India az új Kína?

2015. november 27. péntek - 20:43 / piacesprofit.hu
  •    

„Akinek az elmúlt hónapokban a kínai lassulás elvette a kedvét a feltörekvő piacoktól, annak érdemes újra figyelni. Rohamosan fejlődésének köszönhetően India gazdasági növekedése rövid és hosszú távon egyaránt ígéretes, és hamarosan a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat, így az ázsiai régió továbbra is ígéretes befektetési szempontból” - tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

india áll a fellendülés élére

Kép: Pixabay

A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak felerősödése nagy törést okozott augusztusban a részvénypiacokon. Október végére sikerült ugyan visszakapaszkodni az árfolyamoknak, a befektetők azonban továbbra is óvatosak a kínai növekedést, ezzel együtt pedig az ázsiai régiót illetően. „A Kínával kapcsolatos befektetői ellenérzéseket tovább fűtik a legfrissebb export-import adatok, és egyúttal megerősítik, hogy a belső fogyasztásra épülő gazdasági modell megvalósítása nem zajlik zökkenőmentesen. A régió azonban pozitív meglepetéseket is tartogat a befektetők számára. Indiában, a Föld második legnépesebb országában jelenleg nagyon intenzív reformfolyamatok zajlanak, amelyek hatásai rövid és hosszú távon egyaránt ígéretesek” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A 2013-ban kinevezett új jegybankelnök és a tavalyi választások eredményeként hatalomra kerülő piacbarát kormány együttesen olyan fiskális és monetáris reformokat hajt végre, amelyek már most érezhető pozitív hatással vannak a gazdaságra. A korábban súlyos kettős deficittel küzdő országban a költségvetési hiányt sikerült 10%-ról 4%-ra, míg a folyó fizetési mérleget 4-5%-ról 1-2%-ra visszatornázni. Emellett az inflációs folyamatos is ígéretesek, hiszen a fogyasztói árak emelkedése a korábbi 10-12%-ról 7-8%-ra mérséklődött, a GDP növekedés pedig a korábbi 5% és az idei 7,5% körüli értékről jövőre még tovább gyorsulhat. Az ország gazdasága tehát gyakorlatilag azzal a sebességgel gyorsul, ahogy a kínai növekedés visszaesik.

India a 21. század gazdasága

Az ország gazdasági kilátásai hosszú távon is igen kedvezőek, amelynek egyrészt a hatalmas népesség az alapja, hiszen a több mint 1,2 milliárdnyi ember – az USA lakosságának csaknem négyszerese – óriási vásárlóerőt jelent. Emellett a korábbi szigorú szabályozások lazításával a külföldi tőke beáramlását is támogatják, amely egyúttal magával vonzza a betelepülő vállalatok technológiai újításait. Jól mutatja ezt, hogy az ország már most a világ negyedik legnagyobb IT start-up központja.

„Az ország gazdasági ambícióit hűen mutatja a miniszterelnök nemrég tett nyilatkozata, miszerint a 21. század India évszázada lesz. Ezt a Világbank előrejelzései is alátámasztják, hiszen az elemzések alapján már a következő tíz évben a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat. A modernizálódó ország rohamos fejlődése ezért befektetési szempontból is ígéretes, van tehát potenciál az ázsiai régióban” – hangsúlyozta ki Horváth István.

Nem Kína lesz a legvonzóbb exportcélpont?
Miközben a növekedésorientált vállalatokat érő nemzetközi gazdasági kihívások és főbb tényezők folyamatosan változnak, a közép-vállalatok mégis döntő szerepet játszanak a globális gazdaság fejlődésében. A nemzetközi növekedésnek nem kell feltétlenül új kontinensre kiterjedőnek lennie, sok esetben szerencsésebb első lépésként a regionális jelenlét növelése. Döntő fontosságú a sikeres növekedéshez a piaci sajátosságok feltérképezése és megértése, amelybe a működési modell, a helyi kereslet, a szabályozás, és a kulturális közeg ismerete is beleértendő. A devizakockázatok, a szellemi tulajdon és a márkajegyek védelmének ismerete is kritikus kérdést jelent – emeli ki az RSM globális reálgazdasági felmérése.