Hétfőn indul a pénznyomda

2015. március 06. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Tegnap világosabb lett a kép a QE körül, aminek örültek a befektetők, és újra megvették a piacokat. Hétfőn kezdődik az állampapír vásárlás, és -20 bázispontos hozamig (betéti ráta az EKB-nál) lehet megvásárolni a 2 évnél hosszabb befektetési kategóriába ajánlott állampapírokat.

Kép: SXC

Havonta 60 milliárd euró kerül elköltésre, a program legalább jövő szeptemberig tart. Ez a várakozásoknak megfelelő lett, viszont a növekedési kilátásokat növelte, míg az inflációra vonatkozó előrejelzést csökkentette az EKB. Szerintünk ennek volt köszönhető a tegnapi újabb lendület a DAX indexben, amely a mai napon már inkább a profitrealizálásnak lehet áldozata. Így valamiféle csökkenésre számítunk a mai napon.

Ma láthattuk az OTP eredményét, amely az alapszámokat tekintve jobb lett a várakozásoknál, ugyanis míg az elemzők jelentős egyszeri tételekből adódó negatív hatást vártak, addig annak az eredője enyhén pozitív lett. Ugyanakkor a mögöttes folyamatok (Oroszországtól és Ukrajnától eltekintve) alapvetően jók. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az idei év a fordulat éve lehet. Ezt sugallja az is, hogy az új jelzáloghitel kihelyezésekben nagyon aktív a cég, és így a részesedése az új hitelek terén messze meghaladja a cég piaci részesedését.

A Moody’s ma késő este fog véleményt alkotni Magyarországról. Jelenleg stabil kilátással, eggyel a befektetői kategória alatti szintre vagyunk minősítve. Az általános piaci várakozás az, hogy egyelőre nem változtat sem a kilátáson, sem a besoroláson. Ugyanakkor a közleményben találhatunk majd utalást arra, hogy hamarosan jöhet valamiféle pozitív változtatás. Ha mégis lépne a hitelminősítő, az pozitív meglepetés lenne a piacoknak, amelynek valószínűleg lenne pozitív hatása a kötvényhozamokra, a forint árfolyamára és a részvénypiacokra is. A tegnapi emelkedést követően, és annak ellenére, hogy az OTP esetében pozitív lehet ma a mozgás, kis csökkenésre számítunk a BUX indexben.

USA

Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, és zárásra sikerült mérsékelt pluszba kapaszkodniuk a piacoknak (Dow 0,22%, Nasdaq 0,32%, S&P500 0,12%). A Dow Jones tagjai közül a Wal-Mart (1,1%) lett a nap nyertese, a legnagyobb vesztes pedig a McDonald’s (-1,5%) volt. A friss segélykérelmek száma a vártnál lényegesen rosszabbul alakult, a múlt héten 7 ezer fővel többen, 320 ezren igényeltek munkanélküli segélyt, miközben a konszenzus 295 ezer fő volt.

A Fed tegnap nyilvánosságra hozta, hogy mind a 31 bank jól vizsgázott az évente esedékes stressz teszten. A jegybank azt is közölte, hogy 2009 óta ez az első eset, hogy mindegyik bank teljesítette a minimum tőkekövetelményeket.

John Williams San Francisco-i Fed elnök honolului beszédében megerősítette, hogy a jelenleg látható gazdasági növekedés és az egészséges munkaerőpiac idővel az infláció emelkedésével járhat. A kamatemeléssel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz a naphoz, hogy a jegybank elkezdje emelni az irányadó rátát, de az időzítéssel kapcsolatban ennél többet nem mondott.

Az Exxon Mobil idén 34 milliárd dollárt költhet el, ami 12%-kal kevesebb a tavalyi összegnél. A menedzsment szerint 2016-2017-ben is ez a szint maradhat fent, ami megfelel a piaci várakozásoknak. Elsősorban a kitermelési részleg esetén kell jelentősebb visszavágásra számítani, ennek ellenére a kitermelés 2017-tre a jelenlegi napi 4 millió hordóról 4,3 millió hordóra emelkedhet. Az Amazon teszt jelleggel „üzletet nyitott” az Alibaba Tmall platformján. A hivatalos indulás március végén, április elején lehet esedékes.

