“Ez a pénz meg honnan került elő?”

2011. október 10. hétfő - 14:46 / MTI
  •    

A hitelek visszafizetésére fordított pénz eredetét is firtathatja Nemzeti Adó- és Vámhivatal - tudta meg azenpenzem.hu az adóhatóságnál; a "kishalaknak" azonban a portál szerint nem kell félniük.

A nagyobb összegű devizahitelt felvettek között a portálhoz érkezett jelzések alapján sokan akadnak, akik nem szükségből adósodtak el – írta a portál. Arra gondoltak, egy esetleges adóhivatali vizsgálatnál az igazolt legális jövedelem híján jó szolgálatot tehet a hitel. Az árfolyamok nekilódulása miatt azonban már ők is szívesen kiszállnának ezekből a kölcsönökből (persze szeretnék zsebre vágni az állami ajándékot is, ami az alacsonyabb árfolyamból adódik). Félnek azonban, hogy ez a lépés felhívja rájuk az adóhatóság figyelmét.

Gyanús lehet a hirtelen előkerült pár millió
Gyanús lehet a hirtelen előkerült pár millió
Forrás: PP archív

Ilyen típusú aggodalmak nem csak ebben a körben akadnak. A devizahitelesek között ugyanis sokan most a teljes rokoni körüket igyekszenek mozgósítani, hogy össze tudják szedni a szükséges pénzt. Ők is tartanak a pénz eredetét firtató kellemetlen kérdésektől. (A devizahiteleseknek legfeljebb 19 százaléka lehet képes végtörleszteni, ez mintegy 150-180 ezer adóst jelent.)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azenpenzem.hu érdeklődésére elmondták: a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek a hitelek visszafizetésére fordított pénzek vizsgálatára is, ilyen ellenőrzésre azonban többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak. (Miközben soron kívüli alkotmánybírósági tárgyalást kért a devizahitel-végtörlesztési törvény ügyében a bankszövetség, a bankok többsége – az előzetes várakozásoknak megfelelően – a megemelte a forinthitelek kamatait.)

Az idén eddig a NAV nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett (közülük csak minden tizedik tudta tisztázni magát), amelyeknél átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.

Frissítés:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfői közleményében cáfolta megjelent azon állításokat, miszerint az adóhivatal a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevőket kiemelten ellenőrizné. Ahogy írják, "az adóhatóság nem rendelkezik a végtörlesztéssel élőkről semmiféle nyilvántartással, erre vonatkozóan a bankok felé megkereséssel nem él, a végtörlesztés ténye, vagy annak összege az adóhatóság kiválasztási, kockázatelemzési szempontjai között semmilyen formában nem szerepel. Mindebből következően egyértelműen és határozottan kijelenthető, hogy a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevő devizahitelesek vonatkozásában az adóhatóság célzott kiválasztási rendszert nem alakított ki, a végtörlesztés, mint speciális kiválasztási szempont az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében nem jelenik meg semmilyen formában."