Ilyen az elmúlt 15 évben nem volt?

2011. február 01. kedd - 09:32 / Erste-elemzés
  •    

Az a furcsa jelenség, hogy úgy vannak lokális csúcson az indexek, hogy az árazásuk, értékeltségük alacsonyabb, mint az emelkedés kezdetén volt, megteszi hatását. Egyelőre nem tudnak esni az indexek. Ahhoz, hogy valami erőteljesebb korrekció kezdődjön, ténylegesen egy nagy horderejű eseménynek kell bekövetkeznie.

Nemzetközi hírek

USA:

– A pozitív tartományban zárt tegnap az összes vezető amerikai index (S&P 500 +0,8%, Dow +0,6%, Nasdaq +0,5%). A tegnapi emelkedésnek köszönhetően az elmúlt 14 év legjobb januárját zárta az USA. Ha hiszünk a január-hatásban, akkor akár szép évük is lehet a tőzsdézőknek.
– Havi szinten 0,7%-kal nőttek a személyi kiadások januárban, míg a bevételek csupán 0,4%-kal. A chicagói beszerzési menedzser index januári értéke 68,8 lett, ami felülmúlja a 64,5-ös várakozást.
– Jó lett az Exxon Mobil (+2,1%) negyedik negyedéves eredménye. A profit 53%-kal, 9 milliárd dollárra nőtt a magas olajárnak köszönhetően. Az EPS a tavalyi 1,27 dollárról 1,85-re nőtt (várakozás: 1,63 dollár). Mégsem az Exxon, hanem a Massey Energy (+9,8%) volt a nap nyertese, miután a rivális Alpha Natural Resources 7,1 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a cégre, ami 33% prémiumot jelent a tegnapi záróárhoz képest.
– Az Andarko Petroleum negyedik negyedéves EPS-e csaknem 30%-kal múlta felül a konszenzust (27 cent a várt 21,3 helyett), így az árfolyam 3,9%-kal emelkedett a rendes kereskedésben, amiből aztán a zárás utáni kereskedésben 0,7%-ot visszaadott.
– Az Intel bejelentette, hogy egyik chipje szériahibás. A gyártás leállítása és a hiba kijavítása 300 millió dollárral csökkenti a negyedéves bevételeit. Az Intel 1%-ot esett a hírre, amit aztán zárásra kikorrigált az árfolyam a kedvező hangulatban, míg a konkurens AMD 5,8%-os pluszban is járt.
– Ma a decemberi építőipari kiadások, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index januári értéke és a januári gépjármű-értékesítések adatai kerülnek publikálásra. A S&P 500 vállalatai közül ma jelent a UPS, a Western Union, a Lexmark International és a Pfizer publikálja gyorsjelentését .

Olaj és arany:

– Egyiptomban folytatódnak a zavargások, így nem meglepő, hogy a kőolaj a tegnapi kereskedés során is nagyot emelkedett. 2,5%-ot száguldott a kurzus a pénteki 4,3%-os erősödés után. Napon belül újabb lokális maximumot ütött az árfolyam (92,84), de a 92 dolláros ellenállást egyelőre nem sikerült szignifikánsan áttörnie.
– Az arany piacán tegnap nyugodt kereskedést láthattunk, 1.335 dollár környékén stagnált az árfolyam.

Távol-Kelet:

– A pozitív tartományban vannak az ázsiai indexek (Nikkei +0,4%, Hang Seng +0,31%, Shanghai +0,3%, Kospi +0,1%, All Ordinaries +0,1%). A hangulat alapvetően pozitív, amit a figyelmeztető kínai adatok sem rontottak el. Kínában és Ausztráliában a nyersanyagcégek vezették az emelkedést.
– Ma két januári feldolgozóipari beszerzési menedzser index is napvilágot látott Kínában. A hivatalos adat romlást mutat (aktuális: 52,9, várt: 54,1, előző: 53,9), vagyis csökkent a növekedés a szektorban, azonban a HSBC által készített mutató javulásra utal (aktuális: 54,5, előző: 54,4). Ugyanakkor mindkét adat jelzi, hogy az infláció továbbra is problémát jelent, mivel az 50 felett értékek a szektor bővülésére utalnak. A hivatalos input árindex (az inflációs nyomás vezető mutatója) 66,7-ről 69,3-ra nőtt januárban.
– A japán részvényeknek a jó gyorsjelentések és az euróval szemben gyengülő jen adott lendületet.
– Nem változtatott a 4,75%-os alapkamaton az ausztrál jegybank. A kommentár szerint az áradások jelenleg rontják a gazdaság eredményét, azonban később a kereslet növekedését okozzák majd.

Devizák:

– Dollárgyengüléssel kezdődött a hét, az árfolyam egészen az 1,373-as ellenállásig emelkedett. A szint áttörése esetén folytatódhat az emelkedő trend az EUR/USD devizapárban.
– A japán jen továbbra is a 81,85-ös támaszon oldalaz, tegnap nem láthattunk komolyabb elmozdulást.
– A forint napon belül 275,5-ig gyengült, zárásra azonban visszatért 273 környékére az árfolyam.

Határidős piacok:

– Pluszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Egyiptomban fokozódik a hangulat, s egyre nagyobb tüntetések alakulnak ki, miközben a központi hatalom reformokról beszél, ennek ellenére a piacok figyelme kezd elfordulni róla. Valójában annyi történt, hogy a vezető indexek (és a BUX is) csak visszatesztelték a 20-30 napos mozgóátlagokat, s úgy tűnik, hogy innen folytatódik az emelkedő trend. Talán még nem mondanánk, hogy ennyi volt az egyiptomi válság, de az a furcsa jelenség, amellyel e sorok írója az elmúlt 15 éves tőzsdei pályafutása alatt még nem találkozott, nevezetesen, hogy úgy vannak lokális csúcson az indexek, hogy az árazásuk, értékeltségük alacsonyabb, mint az emelkedés kezdetén volt, megteszi hatását. Egyelőre nem tudnak esni az indexek. Ahhoz, hogy valami erőteljesebb korrekció kezdődjön, ténylegesen egy nagy horderejű eseménynek kell bekövetkeznie. Ugyanakkor azt látni kell, hogy miközben a világ fejlett országainak indexei lokális csúcs körül evickélnek, addig a BUX az elmúlt másfél évben (akár csak a prágai index) nem ment sehova.

Rövid hírek

– MOL: Az INA ideiglenesen felfüggesztette az olajkitermelést Egyiptomban. Noha nincsenek pontos információink a termelés nagyságrendjéről, az üzemszünet hatása várhatóan elhanyagolható.
– Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a társaság mintegy 100 millió forintot költött termékfejlesztésre. Nőtt a likviditás és a hatékonyság, és jövőbe mutató fejlesztésekre is futja. Komoly várakozással tekintenek a magyar autóbusz állomány rekonstrukciós programja elé, de elsősorban az orosz piacra fókuszálnak. A 2010-es évvel kapcsolatban elmondta, hogy az eredmény összhangban lesz az előrejelzésekkel (5%-os EBITDA növekedés). A rendelésállomány alapján optimistán kezdik az idei évet, az első negyedév jóval erősebb lehet, mint a tavalyi év hasonló időszaka. Az interjú kicsengése pozitív, de árfolyamhatásra nem számítunk.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.