A Gap részvényei 2%-ot estek a vártnál rosszabb februári értékesítési adatokra. Az elemzők 1,3%-os növekedést prognosztizáltak, miközben a cég statisztikái 4%-os visszaesést mutattak.

Európa

Továbbra sem engedik el a befektetők a gyeplőt, és tovább veszik az európai részvényeket. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a DAX index és a CAC 40 index közel 1,0%-ot tudott emelkedni a tegnapi kereskedésben. Az EKB államkötvény vásárlásai hétfőtől indulnak havi 60 milliárd eurós értékben. A görög és ciprusi kötvények egyelőre kimaradnak a körből, illetve a német rövid oldali mínuszos hozammal forgó 2015. március 6. kötvények vásárlása sem valószínű. A növekedés terén a testület további lefelé mutató kockázatokkal számol, illetve még 2017-re sem számol 2%-os inflációs mutatóval.

A Reuters birtokába jutott információk szerint két svájci miniszter arra kérte a jegybankot, hogy fontolja meg egy új árfolyamküszöb bevezetését. A kormány tagadta a híreszteléseket. A következő jelzésre a március 19-i kamatdöntésig várnia kell a piacnak. A délelőtt folyamán a brit inflációs előrejelzés és az euró zónás negyedik negyedéves GDP adat lesz fajsúlyos.

Olaj, arany

A WTI 50,88 dollárig süllyedt vissza ma reggel, mivel a szereplők ismét aggódni kezdtek, hogy nő az olaj kínálata, és a piacon emiatt csökkenhet az ár. A készletadatok jelentős növekedése könnyen összeomláshoz vezethet. A piac egyébként nagyon megosztott az áralakulást illetően: az elemzők 30 és 75 dollár közötti olajárra számítanak az év végén, jellemzően vagy jelentős áremelkedést, vagy összeomlást jósolnak a következő hónapokra.

Az arany 1.200 dollár körül ragadt ma reggel. A piac továbbra is az erős dollárt látja a fő veszélynek, és fontos szerepe van a mai munkaerő piaci adatoknak is. Az erős munkaerő-piac láttán a Fed hamarabb dönthet a kamatok emelése mellett. Az EKB likviditásnövelése segíthet az aranynak, de úgy tűnik, a Fed politikája jelenti a fő mozgatóerőt.

Devizák

Az EKB kamatdöntő ülését követően Mario Draghi beszéde mozgatta meg az EUR/USD devizapárt. Először 1,103-ig szúrt fel az árfolyam, majd folytatódott a dollár erősödése, és a lélektanilag is fontos 1,10-es szintig esett a kurzus, de egyelőre még nem sikerült a támasz alá esnie az árfolyamnak.

Negyedik napja erősödik a dollár az angol fonttal szemben. A várakozások szerint az angol jegybank tegnap nem változtatott a 0,5%-os irányadó rátán. A grafikon alapján akár az 1,5-ös szintig is leeshet az GBP/USD árfolyama a következő hetekben. Az USD/HUF árfolyama továbbra is szépen emelkedik, tegnap 277-forintig kapaszkodott a kurzus, egyre közelebb járunk a 280-as ellenállási szinthez.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,2%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot esett.A kínai részvénypiac csökkenése ma is tovább folytatódott. Az esést részben még a tegnap publikált növekedési kilátások okozták, részben pedig az, hogy jövő héten újabb IPO-k lesznek Kínában, és ismételten előkerültek azok a félelmek, hogy az új értékpapírok a már piacon lévő részvények likviditását fogja elszívni. 2016 és 2020 között várhatóan 6,2% körül alakulhat a kínai növekedés egy kormányzati kutató szerint.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”