Gyorsabb és olcsóbb bankolás

2012. január 13. péntek - 11:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Belföldi utalásnak számítanak majd 2014 elejétől az országok közötti euró alapú banki tranzakciók egy most létrejött megállapodásnak köszönhetően. Gyorsabb és olcsóbb lesz az utalás.

 

Kép_Piac&Profit/FörsterTamás
Kép:Piac&Profit/FörsterTamás

Az Európai Parlamentnek és az unió Tanácsának hosszú, csaknem egy évig tartó egyeztetés után sikerült megállapodnia a SEPA (Single Euro Payments Area – Egységes Euró fizetési Övezet) bevezetésének időpontjáról. A megállapodás szerint az európai uniós bankoknak legkésőbb 2014. február 1-jéig kell átállniuk a jelenleginél jóval egyszerűbb, olcsóbb és főleg gyorsabb, a határokon átnyúló átutalásokat lehetővé tevő új szisztémára.  (Több százezer forintos különbségek is lehetnek egy adott kis- és középvállalat banki költségeiben. Hogy hogyan válasszunk banki csomagot, arról itt olvashat bővebben.)

Eddig az időpontig valamennyi uniós pénzintézetnek át kell irányítania a korábbi nemzeti hitel- és betéti számlákat, s az átállás után már csak a SEPA-rendszeren keresztül lehet majd lebonyolítani az euróban történő tranzakciókat.

Az Egységes Eurófizetési Övezetben a tervek szerint legkésőbb az átutalás napját követő napon meg kell érkeznie a pénznek a célszámlára, és a bankok ezért nem számíthatnak fel sem tranzakciós díjat, sem egyéb más költséget. Az Európai Bizottság (EB) álláspontja szerint pont ezért a jövőben nem is szükséges feltétlenül új bankszámlát nyitniuk az állampolgároknak, ha külföldre költöznek, pusztán azért, hogy megkönnyítsék a külföldi fizetéseket.

A rendszer nemcsak az Európai Unió országaiban működik majd, hanem Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben és Monacóban is. Az EB már közvetlenül az euró bevezetése után hozzákezdett a SEPA-rendszer tervezésének annak érdekében, hogy a közös valutában indított tranzakciókat úgy lehessen lebonyolítani egy másik európai országba, mintha azok belföldi átutalások lennének. A SEPA bevezetése azonban kizárólag az euróban történő tranzakciókat könnyíti meg, a többi valutában – így például a forintban – indított utalásokat a változás nem fogja érinteni 2014. február 1. után sem. (A határokon átnyúló pénzbehajtás megkönnyítése érdekében már korábban tett lépéseket az EU.)