Gyorsjelentés előtti szélcsend a piacokon

2012. október 08. hétfő - 10:15 / piacesprofit.hu
  •    

Van egy kis aggodalom a piacon. Holnap indul az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan az elemzők többsége növekvő eredményeket vár összességében, de az indulás valószínűleg nem lesz túl fényes, hiszen az Alcoa esetében a profit jelentősen visszaeshetett az elmúlt negyedévben - emelték ki az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben.

A Dow Jones és az S&P500 is lokális maximum környékén van, akárcsak a BUX. A DAX az elmúlt napok hezitálásaink köszönhetően kivétel ez alól. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a félrekalkulált görög GDP és a Világbank kínai növekedésre adott csökkenő prognózisa is megadta az alaphangulatot a mai ázsiai kereskedésben. Ez pedig folytatódhat Európában is, annak ellenére, hogy a német export kiválóan teljesített, amely a német gazdaság fellendülésére utal.

Budapesten a BUX mind szintnél van, mind a rövid indikátor csökkenést jelez. Vagyis ma csökkenésre számítunk, amely akár napokig is eltarthat, de a 20 napos mozgóátlag támasz szerepének működnie kellene. Az viszont 18.733 pontnál van jelenleg, vagyis nem túl messze (400 pontnyi távolságra).

USA, Európa

– Nem volt különösebben izgalmas a pénteki kereskedés, a nap eleji emelkedés után megfordult a hangulat, és zárásig lefelé csorogtak a piacok. Ma zárva tartanak a tengerentúli piacok (Dow 0,26%, Nasdaq -0,43%, S&P500 -0,03%).

– Meglepően pozitív munkanélküliségi adatról számolt be péntek délután a tengerentúli munkaügyi tárca, az előző havi 8,1%-ról szeptemberben 7,8%-ra süllyedt a munkanélküliségi ráta, ami 2009 januárja óta nem látott adat. Az elemzők enyhe emelkedésre számítottak. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának bővülése megfelelt a várakozásoknak, 115 ezer fővel nőtt szeptemberben a munkahelyek számat. Az is jó hír, hogy az előző havi 96 ezres adatot 142 ezerre módosította a tárca.

– A görög statisztikai hivatal visszamenőlegesen rontotta az elmúlt két év GDP statisztikáit, így a 2010-es GDP visszaesés az eddig ismert 3,5% helyett 4,9% volt, míg a tavalyi 6,9%-os visszaesést 7,1%-ra módosították.

– Holnap kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, az Alcoa piaczárás után publikálja harmadik negyedéves számait.

– Ma délután ülésezik az Eurogroup, a pénzügyminiszterek fő témája a spanyol helyzet és az ESM lesz. Holnap Merkel német kancellár Görögországba látogat, szerdán pedig a francia miniszterelnök találkozik spanyol kollégájával.

Olaj, arany

– Az arany tovább folytatta oldalazását, melynek során az árfolyama 1790,3 dollárról 1780,6 dollárra csökkent.

– Az olaj árfolyamában is jelentős csökkenés volt tapasztalható, a kurzus 91,51 dollárról 89,88 dollárra csökkent. A török miniszterelnök kijelentette, hogy Törökországnak nem érdeke a háború Szíriával, de ennek ellenére nem állnak távol tőle. A brazil Petrobras olajvállalat szakszervezete jelenleg értékeli a vállalat új bérajánlatát, vagyis legalább átmenetileg elhárult az olaj kitermelését veszélyeztető sztrájkhelyzet.

Devizák

– Péntek reggel Matolcsy György egy közel 400 milliárd forintos kiigazítást jelentett be, ami mind bevételi, mind pedig költségoldalon tartalmazott intézkedéseket. A bejelentés után a forint jelentős emelkedésbe kezdett és 284,75-ről 282,88-ra csökkent az árfolyam, azonban a napi minimuma még ennél is alacsonyabb, 281,57 volt.

– A kedvező nemzetközi hangulatban az euró is erősödni tudott a dollárral szemben. Az árfolyam a nyitó 1,3018-ról zárásra1,3045-ig emelkedett. Az árfolyamot leginkább a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok és a várakozásokat szintén meghaladó európai ipari termelési adatok befolyásolták.

Távol-Kelet

– A Hang Seng 0,54%-t, a Shanghai index pedig 0,58%-ot veszített értékéből a reggeli kereskedés során. A japán tőzsde ma zárva tartott.

– Az árfolyamok csökkenésének hátterében az áll, hogy an Világbank csökkentette ázsiai és kínai növekedési előrejelzését is. Kína esetében az eddigi 8,2%-ról 7,7%-ra mérsékelte várakozását, míg a fejlődő ázsiai piacok esetében 7,6%-ról 7,2%-ra módosította azt.

– A HSBC bank publikálta a kínai szolgáltatói szektor PMI értékét, ami 52-ről 54,3-ra emelkedett.

– Úgy tűnik, hogy a Japán és Kína közti konfliktus nagy nyertesei a dél-korai autógyártók lehetnek, melyek az elmúlt hónapban mindkét piacon jelentős mértékben képesek voltak növelni értékesítésüket.

Határidős piacok

– Negatív képet festenek ma reggel a határidős részvényindexek.

Vállalati hírek

– Az OTP 2012. október 5-én 1.725 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.304.337 darabra (1,54%) változott.

Gazdasági hírek

Pénteken Matolcsy György újabb 400 milliárd forintos költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket jelentett be. A kormány egyúttal csökkentette idei és jövő évi GDP növekedési kilátásait -1,2%, illetve 1,0%-ra. A hiánycélt idénre és jövőre is 2,7%-ra emelték, a korábbi 2,5% illetve 2,2%-ról. Bár a most bejelentett csomag 100-150 milliárd forint tekintetében bizonytalansági tényezőt is tartalmaz, és további intézkedésekre is szükség lehet. Alapvetően kedvezően értékeljük az intézkedéscsomagot, és akár a IMF/EU hitelmegállapodás is elérhető közelségbe kerülhet, ráadásul pozitív, hogy az MNB mégsem fog tranzakciós illetéket fizetni. 0,1%-ról 0,3%-ra megemelik ugyanakkor a tranzakciós illetéken készpénzfelvétel esetén, ám ez nem befolyásolja érdemben a bankok eredményét. A bejelentés alapvetően kedvező mind a forint, mind a kötvények, mid a részvénypiac szempontjából.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.
A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.