Irány a 262 forintos euró?

2009. június 30. kedd - 10:50 / Erste-elemzés
  •    

A magyar piacon sok részvény (MOL, Richter, OTP) ellenállási szinthez, vagy szintecskéhez érkezett, a BUX visszatesztelte az emelkedő trendcsatorna alját alulról, tehát minden adott lenne az esés folytatásához. Persze egyelőre jó a hangulat, amelyet a számunkra oly kedves forint kitörése is mutat. Irány a 262? - Erste elemzés a tőzsdék világáról.

Nemzetközi hírek

USA: Tegnap emelkedtek a tengerentúli börzék (Dow +1,08%; S&P +0,91%; Nasdaq +0,32%). A tegnap tapasztalt jelentős olajár-emelkedés hatására az olajszektor és az egyéb energiapapírok piacán is rally bontakozott ki. Az Exxon Mobil árfolyama 2,2%-ot erősödött, a Chevron 1,4%-os pluszban zárt. A Microsoft részvényeinek ára 2,2%-kal 23,86 dollárra növekedett, miután a Deutsche Bank elemzői 30 dollárra emelték a vállalat célárát a korábbi 22 dollárról. A Ford árfolyama 3%-kal emelkedett, mivel a társaság bejelentette, hogy a júniusi értékesítései alapján a Ford szenvedi el a legalacsonyabb forgalomcsökkenést a világ vezető autógyártói közül. Érdekes hír, hogy a Chicago-i VIX index értéke a 2008. szeptemberi Lehman-csőd előtti napok szintjét most érte el először. Az index, mely az opciók árából számolt implikált előretekintő volatilitást méri, tegnap 25,35 ponton zárt.

Olaj és arany: A kőolaj ára tegnap 3,3%-kal emelkedett, miután Kína még a reggel folyamán bejelentette, 270 millió hordóval növeli olajtartalékait az elkövetkező 5 év során. Az árfolyam ma 2,6%-os további növekedéssel új, 8 hónapos csúcsot ütött, amihez hozzájárult, hogy Nigériában tovább folytatódnak a harcok, ami növeli a kőolajvezeték biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. Az arany ára is emelkedett a mai ázsiai kereskedés során, mivel a dollár folytatja gyengülését az euróval szemben.

Makrogazdaság: A magyar első negyedéves folyó fizetési mérleg hiánya 591 millió euró lett, a várt 1,5 milliárddal szemben. Ez közel 2 milliárd eurós javulás a 2008 4. negyedévi szinthez képest. A termelői árindex 6,2% volt májusban. Németország közli a júniusi munkanélküliségi ráta értékét, és megjelenik az eurózóna országainak közös fogyasztói árindexe. Az USA a házárindex mellett a Chicago-i beszerzési menedzser index alakulását, és a fogyasztói bizalmi index alakulását publikálja.

Távol-Kelet: Pluszban tartózkodik a vezető ázsiai részvényindexek többsége, Kína azonban – ahogyan az elmúlt napokban is – ellentétes mozgást mutat (Nikkei +1,79%; Hang Seng +0,93%; Shanghai -0,14%; Kospi +0,12%). A Rio Tinto – a világ második legnagyobb bányavállalatának – árfolyama 3,7%-kal emelkedett, miután a réz ára folytatta a rally-t. A nyersanyag ára az elmúlt 6 hónap során több mint 80%-ot növekedett. A Nikon 6%-os pluszban zárt, miután a Mizuho japán bank elemzői "erős vétel" ajánlást adtak az exportorientált elektronikai vállalat papírjaira.

Devizák: A dollár továbbra is folytatja a 4 napja töretlen gyengülő trendet. Az EUR/USD kurzus jelenleg 1,4125 körül tartózkodik. A jen is gyengült a piacokon kialakult optimizmus nyomán. Az USD/JPY piacán 96 körül zajlik a kereskedés. A forint árfolyama a rendkívül jó folyó fizetési adat publikálása miatt jelentősen erősödött. Az EUR/HUF ráta közel féléves mélypontján, 273 alatt tartózkodik.

Határidős piacok: A határidős indexek Amerikában a pozitív tartományban tartózkodnak, és Európa is pluszban nyitott.

Erste Kommentár: A VIX index a Lehman csőd előtti érték alá csökkent, azaz átmásztunk a "félelem falán", mondják a hírforrások. Csakugyan a VIX index 25,35 pontra csökkent, alacsonyabbra, mint a szeptember 12-i záróár, azaz 25,66 pont alá. Ez egyértelműen a megnyugvás jele. Mi azért még aggódunk. Ugyanis a reálgazdaságban a folyamatok még lefelé mutatnak, még ha a tendencia javuló is (nem gyorsuló, hanem lassuló csökkenés). Persze a helyreállt likviditás miatt a tőzsdék jó képet mutatnak, de ahhoz, hogy ez így is maradhasson a reálgazdaságnak is javulnia kell. Egyes piaci szereplők tudni vélik, hogy a gonosz alapkezelők tréfálnak meg bennünket, és tartják, sőt, vételekkel emelik az árfolyamokat, hogy a féléves záróárak magasak legyenek. Lehet, hogy van benne igazság, mindenestre pl. a magyar piacon sok részvény (MOL, Richter, OTP) ellenállási szinthez, vagy szintecskéhez érkezett, a BUX visszatesztelte az emelkedő trendcsatorna alját alulról, tehát minden adott lenne az esés folytatásához. Persze egyelőre jó a hangulat, amelyet a számunkra oly kedves forint kitörése is mutat. Irány a 262?

Rövid vállalati hírek

– A Nemzeti Hírközlési Hatóság 100 millió forintra bírságolta az Mtelekom-ot, mivel a vállalat túl nagy bírságot szabott ki azokra az ügyfeleire, akik módosították vagy felmondták határozott idejű szerződésüket. A bírság elhanyagolható az Mtelekom 2009-re várt 81,5 milliárd forintos nettó profitjához képest (2008-ban 93 milliárd). Árfolyamhatásra nem számítunk.
– Az Mtelekom tegnapi közgyűlése jóváhagyta a T-Kábel és a Dél-Vonal leányok beolvadását az anyavállalatba.
MOL: Veres János korábbi pénzügyminiszter Igor Szecsin orosz miniszterelnök helyettessel találkozott. Az orosz fél hangot adott aggodalmának a Surgutneftegas MOL-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt. Árfolyamhatásra nem számítunk.
– A Richter igazgatóságának döntése értelmében a társaság saját részvényeiből 19.197 db törzsrészvény került átadásra a bónuszrészvény program jogosultjai és a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottak részére. A Richter 9.707 db saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban.
– Az RFV 1 millió forintos törzstőkével projektcéget alapított, mellyel sok résztvevős K+F tevékenységet célzó klaszter pályázaton részt venni. Árfolyamhatásra nem számítunk.

További tőzsdei információk és elemzések az Erste Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.