hír egyelőre nincs hatással a MOL papírokra.

– Az OTP 2012. október 12-én 9.648 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.297.331 darabra (1,54%) változott.

– Az E-Star és a sárospataki önkormányzat megegyezett, hogy elválnak útjaik. Így az önkormányzat december 15-ig kifizeti az 527,9 millió forintos megváltási díjat és a vevőkövetelésekből mintegy 164 millió forintot, míg a maradék 268 millió forintot 2013. december 31-ig fizeti meg az E-Starnak. A befolyó pénzösszegek a cég Raiffeisen felé fennálló adóságát csökkenti. A társaság azt is bejelentette, hogy felmondta a szerződést 5 másik önkormányzattal: (i) Arnót; (ii) Battonya; (iii) Csurgó; (iv) Gesztely; (v) Inke. Az jó hír, hogy Sárospatak fizet, de az október 24-én esedékes kötvénylejárat kifizetése még mindig nincs megoldva, s így a cég továbbra is a csőd felé halad. Ugyanakkor az öt kisebb önkormányzattal felmondott szerződés nem változtat jelentősen a cég helyzetén.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.