Forradalmi változások a kártyapiacon

2014. augusztus 23. szombat - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt években többszörösére nőtt az előre fizetett, úgynevezett prepaid kártyákra töltött összeg az Egyesült Államokban. A fejlődés a következő években is gyors lesz az előrejelzések szerint nemcsak az USA-ban, hanem világszinten is.

Egyre többet töltünk fel a prepaid kártyákra – Kép: SXC

A prepaid kártyákra töltött pénzösszeg 2008 és 2012 között háromszorosára nőtt, és elérte a 76,7 milliárd dollárt a Mercator Advisory Group adatai szerint. A tanácsadó cég prognózisa alapján 2015-ig további 120 százalékos növekedés várható, így ez az összeg elérheti a 168,4 milliárd dollárt. A prepaid kártyák egyre nagyobb népszerűségét jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban a két legnagyobb szolgáltatónál kezelt aktív kártyák száma a 2009-es 3,4 millióról 2012-re több mint 7 millióra nőtt.

Komoly lehetőségeket vázolt az előre fizetett kártyák kapcsán a MasterCard elemzése is, amely ugyan eltérő számokat tartalmaz, de szintén jelentős növekedést prognosztizál. A kártyaszolgáltató adatai szerint ez a megoldás 2017-re világszinten potenciális 822 milliárd dolláros piacot jelenthet, vagyis évente átlagosan 22 százalékkal bővülhet. A kártya elterjedését támogató tényezők között a pénzügyi függetlenség és a praktikus fizetési megoldás mellett fontos az is, hogy biztos védelmet kínál a hitelkeret esetleges átlépése ellen.

Ez a kártyatípus hazánkban sem ismeretlen. 2002 óta kaphatók prepaid bankkártyák ajándékozási céllal (jelenleg csak cégek igényelhetik), illetve 2010 óta a pécsi városkártya is kérhető prepaid bankkártyával egybeépítve. A prepaid bankkártya azonban mégsem ajándékozási vagy városkártyaként terjedt el igazán hazánkban, hanem fesztiválkártyaként. Fiatalok tízezrei ismerték meg ezt a terméket az elmúlt években a nagy nyári zenei fesztiválokon, amelyek területén kizárólag ezzel a kártyával fizethettek.

Nem éri meg, mégis készpénzzel fizetünk
Az érintés nélküli funkcióval ellátott bankkártyák száma tavaly hazánkban is átlépte az egymilliós határt, háromból ketten mégis úgy érzik, a leggyorsabban akkor szabadulnak a kasszától, ha bankjegyekkel fizetnek. Havi kiadásunk 62 százalékát még mindig készpénzzel fedezzük.

A bankkártya és a készpénz előnyei egyben

A prepaid kártyakonstrukció lényege, hogy a felhasználók úgy juthatnak hozzá egy számos tranzakcióra használható bankkártyához, hogy nem szükséges mellé folyószámlát nyitniuk. Nem szükséges szerződést sem kötniük – vagy elegendő egy egyszerűsített szerződés –, és vannak olyan konstrukciók is, amelyeknél a használati díjakat a nyitáskor egy összegben vonja le a kibocsátó, így a kártyahasználat átalánydíjas. Az előre feltöltött kártya bankfüggetlen, és rendelkezik a hagyományos bankkártyák biztonságával, megbízhatóságával, ugyanakkor biztosítja a készpénz megszokott, egyszerű használatát és anonimitását. Az előre fizetett kártya használata rendkívül kényelmes: bankkártyaként a világ minden táján fizethetünk vele, ugyanakkor költéseink kordában tartását is segíti azzal, hogy csak az előre feltöltött összegből gazdálkodhatunk. Az ilyen típusú kártyák jellemzően 2-3 éves lejáratúak, és szabadon választott összeggel többször feltölthetők.

A kártyák alkalmazási köre is igen széles, hiszen könnyen, egyszerűen, gyorsan és díjmentesen használható vásárlásnál – offline és online egyaránt –, a mobiltelefon-egyenleg feltöltésénél, de akár a közüzemi számlák kifizetésénél is, sőt, az ATM automatából való készpénzfelvételnél is . A prepaid kártyákat és birtokosaikat ugyanazok a biztonsági megoldások védik, mint a hagyományos bank- vagy hitelkártyákat, így PIN kóddal használhatók.

Ki birtokolhat prepaid kártyát?

Bár a prepaid kártyák elsődleges célközönségét eddig a folyószámlával, illetve bankkártyával nem rendelkezők jelentették, az ilyen eszközöket már birtoklók számára is hasznos megoldás lehet. Így például azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy kiadásaik meghaladják a bevételeiket, és számlaegyenlegük mínuszba kerüljön, vagy akik nem szeretnek magukkal sok készpénzt hordani, ugyanakkor igénylik a biztonságos és kényelmes fizetési módot még a kis összegű vásárlások esetén is. De olyanok számára is hasznos lehet, akik szeretnék a bankköltségeiket kordában tartani.

A prepaid kártyák több típusa létezik, így az általános használatú mellett vannak ajándékozásra szánt, utazásra használható, gyerekeknek szóló, és az online vásárlásnál alkalmazható, valóban virtuális kártyák. A lakosság mellett az üzleti felhasználók számára is léteznek prepaid kártyák, amelyek a kisebb vállalatok és a nagyobb, multinacionális cégek munkavállalói számára egyaránt jelenthetnek hozzáadott értéket.

Többmilliárdnyi valután csücsülünk
Hétezer forint: ekkora összegnek megfelelő valuta marad a hazatérő magyar turisták csaknem egyharmadánál. Tízből csupán hatan figyelnek arra, hogy ne váltsanak át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külhoni bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor