Forintárfolyam: csak kapkodjuk a fejünket

2012. május 31. csütörtök - 09:52 / Erste-elemzés
  •    

Csak kapkodjuk a fejünket. Előbb az Európai Bizottságtól jönnek jó hírek mind magyar mind európai vonatkozásában, aztán újra félni kezdünk a görögöktől, spanyoloktól, olaszoktól.

Egymás után jönnek a felmérések, amik egyre-másra vegyes képet mutatnak. Néha a Syriza vezet, néha az új demokraták. Az sem segít, hogy mostanában a gazdasági adatok is mintha romló képet mutatnának. Egyre több a negatív meglepetés. Szerdán ilyen volt a függőben lévő lakásértékesítési adat, amely nagy negatív meglepetést hozott. Csütörtökön esetleg lehet félni az ír népszavazástól, bár nagy valószínűséggel igent fognak mondani a fiskális paktumra. Persze lehet félni attól a számos gazdasági adattól is, amely ma lát napvilágot az USA-ban. Meg még szinte bármitől.

A probléma az, hogy az indexek a 200 napos mozgóátlag környékén billegnek, s ráadásul a jó hírekre mintha mostanában kevésbé reagálnának, s inkább csak a rossz hírek játszanának szerepet a piac mozgásában. Ez pedig nem jó jel.

A forintárfolyam is hektikus mozgásban volt az elmúlt 24 órában: az Európai Bizottság országjelentésére, amely kedvező képet festett a magyar költségvetésről, a hazai deviza 296-os szintig szaladt az euróval szemben, majd a görög, spanyol és olasz gazdasággal kapcsolatos félelmek miatt egészen 300-ig zuhant az árfolyam.

Hintába ültették a forintot

Az eurót csütörtökön röviddel hét óra után 301,72 forinton jegyezték, szemben a szerda késő délutáni 301,30 forinttal. Szerdán a forint átmeneti erősödés után a kétéves mélypont közelébe süllyedő euró árfolyamot követve a térségbeli devizákkal együtt gyengült. Csütörtök reggel a svájci frank jegyzése 251,21 forinton állt a szerda délutáni 250,61 forinttal szemben. A dollár jegyzése 243,52 forint 242,75 forint után, a japán jené pedig 3,0917 forint 3,0768 forint helyett.

A délelőtti órákban azután ismét emelkedni kezdett az árfolyam, a forint az euróval szemben reggel kilencre újra elérte a 300,09-es szintet. A dollár tegnap ismét nagyot erősödött, miután elesett az 1,25-ös támasz. A nap végére újabb minimumra, 1,237-ig esett az EUR/USD devizapár. Csütörtök reggel kicsit lélegzethez jutott az euró, 1,2403-on ált az EUR/USD árfolyam.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A kezdeti zuhanás után a mélypont közelében maradtak a tengerentúli indexek, és 1-1,5% közötti mínuszban zárták a kereskedést (Dow -1,28%, Nasdaq -1,17%, S&P500 -1,43%).

A nap egyik nagy vesztese az energiaszektor volt, mely 3%-os mínuszban zárta a kereskedést, de a pénzügy is több mint 2%-ot esett.

Tegnap függőben lévő lakásértékesítési adatokat publikáltak az USA-ban, amely 5,5%-ot csökkent áprilisban, miközben az elemzők nem számítottak csökkenésre.

Erste Befektetési Zrt.
Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Pár nap oldalazás után tegnap nagyot zuhant a kőolaj árfolyama. A 90 dolláros támasz elesett és 87,8 dolláron zárt az árfolyam, amely 3,2%-os zuhanást jelent.

Az arany tegnap leszúrt az 1.530 dolláros támaszra, ahonnan irányt váltott, és a nap végére 1.563 dollárig emelkedett.

Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja a benzin- és kőolaj készletek alakulását. Kőolaj terén 1 millió hordós emelkedésre, benzin terén pedig 1 millió hordós csökkenésre számítanak.

Távol-Kelet:

Nagy mínuszban nyitottak az ázsiai piacok, és a napon belüli emelkedés ellenére is a negatív oldalon tartózkodnak a mutatók (Nikkei -1,05%, Hang Seng -0,68%, Shanghai -0,59%).

A japán ipari termelés a várt 0,5% helyett 0,2%-kal nőtt áprilisban.

Az indiai első negyedéves GDP a várt 6,1% helyett csak 5,3% lett.

Határidős piacok:

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.