Formálódik az ország legnagyobb pénzintézete

2013. március 01. péntek - 15:36 / piacesprofit.hu
  •    

Fiókhálózatát tekintve Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója jöhetne létre a takarékszövetkezetek integrációjával. Ha minden feltétel adottá válik, technikailag akár egy-két év alatt megvalósítható az összeolvadás – mutatott rá az Ernst & Young.

„Komoly lehetőségek vannak a Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) integrációjában, az oda vezető út azonban bonyolult. A társaságoknak számos nehézséggel kell szembenézniük, ezek közül az egyik legfontosabb a jogszabályi akadály. Komoly elszántság és a részletek kidolgozása esetén a technikai integráció egy-két év alatt megvalósítható, a szervezeti és vállalati kultúra megváltoztatása viszont hosszabb folyamat. Az integráció végén azonban Magyarország legnagyobb pénzügyi disztribúciós hálózata jöhetne létre” – mondta Seregdy Tamás, az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

Szépen híznak a takarékok
A Magyar Fejlesztési Bank képviselőinek a TakarékBank felügyelő bizottságába való beválasztásával lezárult a tulajdonosváltás a Takarékszövetkezeti Integráció központi bankjában. Az állami tulajdonos révén a takarékoknak nagyobb szerepe lehet a gazdaság és a lakosság hitelezésében, amit az integráció és a TakarékBank között májusban elhatározott szorosabb üzleti együttműködés is támogat.

Az esetleges integrációban érintett takarékszövetkezetek országszerte több mint 1400 fiókkal rendelkeznek, szemben az összes kereskedelmi bank 1600-as számával, eszközállományuk és bevételeik azonban elmaradnak a piacvezető pénzintézetektől. Ha az integráció mellett döntenek, a társaságoknak a standardizálást kell szem előtt tartaniuk, hogy a folyamataik minőségében és termékkínálatukban is összehasonlíthatóak legyenek a kereskedelmi bankokéval.

A fogyasztók oldaláról napjainkban a legfontosabb három szempont a költségszint, a fiókok közelsége és a megbízhatóság. A költségszint tekintetében a takarékszövetkezetek az esetek többségében jelenleg a kereskedelmi bankokénál kedvezőbb költség- és hitelfeltételeket tudnak kínálni. A fiókok elhelyezkedését tekintve az egyik fő feladatuk a városokban való terjeszkedés. A megbízhatóság terén pedig nagyobb figyelmet kell szentelniük a munkatársak képzésére, valamint az eljárások és rendszerek javítására, egységesítésére a hosszú távú eredmények érdekében – mondta a szakember.

„A sikeres integráció érdekében a takarékszövetkezetek számára fontos a szervezeti kultúra átalakítása. Olyan vállalati kultúrát kellene kidolgozniuk, amely ötvözi a takarékszövetkezetek jelenlegi családias, személyes jellegét a nagybankok professzionalitásával, egységes, mindenre kiterjedő ügyfélkezelésével. Az ilyen átalakítás rendkívül komoly szakértői, tanácsadói tapasztalatot igényel” – hangsúlyozta Seregdy Tamás.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor