Esély a pénzre: itt az új kisvállalkozói hitel

2011. november 21. hétfő - 12:46 / piac-profit.hu
  •    

Kedvezményes kisvállalkozói hitelprogram indul a fővárosi vállalkozások részére a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központban a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és az MFB Zrt. között létrejött együttműködés eredményeképpen. A 2011. november 21-étől igényelhető programban a vállalkozások életciklusához illeszkedően állnak rendelkezésre a támogatott finanszírozási források, adta hírül az Országos Sajtószolgálat.

 

A hitel felhasználása
A vállalkozási tevékenység végzésére szolgáló ingatlan beruházáshoz (vásárlás, építés, átalakítás),
A vállalkozási tevékenység végzéséhez szükséges használt és új gépek, berendezések, felszerelések, járművek beszerzéséhez,
A vállalkozási tevékenység végzéséhez szükséges tárgyi eszköz működtetéséhez kapcsolódó szoftver vásárlásához.

A kkv-k forráshiányos helyzetén igyekszik segíteni a közalapítvány most induló programja. A magyar gazdaság növekedésének támogatására, a mikro- és kisvállalkozók fejlesztéseinek és foglalkoztatási lehetőségeinek bővítése érdekében biztosítja az MFB Zrt. az Új Magyarország Kisvállalkozói Hitelt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. partnersége mellett. (A programra azért is szükség van, mert a vállalati hitelezés szinte leállt Magyarországon.)

A legfeljebb 50 millió forintos, kedvező kamatozású és hosszú lejáratú hitel a kisvállalkozások számára nyithatja meg az utat az eredményes gazdálkodás és a növekedés irányába. A hitelkérelmet azok a vállalkozások nyújthatják be, amelyeknél az alkalmazottak száma 1-50 fő között van, és az éves nettó árbevételük vagy a mérlegfőösszegük legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A beruházási célú hitelt – maximum 15 évre – azok a vállalkozások igényelhetik, amelyek telephelyként szeretnének ingatlant vásárolni, felújítani vagy építeni, illetve eszközeiket, gépparkjukat bővítik, korszerűsítik.

A hitelt kérelmező vállalkozások a konstrukcióval kapcsolatos részletes tudnivalókat és a hitelkérelmi nyomtatványt a közalapítvány honlapján olvashatják, illetve onnan tölthetik le elektronikus formában. A hitelkérelem előtt lehetőség van térítésmentes személyes konzultációra, amely során a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ szakemberei hasznos tanácsokkal segítik a hitelt igénylő ügyfeleket.

Pénzhet juttatnák a kiscégeket Fotó: PP/Fényes Gábor
Pénzhet juttatnák a kiscégeket
Fotó: PP/Fényes Gábor

A hitelprogramot technikailag az Enterprise 94 Kft. bonyolítja, amely a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány egyszemélyes társasága.

Nem múlt el a válság
A kis- és középvállalatokat irányító vezetők 52 százaléka számít a következő fél évben pénzügyi nehézségekre cége gazdálkodásában, állítja a Policy Agenda – Ipsos kkv-konjunktúra index 2011 második negyedévére vonatkozó kutatása. Sokuknak továbbra is nehézséget jelent, hogy a folyamatosan mozgásban lévő piacon biztosítani tudják a napi működéshez elengedhetetlen tőkét és a tervezett fejlesztésekhez és a beruházásokhoz szükséges megfelelő finanszírozást. A beszűkült piacok mellett, egyre többük mindennapi működését akadályozza a körbetartozás, illetve a cégfelszámolások miatt a kinnlevőségek behajthatatlansága. Szép számmal vannak olyan cégek, amelyek gazdálkodását a megemelkedett törlesztőrészlet nehezítette. A felmérés szerint a tőkehiányt legtöbben a fejlesztések elhalasztásával igyekeznek túlélni, míg a megkérdezettek 32 százaléka venne fel hitelt. A termelés visszafogását és a vállalat vagyontárgyainak értékesítését viszont csupán a megkérdezettek 14-14 százaléka választotta. Bár a megkérdezettek túlnyomó többsége elégedett bankjával és a pénzintézet által nyújtott pénzügyi segítséggel, vannak, akik nagyobb vagy kedvezőbb feltételű hitelt várnának ebben a helyzetben. A megkérdezett vezetők kétharmada szerint a számlavezető bankja szükség esetén ad pénzügyi segítséget, közel 60 százalékuk viszont nem érzi, hogy a bank aktívan keresné a lehetőségét, hogy segítse a cég tevékenységét.