Hitel: májustól jobban válogathatnak a bankok

2008. október 28. kedd - 21:22 / MTI
  •    

A kormány múlt héten jóváhagyta a központi hitelinformációs rendszerről (khr) szóló törvényjavaslatot, amely egy teljes körű lakossági hitelnyilvántartást is magában foglal, pozitív adóslistával kiegészülve - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A várhatóan 2009. május 1-jétől működő lakossági hitel-nyilvántartási rendszerben megtalálhatóak lennének a bankokkal, pénzintézetekkel kötött szerződések legfontosabb adatai, így a hitel összege, futamideje vagy a törlesztőrészletek mértéke, és kiegészülne a rendszer azokkal, akik időben rendezik esedékes hiteltartozásukat. Ez a rendszer lehetőséget nyújt a bankoknak, hogy jövőbeli ügyfelükről információt kaphassanak, megismerve azok jó fizetőképességét.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások esetében most is van egy teljes körű nyilvántartási rendszer, amely mind a negatív, mind a pozitív adatokat tartalmazza. Lakossági körben eddig csak negatív adóslista volt, tehát azon ügyfeleket tartották nyilván, akik törlesztéseiket nem rendezték pontosan. Ez a lakossági nyilvántartás egészülne ki a törvénymódosítással egy pozitív adóslistával.

A törvényjavaslat kidolgozása során figyelemmel voltak az adatvédelmi szabályokra, így a hitelt felvevő dönthet arról, hozzájárul-e, hogy a vele kötött szerződés adatai bekerüljenek a központi rendszerbe. Amennyiben ezt az ügyfél nem szeretné, csak annyi szerepel majd a nyilvántartásban, hogy rendelkezik hitelszerződéssel – mondta Budai Bernadett.

A khr-t a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete működteti, felügyeli.