Furcsa dolgok történnek

2015. május 15. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Például miközben a dollár gyengül, szétszedik a DAX indexet, amely a csökkenő trendcsatorna felső élét nyaldosta a tegnapi zárásra. Az amerikai piacok is magukra találnak a gyengülő dollár hátán.

Kép: SXC

Mindeközben a görögök ötletelnek, hogyan lehetne tovább húzni az időt. Például a görög pénzügyminiszter szerint nemes egyszerűséggel később fizethetnék vissza a lejáró adósságot. Mindeközben a németeknek nem nagyon tetszik, hogy egyre jobban növekszik az EKB kitettsége a görögök felé az ELA-n keresztül. (a minap ezt a keretet emelte az EKB 80 milliárd euróra) Közben a piac továbbra sem aggódik jobban a görögök miatt, mint korábban. A CDS kockázati felár nem igazán változik mostanában, továbbra is 22,5 százalék körül van.

Az OTP ma tette közzé az eredményét, amely enyhén jobb lett a várakozásoknál, ugyanakkor nagy meglepetést nem okozott. A magyar és a bolgár operáció jól szerepelt, míg az ukrán és az orosz gyenge eredményt mutatott fel. Így jelentős árfolyamhatásra sem számítunk. Ugyanakkor az elmúlt napok árfolyamcsökkenéseit követően emelkedésre számítunk a mai napon a BUX indexben.

A DAX indexben kíváncsian tekintünk a mai nap elé, hiszen az index egy dupla fenék formációt követően jelentős emelkedést mutatott fel. Így egy kissé bizonytalanná vált a csökkenő trend folytatása. Neveztessen, hogy az index lefordul-e a 20 napos mozgóátlagról, és folytatja-e a trendet, vagy kimászik abból. Ezt jelenleg igencsak nehéz eldönteni. Talán az előbbinek kicsivel nagyobb a valószínűsége.

USA

Már nyitásban érezhető volt a jó hangulat a tengerentúlon, majd folytatódott az emelkedés egészen zárásig. A Dow Jones 50 pontra közelítette meg mindenkori csúcsát (Dow 1,06%, Nasdaq 1,39%, S&P500 1,07%). A Dow Jones tagjai közül a nap nyertesei a Microsoft és az Apple (2,2%) lettek, egyedüliként a Cisco (-0,5%) zárt eséssel. Tegnap publikálták a friss segélykérelmek alakulását a tengerentúlon, a várt 273.000 darabbal szemben 1000 darabbal 264.000-re esett a segélykérelmek száma.

A PayPal vezérigazgatója tegnap arról beszélt, hogy már az év második felében bevezetik a társaság részvényeit a Nasdaq-ra és „PYPL” kód alatt lehet majd kereskedni a papírokkal. A PayPal jelenleg még az eBay-hez tartozik, amely 2002-ben vásárolta meg az 1998-ban alakult társaságot.

A Symantec tegnap publikálta negyedéves számait. Az egy részvényre jutó profit 1 centtel maradt el az elemzők 44 centes várakozásától. Az árbevétel 1,55 milliárd dollár lett, ami megfelelt a várakozásoknak. A folyó negyedéve 41-44 centes EPS-t vár a társaság, ez pedig némileg gyengébb a 45 centes várakozásnál. Árbevétel terén 1,5-1,54 milliárd dollárt vár a társaság, ami szintén elmarad az 1,62 milliárd dolláros elemzői előrejelzéstől. Piaczárás után 2,7%-ot esett az árfolyam.

Áprilisi ipari termelési adat, májusi előzetes Michigani Egyetemi fogyasztói bizalmi index, illetve New Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index érkezik ma a tengerentúlról.

Európa

A DAX 1,84%-ot, a CAC 40 1,35%-ot, a FTSE100 pedig 0,34%-ot emelkedett tegnap. A Bundesbank elnöke szerint az EKB lényegében monetáris finanszírozást hajt végre a görög kereskedelmi bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatási programon (ELA) keresztül. Az EKB már 80 milliárd eurónyi likviditást biztosít a görög kereskedelmi bankoknak, azonban azok többek között görög államkötvényeket is vásárolhatnak ebből a forrásból. A Bundesbank keményvonalas hozzáállása igazából nem meglepő.

Az EKB elnöke, Mario Draghi tegnapi beszédében ismét megerősítette, hogy az EKB eszközvásárlási programja addig marad életben, amíg szükséges. Ma nem érkeznek fontosabb makrogazdasági adatok Európából.

Olaj, arany

A WTI 59,8 dollárra esett, miután a piacon egyre erőteljesebb a vélemény, hogy a 60 dollár feletti WTI ár ösztönzőleg hathat az Egyesült Államok kőolaj kínálatára, ezért ez a szint nem fenntartható. A fúrótornyok számának csökkenése ellenére nem csökken a kínálat, míg az OPEC esetében továbbra sincs egyetértés, hogy miként kellene visszafogni a kínálatot. A piac a június 5-i üléstől ezért nem vár változást, vagyis fennmaradhat a fizikai piac túlkínálata.

Az arany ára 1.218 dolláron stagnált. Az elmúlt héten a gyenge dollárnak köszönhetően január óta a legerősebb aranypiaci mozgást láttuk felfelé. A befektetők egyre később várják a kamatok emelését, amit a heti gyenge USA makrogazdasági adatok is alátámasztottak. A piac már egyre inkább 2016-ra várja az USA kamatok emelését.

Devizák

A forint visszapattant tegnap a 200 napos mozgóátlagról (308,5 forint) és 306,2 forintig zuhant az EUR/HUF a tegnapi kereskedésben. Folytatódhat a forint erősödése a sáv aljáig, amely 304-nél található. Folytatódott tegnap a dollár gyengülése az euróval szemben, az árfolyam 1,14-ig emelkedett, és az 1,15-nél húzódó ellenállásig folytatódhat tovább a devizapár emelkedése.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 2,1%-ot esett a hét utolsó kereskedési napján. Kínában a működőtőke beáramlás (FDI) a legoptimistább várakozásokat is felülmúlva 10,5%-kal bővült Áprilisban. Japánban a termelői árindex értéke a várakozásoknak megfelelően -2,1% lett.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”