Fizessen a jegybank és az államkincstár is

2012. július 03. kedd - 09:49 / piacprofit.hu
  •    

A parlament hétfőn támogatta azt a bizottsági módosító javaslatot, amely a pénzügyi tranzakciós illeték fizetésére kötelezettek körébe bevonná a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és kiterjesztené annak hatályát a Magyar Államkincstár körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásokra is - közölte az MTI. Az illeték fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint lehet.

 

A változtatás alapján, amelyet a parlament költségvetési bizottsága kezdeményezett, és amelyet a kormánypárti képviselők szavaztak meg, nem terheli tranzakciós illeték a készpénzbefizetéseket. A javaslat emellett mentesíti a bankközi és az értékpapír-piaci műveleteket az illetékfizetési kötelezettség alól. Fizetni kell viszont a legalább egynapos, legfeljebb kéthetes jegybanki betételhelyezés után, a lekötés után a nemzeti bank teljesíti az illetékfizetési kötelezettséget.

A jegybanknál és az államkincstárnál nincs felső határ

Az elfogadott módosító javaslat szerint az illeték mértéke fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint, ha azonban az illeték alanya az MNB vagy az államkincstár, mértéke az illetékalap egy ezreléke, felső korlát nélkül. Kivétel, hogy egynapos jegybanki betét elhelyezésekor az illeték mértéke 0,01 százalék.

Megegyeztek
Közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről: bővítik az adóalanyok körét, és csökkentik a készpénzes kifizetések felső határát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a jegybank pénzügyi műveleteire, illetve az államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre is kiterjesztik a pénzügyi tranzakciós illetéket. Ettől száz-száz milliárd forintot vár a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításához.

Jegybanki vélemény

A pénzügyi tranzakciós illetékről elfogadásáról jövő héten dönthet a parlament.

Simor András jegybankelnök hétfőn úgy nyilatkozott: az MNB nem tervezi az illeték továbbhárítását, mert az 2,5 százalékpontos alapkamat-csökkentést jelentene. Ugyanakkor értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes javaslatnak minősítette, hogy a jegybankra is tranzakciós illetéket vetnének ki. Mint mondta, ez nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a csaknem százmilliárd forintos veszteséget, amelyet a nemzeti bank kénytelen elszenvedni jövőre, a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie.