Fontos vagyok a bankomnak

2012. szeptember 23. vasárnap - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A bankok csakúgy, mint minden szolgáltató, a jó ügyfeleknek kedvezőbb feltételeket kínálnak. A lakossági csomagok ma már Magyarországon is egyre sokszínűbbek, s kivételes bánásmód nem csak a legvagyonosabbaknak jár.

A banki ügyfelek egészen széles rétegét tömegtermékekkel és ehhez illeszkedő árazással rendelkező lakossági kínálat mellett ma már a kiemelt szolgáltatások palettája is többlépcsős. A legmagasabb jövedelemmel, illetve komolyabb vagyonnal rendelkezők a privátbanki ügyfelek, akiknek személyre szabott termékek, egyedi kiszolgálás és exkluzív kényelmi szolgáltatások állnak rendelkezésre. Itt a díjazás is változó: lehet, százalékos mértékű vagy fix díjas, de az ingyenes tranzakciók mellett felszámíthatnak sikerdíjat is. Felmérések szerint a bankok privátbanki ügyfeleinek száma Magyarországon néhány tízezerre tehető.

Akikkel kivételeznek a bankok

Megduplázódott a privát banki ügyfelek száma és az ágazat által kezelt vagyon nagysága 2006 és 2010 között, de sokan – becslések szerint még egyszer ennyien – még nem találták meg az utat a szolgáltatáshoz. A témával bővebben a Piac&Profit korábbi cikke foglalkozott.

Lényegesen szélesebb réteget jelent a banki ügyfélkiszolgálásban a sztenderdizált termékekkel megcélzott hagyományos lakossági kör, valamint az egyedi vagyonkezelést igénylő privát banki ügyfelek közötti átmenetet képző prémium szegmens, amely banki felmérések szerint 250-300 ezer főre tehető. Nem véletlen tehát, hogy mára külön kategóriaként kezelik a bankok ezeket az ügyfeleket.

Kiknek „jár prémium”? 

A prémium szolgáltatások a bárki számára elérhető lakossági termékek körét ölelik fel, általában nem tartalmaznak a privátbanki ügyfelekéhez hasonló személyre szabott elemeket, de itt már jellemzően segítséget nyújtanak az adott helyzetben a legkedvezőbb megoldások megtalálásában. A csomag része az elsőbbségi kiszolgálás, saját tanácsadó, esetenként kedvezményes díjak, illetve egyes elemekre ingyenesség.

Az ilyen számla nyitásának feltétele minden esetben adott megtakarítási minimumösszeg vagy a számlára havonta érkező minimális jövedelem, a mértékek azonban igen eltérőek. (A privátbanki szolgáltatás elérésének alsó határa minimum 25, de inkább 50 millió forint megtakarítás, a prémium kategóriához már van ahol 2 millió forint is elegendő.)

Fontos továbbá kiemelni, hogy a bankok gyakorlata nagyon eltérő a díjkedvezmények, ingyenes szolgáltatások tekintetében. Van ahol a havi számlavezetési díj magasabb, ám számottevő kedvezmények, sok ingyenes szolgáltatás kapcsolódik a számlához. Arra is található azonban példa, hogy a számlavezetési díj alacsony, ám a végrehajtott ügyletek költsége az általános lakóssági számlákhoz igazodik.

Mindenképp fontos tehát, hogy akik ilyen termékben gondolkodnak bankolási szokásaikat végiggondolva döntsenek a termék mellett. Ennek megkönnyítése érdekében megnéztük néhány banknál, milyen feltételekkel és díjakkal kell jelenleg számolni.

Költséges, ha nem teljesülnek a feltételek

A legnagyobb lakossági banknál, az OTP-.nél a Prémium számlacsomagot 35 év alattiak abban az esetben nyithatnak, ha a számlanyitás előtti három hónapból legalább kettőben megtakarításaik záróegyenlegének átlaga meghaladta a 2 millió forintot vagy ugyanezen időintervallumban minimum 200 ezer forint nettó jövedelem érkezett számlájukra. A 35 év felettieknél a két összeghatár 5 millió forintos megtakarítás vagy 400 ezer forint nettó jövedelem.A kedvezményes időszakban a számlavezetési díj 930, illetve 990 forint (előbbi zöld, tehát elektronikus számlakivonat igénylése esetén). Jó azonban odafigyelni arra, hogy vaskos többletköltséget jelent, ha valaki ilyen számlát igényel, de a feltételek nem teljesülnek, ekkor ugyanis a bank 3899, illetve 3999 forintot számol fel havonta.

Az OTP Prémium Plusz csomagja magában foglal egy lakossági folyószámlát, egy sávos kamatozású megtakarítási számlát, egy értékpapírszámlát, illetve egy díjmentes devizaszámla vezetést, s kedvezményes feltételekkel igényelhető mellé arany hitelkártya is. Ingyenes emellett egy bankkártya, havonta 4 pénzfelvétel saját autómatából itthon, s korlátlanul az OTP által üzemeltetett külföldi ATM-ekből. Az OTP Direkten keresztül korlátlan számú bankon belüli forint és deviza, valamint bankon kívüli belföldi forint eseti átutalás. Itt is fizetni kell ugyanakkor a bankon kívüli rendszeres átutalásokért, illetve akkor, ha az átutalási megbízást a bankban adja le valaki.

Prémium elvárások
A K&H Bank egy korábbi kutatása szerint a prémium kategóriába sorolható ügyfelek a banktól elvárt minőségi mutatók közül kimagaslóan nagy arányban a biztonságot és a stabilitást jelölték meg. Ugyanilyen fontosságot tulajdonítanak a személyre szóló kapcsolattartásnak. A bank megítélésének másik lényegi elemét, a költségeket illetően a válaszadók a pénzfelvétel és a számlavezetés díját jelölték meg a legnagyobb számban, mint a számukra a bankválasztásnál legfontosabb szempontokat. Nem jelölték meg viszont az elsők között a betéti kamatokat, hozamokat, amelyek azonban ugyanúgy kiemelt fontosságúak a pénzügyi döntésekben. A termékválasztékban a prémium banki szegmens számára értékes szolgáltatások a befektetés tervezés, a prémium alapok elérhetősége vagy az időpontegyeztetés szerepelt.

Komplex ajánlatok

Az Erste azoknak ajánlja prémium szolgáltatását, akik teljes körű banki szolgáltatást keresnek. A számlanyitás feltétele legalább 300 ezer forint vagy a csoporton belül elhelyezett 10 millió forint megtakarítás. Ezért havonta 1990 forintot kell fizetni (amely tartalmazza a netbank és mobilbank szolgáltatást is), de abban az esetben, ha a feltételek nem teljesülnek itt is felszámítanak havi 2000 forint kiegészítő számlavezetési díjat. A tranzakciók többsége az Ersténél is ingyenes, jellemzően a bankfiókból indított ügyletekért kell fizetni, saját ÁTM-ből az első pénzfelvétel után nem számítanak fel díjat bel- és külföldön. A bank a klasszikus prémium szolgáltatások mellet (egyedi kiszolgálás, személyes bankár, pénzügyi tervezés) 24 órás assistance szolgáltatást is csatolt a termékhez, amely keretében bármilyen élethelyzetben kérhető segítség (háztartási vészelhárítás, országúti gépjármű segélyszolgálat, egészségügyi szolgáltatások).

A K&H-nál legalább 5 millió forint megtakarítás, vagy az utolsó három hónapban átlagosan havi 400 ezer forint jóváírás esetén vehető igénybe prémium szolgáltatás. A számlavezetés most a banknál akciós (havi 309 forint), azt egyelőre nem tudni meddig, csak annyit, hogy az október 15-től érvényes tarifák is elérhetők már a pénzintézet honlapján, ám ez még nem tartalmaz változást. Az alacsony számlavezetési díj ugyanakkor itt félrevezető lehet, a K&H prémium számlájának egyéb költségei megegyeznek az általános lakossági bankszámláéval. A prémium ügyfelek e banknál a kapcsolódó szolgáltatások széles tárházát találják viszont: nem csupán személyes tanácsadók, befektetői klubokat, ügyféltalálkozókat is szerveznek a prémium ügyfeleknek.

Akár ingyenes is lehet a számlavezetés

Személyes kapcsolattartó, díjmentes tanácsadás, gyorsított, rugalmas ügyintézés, MEDICIB orvosi call center jár a CIB-nél is a kiemelt ügyfeleknek. E körbe tartozhatnak a pénzintézetnél mindazok, akiknek legalább 10 millió forintos megtakarítást helyeznek el valamilyen prémiumbanki termékben, vagy minimum 15 millió forint hitelt kaptak a banktól, vagy legalább havi nettó 280 ezer forint jövedelmük érkezik a számlára. A Prémium Magánszámla csomag díja havi 2500 forint, ám itt is a legtöbb ügylet ingyenes vagy nagyon kedvezményes díjú, jellemzően csak az általában magas költségű ügyletekért (például a bankfiókból indított ügyletek) kell fizetni.

Hasonló feltételekkel lehet a Raiffeisen prémium ügyfelévé válni: vagy 280 ezer forintos havi jövedelemátutalás, vagy 15 millió banktól felvett hitel, vagy 8 millió forint elhelyezése szükséges ehhez. A pénzintézet két számlacsomagot és prémium kártyákat is kínál e partnereinek. A számlacsomagokba a bank honlapján foglaltak szerint azokat a legkedveltebb termékeket gyűtötték össze, s adják e körnek lényegében ingyen (a bankból indított átutalások kivételével), ugyanis számlavezetési díjat sem kell fizetni, ha az adott hónapban a fentebbi három feltételből legalább egynek megfelel a tulajdonos. Ha azonban ez nem sikerül a számla igen borsos lehet a Prémium Gold száma havi díja 8100 forint, a Prémium számlacsomagé 7500 forint. 

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek