Év vége felé jöhet az erősödés

2015. november 11. szerda - 10:33 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre inkább kivárós a hangulat a piacokon, ami a mai napon is folytatódhat. A DAX a 200 napos mozgóátlag alatt konszolidál, és az MACD indikátor alapján kissé túlvettnek is tűnik. Ugyanakkor a gyengülő euró vagy erősödő dollár jót tesz az indexnek, hiszen a cégek többsége globális játékos, azaz az eredményük a dollárerősödéssel / euró gyengüléssel várhatóan javulni fog. Vagyis fundamentális alapon inkább felfelé, míg technikailag inkább lefelé mutat a nyíl. Így nem árt óvatosnak lenni. Különben egy átmeneti gyengülést követően, amely hetekig eltarthat, komoly erősödés jöhet év vége felé vagy a jövő év elején, ugyanis az elmúlt egy évben inkább a stagnálás volt a jellemző. (persze méretes föl-le mozgásokkal).

Kínában a kiskereskedelmi forgalom tovább dübörög, októberben 11 százalékkal bővült a várt 10,9 százalékkal szemben Ugyanakkor az ipari termelés 5,6 százalékkal bővült csak, miközben 5,8 százalékos bővülést várt a piac. 2010 elején ez még 20 százalék volt. Azóta csökken, és ezzel újabb lokális mélypontot ütött. Egyelőre nem látszik az alagút vége az 5 éve tartó csökkenő trendben. 2009-ben a lokális mélypont 5,4 százalék volt, már nem vagyunk messze ettől az értéktől!

újság tőzsdei hírekkel

Kép:sxc

Nemzetközi hírek
USA
– Rossz hangulatban indult a kereskedés a vezető tengerentúli börzéken, de a Nasdaq kivételével sikerült pluszba kapaszkodniuk az indexeknek (Dow 0,16%, Nasdaq -0,24%, S&P500 0.16%).
– Veteránok Napját ünneplik az Egyesült Államokban, ezért a kötvénypiacok zárva tartanak. A tőzsdék azonban nyitva lesznek ma, de fontosabb makrogazdasági adatok nem érkeznek.
– A McDonald’s még befektetői nyomásra sem fogja leválasztani amerikai ingatlancégét a vállalatról. A cég 2018-ig a korábban meghatározott 3500 darabos franchise bővítés helyett immáron 4000 darabban gondolkozik. A céghez köthető hír, hogy a Standard&Poor’s egy fokozattal „A-” fokozatról „BBB+”-ra vágta a cég adósbesorolását stabil kilátás mellett.
– A T-Mobile US hamarosan ingyenesen nyújt video streaming szolgáltatást az ügyfeleiknek a Netflixhez hasonlóan. A befektetők 4%-os mínusszal díjazták a lépést.
– Az Apple 3%-ot esett tegnap, miután a Credit Suisse 6%-kal vágta a cégre vonatkozó 2016-os EPS várakozását a gyengébb keresletre alapozva. A 140 dolláros céláron és a felülteljesítő ajánláson nem változtatott az elemző.

Európa
– Kismértékű elmozdulásokat láthattunk Európában tegnap. A FTSE 100 index 0,3%-os mínuszban zárt, a CAC 40 index nullában, míg a DAX index 0,2% körüli pluszban fejezte be a napot.
– Adam Posen, a Peterson Intézet elnöke szerint az EKB meg fogja várni a Fed decemberi kamatdöntő ülését, mielőtt további lazításra adná a fejét. Amennyiben a Fed besegít az EUR/USD kereszt vonatkozásában, akkor kicsit kicsúszhat a betéti ráta vágása. Amennyiben az előbbi forgatókönyv nem következik be, akkor 2016 elején máris léphet az EKB Posen szerint.
– Tizenegy nappal hivatalba lépése után megbukott a jobboldali portugál kormány, ugyanis a baloldali többségű parlament nem szavazta meg a kormányprogramot. A Szocialisták máris szövetkeznének a baloldallal és megszorítás ellenes kormányt alakítanának.

Olaj, arany
– A WTI 43,8 dollárra esett ma reggel, miután az API jelentése szerint a múlt héten 6,3 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete. A másik jelentős amerikai szervezet, az EIA csütörtökön adja közzé jelentését. Az olajra továbbra is a túlkínálat jellemző. Irak, az egyik legnagyobb OPEC termelő a hírek szerint tovább fokozza kihozatalát. Az OPEC 1 millió hordóval növelheti kvótáját, mivel Indonézia újra tagállam lehet és közel ekkora termelést ér el az ázsiai ország.
– Az arany 1.092 dolláron horgonyzott le. A piac továbbra is a decemberi kamatemelés miatt aggódik. A pénzügyi befektetők fordulnak el az aranytól, főleg a kamatemelési várakozások miatt. Az arany ára közel 100 dollárt esett pár hét alatt elsősorban emiatt.

Devizák
– Napok óta nincs érdemi változás az EUR/USD árfolyamában. A múlt heti látványos dollárerősödés után a kurzus oldalazni kezdett 1,073 környékén. Rövid pihenő után tovább erősödhet a dollár, a következő támasz 1,05-nél húzódik.
– A forint napok óta látványosan erősödik, egyrészt a Moody’s kilátás javítása, másrészt az EKB felől kiszivárgott pletyka (10 bázispont helyett 20 bázispontot vághatnak a jegybankárok decemberben) is segítette a hazai fizetőeszköz erősödését. Az EUR/HUF hétfőn 315 felett indította a kereskedést, ma reggel pedig az árfolyam megérintette a 311,8-nál húzódó 200 napos mozgóátlagot.

Távol-Kelet
– Minimális elmozdulások jellemezték az ázsiai kereskedést. A Nikkei, Hang Seng, Shanghai trió mindegyike visszafogott, 0,1%-os emelkedést mutatott fel.
– Októberben a kínai ipari termelés 5,6%-kal bővült, enyhén alulmúlva az 5,8%-os elemzői várakozást. A kiskereskedelmi forgalom azonban hozta a várakozásokat, 11%-kal bővült, míg a piac 10,9%-os emelkedésre számított.
– Hatalmas a vásárlói kedv az Alibaba-nál a mai szinglik, vagy anti-Valentin nap alkalmából. Ugyanis az ilyenkor szokásos óriási leárazásokat kihasználva már az első 12 órában megdőlt a tavalyi vásárlási rekord, mivel több, mint 9,3 milliárd dollár értékben vásároltak az Alibaba oldalán. Az előrejelzések jelentős növekedésre számítottak, de valószínűleg azért még így is pozitív meglepetést jelenthet a piacoknak.
– Októberben 13%-kal emelkedtek az új autó eladások Kínában a kormányzati ösztönzések hatására. Ez az elmúlt 10 hónap leggyorsabb mértékű növekedése.
Határidős piacok
– Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
– A MOL megvásárolja az Eni-Ente Szlovéniát, ami 17 üzemanyagtöltő állomást és az Eni-Ente nagykereskedelmi üzletágát tartalmazza. A MOL az elmúlt másfél év alatt összesen 450 benzinkutat vett. A hír nem befolyásolja a MOL részvények kereskedelmét.
– A Richter 85.100 darab saját részvényt osztott ki munkavállalóinak. A társaság ugyanakkor további 42.550 darab részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban bónusz programjához. A Richter jelenleg 138.166 darab saját részvénnyel rendelkezik.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”