Ha gyorsan lépnek, sokat takaríthatnak meg a TBSZ tulajdonosok

2015. november 03. kedd - 09:16 / piacesprofit.hu
  •    

A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) erős felfutása várható az év végén. Ennek oka, hogy év végén járnak le az első, öt éves futamidejű TBSZ-ek. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a CIB Bank szakértői.

sokat megtakaríthatnak a tbsz-esek

Kép: Fotolia

Ebben az évben lejárnak az első, öt éves futamidejű Tartós Befektetési Számlák (TBSZ), így érdemes időben dönteni a folytatásról – hívták fel a figyelmet a CIB Bank szakértői. Azért fontos még december 31. előtt új számlát nyitni, és rendelkezni az eddigi megtakarítás átvezetéséről, mert így egy évvel korábban juthat kedvezményes adózással vagy akár adómentesen a befektetéséhez a számla tulajdonosa. Igaz ez akkor is, ha három év múlva kíván kedvezményes adózással pénzéhez jutni, és akkor is, ha kivárja a teljes futamidő végét. Az ötödik év végén ugyanis adó- és eho- mentesen juthat megtakarításához a befektető.

Aki kivárja a futamidő végét, azaz az öt év lejártával veszi fel megtakarítását, jelentős összeget spórolhat meg. Öt millió forintos megtakarítás esetén például alacsonyabb (5%-os) hozam mellett 55 ezer forint járulékot takaríthat meg a befektető, míg magasabb (15%-os) hozam mellett ez az összeg elérheti a 165 ezer forintot is.

Érdemes az év végi határidőt szem előtt tartani, hiszen a lejáró TBSZ-nek az év végével mindenképpen meg kell szűnnie. Ha a számla tulajdonosa még idén, azaz a december 31-ei határidő előtt rendelkezik arról, hogy megtakarítását továbbra is TBSZ számlán tartja, egy évvel korábban juthat pénzéhez, mint ha azt januárban már a 2016-os TBSZ számlára tenné meg.

A CIB szakértői szerint a lejáró számlák – és az azokhoz kapcsolódó új számlanyitások – mellett az új TBSZ-szerződéseknél is erős felfutás várható a következő hetekben, ennek tükrében pedig a CIB Bank legalább ötven százalékos növekedést tart valószínűnek a számlanyitások számában. Jelenleg a CIB Bank lakossági ügyfeleinek nagyjából 10 százaléka rendelkezik már TBSZ számlával, de ez az arány még magasabb az értékpapírszámlával is rendelkező ügyfelek körében.

Tízből hét nyugdíjas megbánta, hogy nem tett félre
A mostani nyugdíjasok 70 százaléka már megbánta, hogy nem tett félre a visszavonulását követő évekre. Ezen tapasztalatok és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy gondoskodjunk jövőnkről.

„A jelenlegi kamatkörnyezet hatása láthatóan hat a TBSZ piacára is, hiszen az indulás óta gyakorlatilag megfordult az aránya a betéti és a befektetési számlákhoz tartozó TBSZ-nek az utóbbiak javára. A CIB Bank tapasztalatai szerint emellett az ügyfelek nagyon tudatosan használják ki a TBSZ által elérhető adókedvezményt: mindössze 1,5-2 százalékot ér el azoknak az aránya, akik idő előtt feltörik a megtakarításukat” – mondta el Schmél Ferenc, a CIB Bank lakossági üzletágának megtakarítási termékfejlesztési vezetője.

Vonzó adókedvezmények

A TBSZ legfőbb vonzerejét az elérhető adókedvezmények jelentik. A szabályozás pedig nem túlságosan bonyolult: ha az ügyfél a TBSZ számlára befizetett összeget legalább a számla megnyitásának évét követő 3. év végéig a számlán tartja és csak a nyitást követő negyedik, illetve ötödik évben kívánja kivenni, úgy a fizetendő adó mértéke 16 százalék kamatadó + 6 százalék EHO helyett 10 százalékra csökken. Ha pedig a pénzét a számla megnyitását követő ötödik év végéig nem terheli meg, úgy az ötödik év végén a számlán lévő összeg után kapott kamatra teljes adómentességet élvez. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt a befektetési formát választja, akkor a befektetett összeg gyarapodása mellett megtakarítható a kamatadó, a kamatjövedelem után fizetendő EHO, az árfolyamnyereség adója és az osztalékadó egyaránt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor