Hat egyszerű tipp, hogy jobban kezelje pénzét

2014. március 19. szerda - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Felelősen működtetni egy vállalkozást és kezelni a pénzügyeket két nagyon különböző dolog. Adunk néhány tippet, hogyan növelheti megfelelően nagyra a bankszámláján lévő összeget a szorgos évek folyamán.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/digitalart

Értelmes módon kezelni a pénzt sokkal többről szól, mint megérteni a matekot. Utóbbi igen egyszerű: költsön kevesebbet, mint amennyit keres, és kezdjen el fiatalon megtakarítani, hogy öregkorára elég legyen. (Egy friss felmérés szerint a munkáltatón is múlik, hogy mennyit teszünk félre.)

A matek, mint látjuk, nem nehéz, a legtöbb embert mégis egy sor pszichológiai és érzelmi gát akadályoz meg abban, hogy elérje a hőn áhított pénzügyi célokat. Ugyanakkor nem kell belenyugodnia, hogy ez így marad, igenis lehet fejlődést elérni a pénzügyi gondolkodás terén is, hogy túl tudja magát tenni a fejében lévő akadályokon. Olvassa el az alábbi tippeket, és írja újra a fejében uralkodó szabályokat.

Nincsenek nagy titkok. A vagyonhalmozás szabályai évezredek óta ugyanazok. Bár mindig vannak trükközők és csalók, az alapszabályok ugyanazok, mint amelyeket apáink és nagyapáink igyekeztek a fejünkbe verni.

A boldogság a vágyak menedzselésében rejlik. Akármennyit is keres, nem lesz boldogabb, ha csak arra kell a pénz, hogy még több dolgot vásároljon magának, mivel mindig lesz még valami, amit meg lehetne venni. Szerencsére ebből a csapdából nagyon könnyű kikeveredni: legyen boldog azzal, amije van, és ne akarjon folyton mindent megvásárolni.

Megvehet bármit, amit akar, de nem mindent. Csökkentse a kiadásait a kevésbé fontos dolgok területén, hogy a fontos vagy szívének legkedvesebb dologra maradjon pénze. Antikvitásokat gyűjt? Költsön arra, ne új autóra vagy világ körüli nyaralásra.

Hogyan maradhat a vagyon a családban?
Gyakorlatilag megérett a nyugdíjra az a vállalkozói kör, akik húsz évvel ezelőtt kezdtek vállalkozni. Ezek az üzletemberek már jól működő kis- és középvállalkozásokat birtokolnak, és most azon kell tűnődniük, hogyan tudják ezt a vagyont a családjuk számára továbbörökíteni. Mutatunk néhány megoldást.

Automatizáljon, amit csak lehet. Amikor megtakarításokról és befektetésekről van szó, az ember önmaga legnagyobb ellenségévé válik. Úgyhogy a legegyszerűbb, ha kivonja magát a potenciális veszélyek listájáról. Adjon csoportos beszedési megbízásokat a számlák fizetésére, és kösse le újra automatikusan a megtakarított pénzét. Így kevésbé lesznek veszélyesek az olyan ötletei, mint hogy most azonnal kéne venni egy új óriástévét.

Ne várjon a tökéletes alkalomra. Az emberek hajlamosak a tökéletes megoldásra való várakozás közben teljesen lemerevedni, nem csinálni semmit. A túl jó keresése azonban csak veszteséget okoz, álmaink befektetése helyett keressünk inkább egy „elég jó” célpontot – az is többet fog hozni, mint a semmi.

Ne magyarázkodjon. Ne hibáztassa a válságot, a rossz kormányzati politikát vagy a volt partnerét a rossz anyagi helyzete miatt. Akármi is okozta a veszteségeit, a felelősség az Öné, amiért nem vigyázott.

Legyen felelős! Senki másnak nem áll érdekében annyira gondosan kezelnie a pénzét, mint Önnek, ezért ne várjon arra, hogy valaki majd megmondja, mibe fektessen vagy éppen hogyan másszon ki az adósságaiból. Aki egy cégben képes felelős döntéseket hozni, az képes lesz a pénzügyeiben is.

A korai nyugdíj legfőbb szabálya
Ha korán akarunk nyugdíjba menni, a legtöbb szakértő azt javasolja, az ember fiatalon kezdjen el megtakarítani. Azonban egyáltalán nem mindegy, mekkora is az az összeg, amelyet félreteszünk. Sokan a nettó bevétel tíz százalékát javasolják, néhányan a húsz százalékát. Azonban érdemes olyan nagy arányú megtakarítást eszközölni, amekkorát csak bírunk: 30-40 akár 50 százalékot. Ez egyrészről hihetetlenül felgyorsítja a megtakarítás ütemét, másrészt ezzel párhuzamosan az erőltetett felhalmozás mellett az igényeinkből is alább adunk, így öregebb korunkra fele annyi pénzzel is beérjük majd, mint most gondolnánk.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek