Így lehet megspórolni a kamatadót

2012. január 20. péntek - 12:13 / piac-profit.hu
  •    

Már külföldi papírokban is tarthatjuk megtakarításainkat a tartós befektetési számlán, miközben az adókedvezmények változatlanul fennállnak. Január 1-től a befektetők jobban tudnak reagálni a manapság hektikusan változó piaci folyamatokra, így magasabb hozamot érhetnek el. Öt év elteltével a tőke és a hozam is adómenetesen felvehető.

2010-től az szja törvény vezette be az új típusú megtakarítási formát az öngondoskodás ösztönzése céljából. A befektetési lehetőség tavaly év közben nem volt túl népszerű, több piaci szereplő is a tartós befektetési szerződések iránti érdeklődés lanyhulásáról számolt be. Az év vége azonban most is fordulatot hozott egyes szolgáltatóknál. Nem véletlenül, hiszen a befektető a felhalmozási év alatt bármikor elhelyezheti a számlán a megtakarítását. Ezután indul a három év, amely elteltével a kamatok vagy a hozamok után csak 10 százalékos adót, az ötödik évet követően pedig egyáltalán nem kell adót fizetnie, vagyis a „megtakarított” adóval nagyobb lesz a befektetésen elért kamat vagy hozam.

Kinek jó a TBSZ?
Aki biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni megtakarított pénzét
Aki nem biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhat, csak az adókedvezményt veszti el
Aki most készül befektetni félretett pénzét
Akinek már van betétje
Akinek már van befektetési alapja
Aki örökölhető megtakarítási formát keres

A TBSZ népszerűségét az idén fokozhatja, hogy miközben az adókedvezmény továbbra is fennáll, az idén hatályba lépett jogszabályváltozásoknak köszönhetően jelentősen bővült az ilyen számlákon tartható eszközök köre, így mostantól a piaci folyamatokat szorosabban követő befektetési stratégiák kialakítására van lehetőség. (A lakosság körében a befektetési termékek kiválasztásakor a legfontosabb szempont a garantált hozam.)

A külföldi papíroknak is van helyük

Kitárult a világ a tartós befektetési szerződést kötő befektetők előtt és még inkább megéri a tőzsdézők számára a befektetéseket TBSZ-számlán tartani. Már nemcsak forintban denominált eszközöket lehet tartani, hanem devizanemtől függetlenül helyezhetők el rajta eszközök.

– Az új előírások alapján a tőzsdézők akár dollárban vagy euróban is tarthatják befektetéseiket a TBSZ-számláikon, de végrehajthatnak devizakonverziót is, valamint megnyílnak előttük a külföldi értékpapírpiacok és elérhetővé válnak a frankfurti, londoni vagy az amerikai tőzsdék részvényei – foglalta össze a változásokat Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a jogszabály-változás következtében jelentősen kibővült a TBSZ-számlákon kereskedhető termékek köre is, nem csak részvényekkel, hanem például a nemzetközi tőzsdéken jegyezett alapok (etf-ek) révén sok más között kávé, olaj, réz, vagy akár arany is szóba jöhet befektetésként.

A TBSZ-t nyitó tőzsdéző immár belátása szerint dönthet arról, hogy például a Siemens részvényekbe a frankfurti, a New York-i, vagy éppen a Budapesti Értéktőzsdén fektessen be. Még nagyobb rugalmasságot ad, ha az értékpapír szolgáltatónál egyetlen rendszerből és számláról lehet elérni az összes piacot.

A TBSZ-számlákra az adott éves felhalmozási időszak végeztével már nem lehet további összegeket befizetni, viszont a rajta levő befektetéseket tetszés szerint lehet átrendezni, így a korábbi években nyitott tartós befektetési számlákon az elhelyezett pénz mértékéig idén már vásárolni lehet külföldi értékpapírokat.

Tömeges érdeklődés

– Decemberben a korábbi hónapok átlagánál négyszer nagyobb számban nyitottak tartós befektetési számlát a megtakarítók, és bár tapasztalataink szerint korábban főként a prémium és privát banki ügyfelek kedvelték a TBSZ-ben rejlő lehetőségeket, fokozatosan nő a kisebb megtakarítással rendelkezők aránya – vont mérleget Tordai Péter.

A szerződéseket meglátása szerint valós hosszabb távú megtakarítási szándék alapján kötik, ugyanis felbontásuk nagyon ritka, éves átlagban havonta maximum 1-2 szerződés szűnik meg. A szerződés felbontása egyébként semmilyen büntető szankcióval nem jár.

Azok, akik TBSZ-számlát nyitnak, a várható adókedvezmény miatt szerződnek és nem zavarja őket, ha időközben mégis fel kell törni a befektetést, hiszen így sem veszítenek semmit egy normál értékpapírszámlához képest.

Öngondoskodás adókedvezménnyel támogatva
2010 januárjában több bank és alapkezelő is azonnal piacra lépett a tartós befektetési szerződéssel (TBSZ), amely sok szabadságot ad a hosszú távú megtakarítások kezelésében miközben jelentős adókedvezményeket biztosít. A megtakarítási lehetőség fő előnye, hogy 3 év türelmi idő után a megtakarítás hozama, és az árfolyamnyereség után csak 10 százalék adót kell megfizetni, míg az 5. év leteltével a befektető 100 százalékban mentesül az adófizetési kötelezettség alól.
A befektetési számlán elhelyezett pénzzel szabadon kereskedhetünk. Az öngondoskodási forma pozitívumai között említik azt is, hogy nem csak a gyakorlott befektetőknek kínál igazi előnyöket, valamint, hogy jól összehangolható más előtakarékossági formákkal. A tartós befektetési szerződés kiváló lehetőséget jelent a kisebb megtakarításokkal rendelkezők számára is. A befektetőknek viszont a számla nyitásakor el kell dönteniük, hogy betétben, vagy értékpapírban akarják tartani megtakarításaikat. Később ugyanis a két számla között nincs átjárás.
Arra azonban van lehetőség, hogy valaki mindkét befektetési forma számára nyisson egy-egy számlát a törvényben meghatározott minimumösszeg, 25 ezer forint elhelyezésével. Ha valaki 2012-ben nyit tartós befektetési számlát legkorábban 2015. december 31-én veheti igénybe az adókedvezményt: a hatályos jogszabályok szerint 10 százalékos adó mellett juthat a megtakarítása bármekkora hányadához. 2017. december 31-ét követően ez is megspórolható. Ezután a számla automatikusan megszűnik, és a megtakarítás futamideje újraindul, de ehhez új szerződést kell kötni.