Így trükköznek a bankok a kamatokkal

2012. augusztus 06. hétfő - 16:24 / piacprofit.hu
  •    

Vannak igazán magas bankbetéti kamatok és ezek gyakran meg is győznek sokakat arról, hogy itt már pedig le kell kötni megtakarított pénzünkett. A bankok persze semmit se csinálnak véletlenül, és ha lehet, szívesen kiveszik a maguk részét a haszonból, ezért érdemes figyelni a magas kamatozású betétek lejártakor - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzői.

A haszonhoz a bankoknak minél több pénzt és ehhez minél több ügyfelet kell szerezniük, hiszen minden bank pénzközvetítésből él. Így nem csoda, ha a bankok ösztönözni próbálják az embereket, hogy náluk vezessék számlájukat és ott tartsák megtakarításaikat. Erre szolgálnak a reklámok és az akciók is, amik sokszor a másik bank ajánlatát is felüllicitálják.

Kompenzálni kell a túl kedvező ajánlatokat

A reklámok mögött a magas kamatok kitűnő ösztönzők. Ezek általában olyan bankbetéti lekötéseket ajánlanak, amikben az ügyfélnek új forrást kell lekötnie – vagyis érkezzen lehetőleg plusz pénz a banki számlákra. Eddig a képlet egyszerű, és baj sincs vele – elvégre mindenki él valamiből.

A probléma ott kezdődik, hogy a magas kamatot ajánló lekötések szélsőséges esetekben akár veszteséget is termelhetnek a bankoknak. Ezért, a veszteséget termelő bankbetéteket alacsony kamatozású, nyereséges betétek vagy befektetési alapok (a bankok szemszögéből) kompenzálják.

Akció előtt és után

Az alacsony kamatozású betétek a standard betétek. Jellemző gyakorlat, hogy amikor az akciós, magas kamatozású betét futamideje lejár, a betétes pénze egy alacsony kamatot ajánló betétbe kerül automatikusan. Például az OTP Bónusz betétje 8,5 százalékos kamatot fizet, amiből a bank a 1,5 százalékot ajánló betétbe fekteti a lekötött összeg, és folyamatosan ezen az alacsony kamatszinten kerül újra és újra lekötésre, ameddig az egyik lejáratnál más bankbetétet nem választ a megtakarító.

A másik opció a kombinált betét: itt nem az újra lekötés hozza be a kevésbé kedvező banki terméket, hanem maga a betét. Több olyan kamat is látható, ami 10 vagy akár 11 százalékot ígérnek; ezek a betétek többnyire csak akkor köthetőek le, ha melléjük adott arányban befektetési alapot is választ a megtakarító, ami az utóbbi időben általában nem hoz többet 4-5 százaléknál. Így a két termék együttes hozama nem lesz több 6-7 százaléknál. Ilyen betéti és befektetési alap kombináció a CIB Betétmix Trió, ahol 10 százalékot hoz a 3 hónapos betéti láb a historikus eredmények alapján jóval kevesebbet a befektetési alap.

Legmagasabb betéti kamatok
A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között a Bakmonitor korábbi összeállítása szerint.

Van védelem

A kedvezőtlen ismétlődést el lehet kerülni, hiszen a bank nem kötelezhet arra senkit, hogy ott tartsa pénzét. Mindössze arra kell figyelni, hogy az akciós betétek futamidejét követően tudatosan döntsön a megtakarító pénze jövőjéről és vizsgálja meg, melyik bankbetét hozhatja a legtöbbet számára. Nem is mindig kell a bankból elvinni az összeget, de mindig figyelni érdemes arra, hogy a pénz legalább a jegybanki alapkamat (jelenleg 7 százalék) körüli szinten kamatozzon tovább.

A figyelem a kombinált betéteknél is döntő: rá kell kérdezni a befektetési alap kötelező arányára és a múltbeli hozamokra, illetve arra, hogy a betét és befektetési alap hozama együtt mennyi lehet. Az esetek többségében bizony jobban megéri egy egyszerűbb bankbetétet választani.