Indulhatott volna jobban is az év

2014. január 06. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Ez az év is elkezdődött, s ugyan a múlt hét még az ünnepekről szólt, de az irány alapvetően lefelé mutatott. Persze ebből még nagy következtetést nem igazán lehet levonni a folytatás tekintetében.

Lefelé indultak a piacok az év végi rally után – Kép: SXC

Az viszont sokkal beszédesebb, hogy csúcsokról indultak lefelé a vezető indexek, és a túlvettség jeleit is mutatják gyakorlatilag egytől-egyig. A DAX esetében a 20 és a 30 napos mozgóátlag is 9.253 pontnál van, vagyis ha eddig csökken az index értéke, akkor még mindig nem történt semmi. Ha a fundára tekintünk, akkor azt látjuk, hogy a P/E alapú árazás az elmúlt 8 év átlaga fölött van 20-30 százalékkal. Ez alapján akár egy komolyabb korrekció is jöhet. Ráadásul a 200 napos mozgóátlag eléggé messze van, hiszen 8.500 pont környékén mozog most. Így árgus szemekkel figyeljük a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat, nevezetesen hogy azokon átesik-e az index.

Ha igen, akkor igazán elkezdhetünk aggódni, hiszen jó eséllyel egy még nagyobb esés elején vagyunk. Ez igaz a Dow Jones ipari átlagindexre és az S&P500-ra is. A BUX-ban továbbra sincs irány. A 200 napos mozgóátlag környékén oszcillálunk. Az esetleges mélyebb korrekciós forgatókönyv nagyobb valószínűsége ellenére éves viszonylatban további fellendülést várunk a részvénypiacokon. Az igazi bika piac szerintünk még csak mostanában kezdődött el, és még évek állnak előttünk a fellendülésben.

USA

Nagyobb kilengések mellett felemásan zárták a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók (Dow 0,17%, Nasdaq -0,27%, S&P500 -0,05%). Pénteken Ben Bernanke beszédét várták a befektetők, aki azt mondta, hogy a nulla közeli alapkamat, az új kommunikációs módszerek és a pénznyomda nélkül a tengerentúli gazdaság stagnált vagy recesszióba került volna.

Jeffrey Lacker richmond-i Fed elnök szerint a gazdasági növekedés 2% körül alakulhat idén, szemben a 3%-os elemzői várakozásokkal. A kamatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy akár már az idei évben is sor kerülhet az irányadó ráta emelésére, de sokkal valószínűbb, hogy erre csak jövőre fog sor kerülni. Egy fontos makroadatot publikálnak a tengerentúlról 16 órakor: az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index decemberi értékét.

Európa

Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,19%, DAX 0,37%, CAC40 0,49%). Német fogyasztói árindexet, és az euró zónából pedig szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak ma.

Olaj, arany

A WTI 94,2 dolláron állt ma reggel, enyhén emelkedő trendet mutatott. Az árakat elsősorban a növekvő líbiai kínálat és a készletek alakulása mozgatja. Az arany 1,240 dollárig erősödött, ami három hetes csúcs. Ez elsősorban a növekvő ázsiai keresletnek köszönhető, mivel több befektető szerint az alacsony árszint növelheti a távol-keleti keresletet.

Devizák

Lényegében a 20 napos mozgóátlagon zárta a hetet a forint az euróval szemben. A pénteki nyitó 297,9-es értékről nap végére 298,89-re emelkedett az EUR/HUF árfolyama, és ma reggel is a mozgóátlag környéken kereskednek a devizapárral, így akár annak áttörésével is megpróbálkozhat a forint. Csütörtököt követően pénteken is jelentős mértékű dollárerősödést láthattunk az euróval szemben. A dollár a 30 napos mozgóátlagtól rugaszkodott el lefelé, és az árfolyam 1,3672-ről 1,3589-ig ment. Ma reggel további mérsékelt dollárerősödés tapasztalható.

Távol-Kelet

A Nikkei 2,3%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 2,0%-ot zuhant a hét első reggelén. A japán piac gyenge teljesítményét nagyrészt az okozta, hogy az újév után most nyitott ki először a tőzsde, így a befektetők csak ma reagálhattak az elmúlt napok negatív hangulatára, ráadásul a jen is erősödött a dollárral szemben.

A kínai piac esése mögött valószínűsíthetően az IPO-k újbóli engedélyezése áll, ugyanis a befektetők tartanak attól, hogy a 12 hónapos tiltást követően túl sok új részvényt vezetnek be a piacokra.

A HSBC felmérése szerint a kínai szolgáltató szektorban a PMI értéke az előző havi 52,5 pontról 50,9 pontra csökkent decemberben. Hasonló visszaesést mutatott a kínai statisztikai hivatal felmérése is.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”