Gyorsabban megjön a fizetés

2015. szeptember 07. hétfő - 17:07 / PP/MTI
  •    

Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, mivel elindult a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn, amellyel átlagosan 1 óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a tulajdonában álló Giro Zrt.

Kép: SXC

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, zökkenőmentesen, 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma. Közölték, hogy ezzel együtt módosult a Giro Zrt. által üzemeltetett bankközi klíring rendszer üzemideje is: így reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A legutóbbi hasonló változás 2012-ben történt.

A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik. Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.

Hol éri meg bankszámlát nyitni kezdő vállalkozóként?
A frissen céget alapító vállalkozónak bárhogy ragyog is a szeme a tettrekészségtől, céges bankszámlára mindenképpen szüksége lesz. A BankRáció.hu kigyűjtötte azokat az ajánlatokat, melyekkel egy startupnak érdemes kezdenie.