Így szenvedjük meg mi is az orosz gazdaság válságát

2016. január 19. kedd - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

Nagyot esett tegnap a BUX, azután, hogy pénteken visszaesett a bázisba. A közvetett ok az olaj árfolyamának zuhanása lehet, amely az elmúlt hetekben nagy nyomást helyezett a rubel árfolyamára.

megérezzük az orosz gondokat

Kép: Pixabay

Az orosz fizetőeszköz december eleje óta cirka 18 százalékot esett a forinttal szemben. Ez pedig sem a Richternek, sem az OTP-nek nem jó. Sőt, a Richter esetében jelentős, mintegy 10 milliárd forintos árbevételt nyeshet ki az operációból, amely még a Richternek is sok, és elég sokat kell dolgoznia azon, hogy ezt visszaépítse. Az OTP esetében pedig az orosz operáció érintett. A gyenge kőolaj ár nagyobb recessziót hozhat (most a várakozás 0,5 százalék), amely felülírhatja az OTP orosz operációra vonatkozó nullszaldó körüli idei terveit.

A mai nap viszont már optimista a kínai GDP adatnak köszönhetően, amely gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett, és így megnyugvást hozott a piacokra. Ugyanis egy elfogadható kínai gazdaság olajkereslete stabilizálóan hathat az olajpiacra, amely jó az oroszoknak és így a rubel árfolyamának is. Annak pedig mind a Richter, mind az OTP örülhet. A MOL-t pedig nem kell magyaráznunk. Vagyis a mai napon mind a DAX-ban, mind a BUX-ban emelkedést várunk. Az előbbire már rá is fér egy kis emelkedés, mert egyre rosszabbul néz ki a technikai indikátorok által mutatott kép. Hiszen már régen (egy-két napja) emelkednie kellett volna az indexnek.

USA

Martin Luther King napja miatt tegnap zárva voltak a tengerentúli piacok. Ma NAHB házár index és vállalati gyorsjelentések fognak napvilágot látni az USA-ban.

Európa

A kezdeti lendület Európa-szerte alábbhagyott nap végére, és minimális mínuszban zártak a tőzsdék. A DAX index 0,3%-ot, a FTSE 100 index 0,4%-ot, a CAC 40 index 0,5%-ot esett. Francois Hollande francia elnök a következő másfél évben kétmilliárd eurót szánna munkahelyteremtésre. A munkaidő szabályozáson is lazítana, de a 35 órás munkahét maradna.

Több mint 5%-ot estek az olasz bankok tegnap arra a hírre, hogy az EKB felül akarja vizsgálni a rossz hiteleket tartalmazó úgynevezett „rossz bankok” stratégiáját, számítási metodológiáját. A kora reggeli decemberi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,3% lett év/év alapon. A mai napon még érkezik a ZEW fogyasztói bizalmi indexe és az eurózónás inflációs adat is.

Olaj, arany

A WTI 29,8 dollárig emelkedett ma reggel, miután a kínai GDP adat 6,8% lett, ami kismértékben alulmaradt a 6,9%-os várakozáshoz képest, de elmaradt a piac által félt összeomlás. A WTI emelkedéséhez hozzájárult az OPEC riportja is, ami jelentős keresletnövekedéssel és a nem-OPEC kínálat csökkenésével számol.

Az arany 1,088 dollárig süllyedt. A kínai GDP növekedési adatnak köszönhetően láthatóan csökken a piacon a félelem a recessziótól. Az arany tipikusan menekülő eszköz, a mostani körülmények viszont kisebb visszaesést tesznek lehetővé.

Devizák

Az amerikai piacok zárva tartása miatt nem volt túl mozgalmas nap a devizapiacokon. A forint némi erősödéssel kezdte a kereskedést tegnap az euró ellenében. Az árfolyam 313,6-ról azonban gyengülni kezdett, és a devizapár 315,1-ig emelkedett zárásra. Ma oldalazással indította a napot az EUR/HUF. Gyengüléssel indította a dollár a tegnapi kereskedést az euró ellenében. Az 1,093-as felszúrás után azonban 1,089-ig korrigált zárásra az árfolyam. A hajnali kereskedésben is folytatódik a dollár erősödése, az EUR/USD devizapár már 1,0859-nél jár.

Távol-Kelet

Pozitív a hangulat az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index pedig 3,2%-ot emelkedett.

A kínai GDP a negyedik negyedévben 6,8%-kal bővült. Bár ez kerekítési hibán belül elmarad a 6,9%- os várakozástól, a piacok mégis megnyugodtak az adat láttán. A 6,8%-os növekedés azt mutatja, hogy lassul a kínai gazdaság növekedése, azonban úgy tűnik, hogy alaptalanok az elmúlt hetek/hónapok félelmei a kínai gazdaság összeroppanásától.

Kínában a decemberi kiskereskedelmi forgalom 11,1%-kal, az ipari termelés pedig 5,9%-kal bővült év/év alapon, mindkettő néhány tized százalékponttal elmaradt az elemzői konszenzustól. Kínában 40, repülőgép-hajtóművel foglalkozó állami irányítású vállalatot vonnak össze, ami 22 milliárd dolláros tranzakciót jelent.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor