Fontos nap előtt állunk

2012. augusztus 31. péntek - 14:13 / piacprofit.hu
  •    

El vagyok szontyolodva. Hamarosan túl leszünk azon az izgalmon, amely eddig a szívünkbe markolt. Ma délután négy órától hallhatjuk a Fed elnökének beszédét a jegybankárok éves konferenciáján. Ott pedig vélhetően kibújik a szög a zsákból. Vagy mégsem? Mindenesetre a befektetők minden idegszálukkal erre az eseményre koncentrálnak. Ha netán nem jönne most sem konkrétabb üzenet a gazdaság élénkítésével kapcsolatban, akkor valószínűleg sokkal jobban elszomorodnának, mint most én. Az pedig nem jelent jót  - kezdi reggeli kitekintőjét az Erste elemzője.

A BUX index például a 17 300 pontos támaszon billeg. A DAX folyamatosan kóstolgatja a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat. Ha azokat áttöri, akkor a 200 napos mozgóátlag lehet a cél. Az pedig nagyon messze, 6500 pontnál található. Szóval fontos nap előtt állunk, amelynek első felét a kivárás jellemezheti, hogy aztán a nap végén az indulatoké lehessen a piac.

USA, Európa

– Eséssel kezdték a napot a vezető tengerentúli piacok, majd zárásig nem történt már lényeges mozgás. Főként a Spanyolországgal kapcsolatos félelmek mozgatták a piacokat (Dow -0,8%, Nasdaq -1,05%, S&P500 -0,78%).

– Sajtóértesülések szerint Spanyolország nem tudja még, hogy mikor kérvényezi a mentőcsomagot, egyelőre elhalasztották a döntést. Ezért újra előtérbe kerültek az adósságválsággal kapcsolatos félelmek.

– Az összes tengerentúli szektor mínuszban zárt, a technológia (-1,3%) és az energia (-1,1%) voltak a nap vesztesei.

– Titokban tárgyal az Apple és a Google a szabadalmi kérdésekről, az Apple folyamatosan támadja a Google operációs rendszerét, az Androidot. Steve Jobs korábban „termonukleáris háborút" hirdetett az Android ellen, így további perek is várhatóak a közeljövőben.

– A friss munkanélküli segélykérelmek esetében a várakozás 370 ezer volt, és ezzel szemben 374 ezer új kérelmet regisztráltak, a múlt heti 372 ezer után.

– A mai nap legfontosabb eseménye a Bernanke beszéd (magyar idő szerint 16 órakor), amire hetek óta várnak a piaci szereplők. A befektetők arra számítanak, hogy a Fed ezúttal újabb monetáris lazítást (QE3) jelent be.

– Ezen kívül a Chicago-i beszerzési menedzser index (augusztus), és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (augusztus, végleges) értékéről szerezhetünk tudomást a délutáni órákban.

Olaj, arany

– Negatív napot zárt tegnap az olaj, 95,6 dollárig esett az árfolyam, ami 0,9%-os csökkenésnek felel meg. A 20 napos mozgóátlag állította meg a kurzust, a reggeli órákban csak minimális volt a mozgás, további egy dolláros esést láthattunk.

– Az arany piacán tart a korrekció, a tegnapi mozgás leginkább oldalazásnak felel meg, és a hajnali órákban sem mozgott nagyon az árfolyam. 1.655 dollárt kell fizetnünk jelenleg egy uncia aranyért, az árfolyam hamarosan elérheti a 200 napos mozgóátlagot (1.642 dollár).

Devizák

– Lendületesen indult a tegnapi kereskedés az EUR/HUF-ban, az árfolyam 283-ról 286 forintig emelkedett, ahonnan 284,4-ig korrigált zárásra, ami 0,4%-os forintgyengülésnek felel meg. A reggeli órákban már nem volt érdemleges mozgás, 285 környékén kereskedtek a devizapárral.

– Folytatódik az oldalazás az EUR/USD-ben. Az árfolyam az 1,248-1,26-os kereskedési sáv alját közelítette meg, ahonnan visszapattanhat felfelé. A ma délutáni Bernanke beszéd azonban kibillentheti a sávból az árfolyamot.

Távol-Kelet

– Alapvetően lefelé mozognak a piacok Ázsiában is. (Nikkei -1,6%; Hang Seng -0.4%; Kospi -0,1%; Shanghai -0,3%)

– A negatív hangulat különösen a meglepő japán ipari termelésnek köszönhető, amely 1%-kal zsugorodott júliusban, miközben a piac 1,8%-os bővülést várt. Igaz, a gépjármű értékesítés 16,7%-kal növekedni tudott. A gyenge adat a globális kereslet és a japán export csökkenésével magyarázható. Ennek ellenére a japán jen erősödik. Az építőipari rendelésállomány a korábbi 4% után júliusban 8%-kal növekedett, s a megkezdett laképítések is kisebb mértékben, 9,6%-kal csökkentek a várt 10,3%-os csökkenéssel szemben.

– Az indiai második negyedéves GDP 5,5% lett, amely jobb a várakozásoknál (5,2%), s ráadásul gyorsulást jelez az első negyedévi 5,3% után.

Határidős piacok: – Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

– Az útépítéssel és útfenntartással foglalkozó Soltút kft. 630.370 darab PannErgy részvényt vásárolt augusztus 28-án 630 forintos átlagáron, így 6,97%-os tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban. Közvetlen tulajdonában 844.240 darab részvény van, míg közvetlenül 622.338 darabot birtokol.

Gazdasági hírek

– Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az IMF hiteltárgyalások folytatódni fognak, de a megállapodáshoz mindenképpen szükséges az egyetértés bizonyos kérdésekben: a gazdasági növekedés, a költségvetés és a strukturális reformok. A júliusban megkezdett érdemi tárgyalások folytatására még nincs kitűzve a dátum.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.