Hatalmasat zuhantunk tegnap

2011. április 19. kedd - 09:33 / Erste-elemzés
  •    

 Az S&P negatív kilátásra helyezte az USA AAA hitelbesorolását, zuhantak a tőzsdék. Esett az olaj, emelkedett az arany ára. Veszteségben a távol-keleti indexek. Hatalmasat erősödött a dollár, gyengült a forint. Ma az árfolyamok emelkedésére számítunk.

Nemzetközi hírek

USA:

– Zuhantak az amerikai részvényindexek, karöltve a világ tőzsdéivel, miután a Standard&Poor’s hitelminősítő negatív kilátásra helyezte az USA hosszú lejáratú hiteleinek AAA minősítését. Nap végére kis mértékben visszahúzták az indexeket (Dow -1,1%; S&P -1,1%; Nasdaq -1,1%).

– A Standard&Poor’s azzal indokolta döntését, hogy az USA a többi AAA minősítésű országhoz képest jelentős és emelkedő eladósodottsággal és nagy költségvetési hiánnyal rendelkezik. Ennek ellenére a minősítő megerősítette a legjobb adósbesorolást, de a korábbi stabilról negatív kilátást rendelt hozzá.

– Az S&P500 index összes szektora esett, a legnagyobb veszteséget azonban az olajpapírok szenvedték (-2,1%) az olaj árának csökkenése nyomán. A pénzügyi szektor értéke 1,4%-kal esett. A Dow leggyengébben teljesítő tagja a Bank of America lett 3,1%-os eséssel. A bankrészvény árfolyama az eredmény közlése óta, immár második napja zuhan.

– A Citigroup profitja a vártnál kisebb mértékben 10 centre esett 2011 első negyedévében, a tavalyi első negyedéves 14 centről. A bevételek azonban az előrejelzéseknél nagyobb mértékben 19,6 milliárd dollárra csökkentek. A bankrészvény a nap során mindkét irányba, de leginkább a pozitív tartomány felé jelentősen kilengett majd nap végére visszatért a pénteki záróárfolyamra, 4,42 dollárra.

– A Halliburton a vártnál is nagyobb eredmény, illetve bevétel-növekedést könyvelhetett el. A részvényenkénti profit az első negyedévben 61 centre emelkedett szemben a várt 58 centtel. A 2011 első negyedévében magas olaj átlagár jól jött a többek között olajkitermelő cég számára.

– Ma számos fontos vállalat publikálja negyedéves gyorsjelentését.

Olaj és arany:

– 2,3%-kal esett tegnap az olaj ára, miután az S&P negatív kilátásra helyezte az USA adósbesorolását. Ma további 0,3%-os esés után 106,8 dolláron forog a kőolaj hordója.

– 0,6%-kal 1.497,9 dollárra emelkedett tegnap az arany ára, mely új történelmi csúcsot jelent. Ma kis korrekciót követően 1.490 dolláron forog a nemesfém unciája.

Távol-Kelet:

– A negatív oldalon mozognak a főbb távol-keleti mutatók (Nikkei -1,21%, Hang Seng -1,25%, Shanghai -1,4%)

– Az Apple beperelte a Samsung-ot, mivel a tengerentúli cég azt állítja, hogy a Samsung Galaxy néven futó telefonja több Apple szabadalmat is megsértett.

– Tovább rallyzott a japán fizetőeszköz, mely rányomta a bélyegét az exportorientált vállalatok árfolyamára. A Toyota (-2,6%) és a Canon (-1,8%) is látványos veszteségbe került.

– A nyersanyagárak csökkenése következtében, 1,8%-os mínuszba került a legnagyobb ausztrál bányatársaság a BHP Billiton.

Devizák:

– Hatalmasat erősödött tegnap a dollár, zárásra azonban valamelyest visszahúzták az árfolyamot. Az 1,416-os mélypontról fordult az árfolyam, majd 1,423 környékén zárta a kereskedést.

– Tovább erősödött tegnap és a hajnali kereskedésben a japán jen a dollár ellenében, már 82,5 alatt jár az árfolyam.

– Gyengült tegnap a forint, a 268-as ellenállásig emelkedett az árfolyam. A szint áttörése esetén gyorsan 270 forint fölé emelkedhet a kurzus.

Határidős piacok:

– A tegnapi esés után is mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek.

