Felvirradt a nagy nap!

2012. június 28. csütörtök - 10:22 / Erste-elemzés
  •    

Megkezdődik az, ami akár meg is változtathatná Európa arcát, s jelentős lépés lehetne az Európai Egyesült Államok létrejötte felé. A kérdés, hogy valóban az lesz-e.

Angela Merkel német kancellár viszont még mindig berzenkedik. Nem kell neki mások adóssága, azt mondja, hogy mindenki legyen felelős a sajátjáért, s valahol igaza is van. Hiszen jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a „cechet" nekik kell kifizetni, azt pedig senki sem szereti. Ugyanakkor az is világos, hogy valószínűleg nincs más választás, mint a mélyebb integráció. Így a kancellár berzenkedése inkább a jó alkupozíció fenntartására szolgálhat és az utolsó pillanatban engedni fog a trojkának (Monti, Hollande, Rajoy – olasz, francia, és spanyol kormány- és államfők).

Mindenesetre izgatottan várjuk az elkövetkező két, vagy akár több nap eseményeit. Tegnap a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy kétségbeesetten kiáltotta, hogy a rekord magas hozamok mellett nem fogják sokáig bírni, valami hathatósat is tenni kell a hosszú távú integrációs tervek mellett. Mindenesetre a piacok optimisták, s ezt a hangulatot a várakozásoknál jobb, amerikai ingatlanpiacok is fűtik. Így az elrugaszkodás a 20-30 napos mozgóátlagokról – ha nehezen is, de – megindult.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A tegnapi dollárerősödést követően, most az euró erősödését látjuk. A befektetők reménykednek a pozitív uniós lépésekben. Az első negyedéves GDP adat is kellő izgalmat hozhatnak a devizapár piacára ma délután.

Az EUR/USD árfolyam a 20 és a 30 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, s továbbra is a csökkenő trend az úr. Ettől függetlenül az 1,255 körüli 20-30 napos mozgóátlagok visszatesztelésre kerülhetnek.

Az EUR/HUF devizapár továbbra is erős. Messze a 20-30-200 napos mozgóátlagok alatt van az árfolyam és itt stabilizálódik. Különben egy 2011 közepe tartó emelkedő trend sávjának alsó élén táncol az árfolyam. A jó hírek ellenére valahogy azt érezzük a technikai kép alapján, hogy inkább a mozgóátlagok irányába történhet majd innen az elmozdulás. Azok pedig 293 és 298 között tartózkodnak. Most örülünk, hogy az IMF végül is egy ‘yes"-szel jutalmazott bennünket. De valljuk meg, ezt azért vártuk. Így az árfolyamhatás is limitált volt.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A jó függőben levő lakásértékesítési adatok meghozták az amerikai befektetők kedvét a részvényvásárlásra. (DOW +0,7%; S&P500 +0,9%; Nasdaq +0,7%). A jó hangulat a szárnyaló lakásértékesítési és tartós rendelés állomány adatoknak volt köszönhető. Habár az is igaz, hogy inkább az előbbi mozgatta meg a befektetők fantáziáját, ugyanis a várt 9,9%-kal szemben 15,3%-kal bővült a lakásértékesítések száma. Az elmúlt három nap várakozásokat meghaladó ingatlanpiaci adatai egyre inkább az piac feltámadását sugallják, amely viszont jó mérőszáma a gazdasági aktivitás változásának.

Ma elkezdődik a várva-várt EU találkozó. Továbbra is szakadék van Angela Merkel és az olasz, francia, és spanyol vezetők között, miközben a spanyol miniszterelnök, mint egy fuldokló segítségért kiabált tegnap a spanyol parlamentben. Nem bírják már sokáig a magas kamatokat. Támogatja a fontos lépéseket az integráció felé, de azonnali lépésekre is szükség van! Hiszen a spanyolok anélkül megborulnak. Vagyis egyre erősebb a nyomás a közös kötvénykibocsátás irányába.

Az olaszok ma 5 és 10 éves kötvényeket bocsátanak ki 2,5 és 3 milliárd euró értékben. (11 óra)

Az amerikai első negyedéves GDP szintén izgalmat hozhat ma a piacokra. A várt növekedés 1.9%.

Olaj, arany:

Annak ellenére emelkedik az olaj árfolyama, hogy a várt 1,3 millió hordóval szemben csak 0,1 millió hordóval csökkentek a kőolajkészletek az elmúlt héten. Ugyanakkor, ami az emelkedést okozta, az az a tény, hogy a finomított készletek 2,3 millió hordóval csökkentek a várt 1,2 millió hordós növekedéssel szemben, vagyis a teljes felhasználás jóval nagyobb volt, mint az olaj beszállítás. Így 1%-kal értékelődött fel az olaj árfolyama. Az arany továbbra is a sáv alján vacillál. Ma reggel éppen csökken kicsit.