Hová rejtsük az aranyat?

2011. november 17. csütörtök - 16:58 / piac-profit.hu
  •    

A befektetési arany egyik előnye, hogy könnyen készpénzzé tehető, különösen, hogy a legtöbb szolgáltató visszavásárlást is vállal. Az 50, 100, vagy 1000 grammos aranylapok és tömbök relatív kisméretűek mégsem egyszerű a tárolásuk. Az aranybefektetés védelmére többféle megoldás is választható, otthoni vagy banki széfben, illetve professzionális szolgáltatónál is őrizhető a nemesfém tömb.

Az elmúlt években a hazai lakossági befektetők is növekvő érdeklődéssel fordultak a befektetési arany felé, amelynek egyik nagy előnye, hogy könnyen készpénzzé tehető. A 999,9 tisztaságú arany könnyen értékesíthető, de hangsúlyt kell helyezni a befektetés biztonságos tárolására. Mivel magas értékük mellett az 50, 100 grammos aranylapok relatív kisméretűek, és még az egy kilogramm súlyú tömbök sem nagyobbak egy átlagos nagyságú mobiltelefonnál, ez elsősorban nem fizikai kérdés. Az akár zsebben elférő 1-10 milliós megtakarítást tarthatjuk otthon, banki széfben, vagy professzionális szolgáltatónál. A kockázat is a kiválasztott megoldással arányos.

Fotó:PP/FényesGábor
Fotó:PP/FényesGábor


Professzionális őrzés

Amit a széfekről tudni érdemes
A minősített értékszéfeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) sorolta kategóriákba, ezekhez kockázatvállalási értékhatárokat is meghatározott. A MABISZ által kiadott minősítés a széf fontos termékjellemzője, a minősítés jelzi, milyen biztonságot nyújt egy-egy széf. A gyakorlat szerint a biztosítótársaságok is ezt a besorolást alkalmazzák, s a minősítéssel nem rendelkező széfeknél legtöbbször nem térítik meg az esetleges kárt. A számos kategória (A, AA, B, C, D, E, G, I, K, M, S1,S2) különböző tulajdonsággal, biztonsági szinttel rendelkező széfet határoz meg. Az egyszerűbb értékőrző eszközök ötszázezertől 1,5 millió forintos értékhatárig, a komolyabb védelemre képes páncélszekrények 2-20 millió forintig, az általában vállalatok által használt, legellenállóbb széfek 70- 300 millió forintig biztosíthatók. A minősítés megléte mellett még két előírást kell a felhasználónak betartania a biztosítói kártalanításhoz. Egyrészt a széfet az előírásoknak megfelelően biztonságosan rögzítenie kell, másrészt tájékoztatnia kell a biztosítót a széf meglétéről.

A befektetési arany megvásárlásakor az azonnali letéti őrzés jelenti a legnagyobb fokú biztonságot, ekkor a megvásárolt aranytömb el sem hagyja tulajdonosával a kereskedési teret, az aranyszállítást ellátó logisztikai partner páncéltermébe kerül, mondja Nagy Attila, a Solar Gold Zrt. értékesítési igazgatója.
Ilyen páncélterem van már Magyarországon is, de egyes szolgáltatók bécsi vagy más külföldi széfeket ajánlanak. A privát befektetők általában meghatározott számban díjmentesen megnézhetik aranytömbjüket, amely őrzésének éves díja az őrzött értékre vetítve 0,6-1,15 százalék közt mozog.
Míg régebben szinte fel sem merült a kérdés, mára már körülbelül minden hatodik befektető él ezzel a lehetőséggel – mondja Nagy Attila.
A külföldön található széfekkel szemben a hazai tárolás előny a kis fizikai távolság, és a saját tömb megtekintésének minimális szállítási és egyéb járulékos költségei.

Banki széfek

A befektetési arany banki széfben is elhelyezhető és őrizhető. A bank ebben az esetben természetesen csak vagyonunk megőrzését vállalja, míg azt pénzügyi célokra nem használhatja saját üzletmenetében, így a széfben elhelyezett megtakarítások után kamatot nem fizet. A széfek bankbiztonságilag védett, őrzött helyiségben vannak beépítve, és csak az ügyfél, illetve a banki kulcs/kód együttes használatával nyithatók. A kisméretű banki széfek fix – 2500 forinttól induló – havidíj mellett vehetők igénybe a készpénz és egyéb értéktárgyak biztosítására, általában minimális időtáv megjelölése mellett. Érdemes tudni, hogy egy-egy banki széf biztosítási összeghatára általában 2 millió forintig terjed, és a bank jobbára a banki nyitvatartási időben biztosít hozzáférést a széf tartalmához ügyfelei számára.

Otthon minősített széfben és speciális biztosítás mellett

Az aranyba fektetők egy része otthon szeretné tárolni befektetését. Ebben az esetben a minimális fizikai követelmény a MABISZ által minősített, speciálisan zárható, rögzíthető széf, az elektronikus védelmi rendszer, illetve a lakásbiztosítások ingóságokra is kiterjedő fedezete. A biztosítások a befektetési aranyat az értéktárgyak közé sorolják, a lakásbiztosítás ingóságokra vonatkozó része pedig csak korlátozott összeghatárig vállalja az ilyen típusú kockázat fedezését.
Az értéktárgyakat a biztosítók alapesetben általában 2 millió forintos értékhatárig biztosítják, e felett már mindenképpen szemlére és egyéni elbírálásra van szükség. A biztosító szakértőjének véleménye alapján növelhető a biztosítási limit a lakásbiztosítás részeként, vagy külön kiegészítő biztosítást kell kötni az aranytömbök védelme érdekében. Ez sincs ingyen, sőt! Előfordulhat, hogy a professzionális őriztetés jobb és költséghatékonyabb megoldás.