Erste kommentár

Hatalmasat zuhantunk tegnap. Mindenkit meglepetésként ért az S&P lépése. A világ legnagyobb gazdasága került negatív kilátásra, de minősítése a legmagasabb, AAA maradt. Ez egy figyelmeztetés, hogy itt az ideje a költségvetési konszolidációnak. Ez viszont jó hír, hiszen végre a politikusok a meddő viták helyett tényleg a tettek mezejére léphetnek az USA-ban is. Azt pedig könnyen megtehetik. Hiszen az USA a világ egyik olyan országa ahol talán a legalacsonyabb mértékűek az adók. Pl. az ÁFA csak 9% az üzemanyagokon pedig nincsen jövedéki adó. Így például ha az ÁFÁ-t egy pár százalékponttal megemeli a központi kormányzat, már akkor hatalmas bevételekre, de persze megugró inflációra is számíthat. Mindestre ez a példa jól mutatja, hogy vannak lehetőségek a költségvetés rendbetételére. Csak politikai elhatározás kérdése. Különben szerintünk az inflációs hatás még akár marginalizálódhatna is, hiszen a borravaló adás, még Magyarországnál is általánosabb az USA-ban. Viszont míg nálunk általában 5-10%, a jobb éttermekben pedig számlába foglaltan 12% a borravaló, addig az USA-ban ez 18%. De általában a 20% az elvárt érték. S még egy gondolat. A piacok heves mozgása talán azért volt meglepő, mert nem most kellet volna ilyen heves reakciót produkálni, hanem akkor amikor csak néhány órán múlt, hogy az USA központi kormány fizetésképtelen lett a képviselők elhúzódó vitája miatt. Hiszen az jól jelezte, hogy a republikánus-demokrata ellentétek miatt a költségvetés konszolidációja nem lesz egy könnyű feladat. Így a tegnapi reakciót mi „ál" reakciónak tartjuk, csak piactisztulásnak. Az emelkedő trend továbbra is változatlan, annak ellenére, hogy tegnap azért csúnya, nagy forgalmú beleadásokat láttunk, amely azért „technicista szemmel" óvatosságra int bennünket. Így csak talán óvatos vételeket eszközölnénk.

Rövid hírek

– Sajtóértesülések szerint a kormány jövő héten dönthet a gyógyszer támogatási rendszer módosításáról. Úgy tűnik, hogy (i) 12%-ról 20%-ra emelkedik a támogatott gyógyszerek értékesítése után fizetendő rabatt, (ii) új generikus termékek csak akkor lehet támogatott, ha az ára 5%-kal alacsonyabb, mint a kategóriájában legolcsóbb készítmény. A mostani információk nem térnek el lényegében a hírekben korábban megjelentektől. Árfolyamhatásra sem a Richter, sem az Egis esetében nem számítunk.

– Lezárult a MOL 3 éves, forintkötvényének jegyzése. A kibocsátott mennyiség 14 milliárd forint (52 millió euró) volt, a kamat 7%. A hír kedvező, de mivel a nagyságrendje elhanyagolható, így árfolyamhatásra nem számítunk.

– A Danubius tegnapi közgyűlése elfogadta, hogy a társaság nem fizet osztalékot. A szállodalánc elbocsátja dolgozóinak egy részét, és munkájukat idénymunkásokkal pótolja. A cég 2%-os béremelést tervez. A menedzsment 1,2 százalékpontos foglaltság növekedést (58,4%) vár. Deák Imre Danubius elnök szerint a cég nettó eszközérték alapján legalább 7.000-8.000 forintot ér részvényenként.

Gazdasági hírek

– Az MNB monetáris tanácsa tegnap a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 6%-on hagyta az alapkamatot.

– A Parlament tegnap a kormánypárti képviselők 262 igen szavazatával elfogadta az új Alkotmányt. Az alaptörvény többek között tartalmazza az 50%-os hiánymaximumot. E fölött a hiány csökkentése érdekében.a kormánynak új költségvetést kell elfogadnia. Míg el nem érjük a GDP arányos 50%-os hiányt, addig az Alkotmánybíróság jogait korlátozzák.

– Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta, hogy a minisztérium hibásan számította az adóbevételeket. Társasági adóból 100 milliárddal, ÁFA-ból 50-60 milliárd forinttal kevesebb folyhat be idén.

Jogi nyilatkozat:
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.