Erre kell odafigyelni év végén

2015. november 20. péntek - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

„Az ünnepi időszak nem csak a vásárlásról, a pénzköltésről szól, hanem tipikusan az az időszak, amikor érdemes átnézni megtakarításainkat, hogy időben dönteni tudjunk, és a jövő évi adóbevallásnál a legnagyobb adójóváírást igénybe vehessük” - tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Mihez kezdjenek a TBSZ-esek?
December 31-én lejárnak az első tartós befektetési számlák, aki nem figyel, most sokat veszíthet. Mutatjuk, mit kell tudni a lejáró tbsz-ekről és hogyan lehet megtartani az adókedvezményt.

Minden megtakarítónak tisztában kell lennie azzal, hogy a pénzügyi befektetéseknek nemcsak hozama, de adóvonzata is van. Számos módja van azonban ennek mérséklésére, amelyekkel különösen így év végén érdemes tisztában lenni. „Általánosságban elmondható, hogy a hosszú távú megtakarítások ösztönzése miatt a legalább három évre előre tervezett befektetésekre adókedvezmények vehetőek igénybe. Ahogy nő az időtáv, úgy növekszik az igénybe vehető kedvezmény mértéke, sőt az állami támogatás miatt adókedvezmény is igénybe vehető, ezek együttesen pedig mind a befektetés értékét növelik. Így az idő és az adó is nekünk dolgozik” – hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Ha tehát előre láthatóan a következő években nem kell hozzányúlnia megtakarításához, ne várja meg az év végét, időben gondoskodjon az adóelőnyök kihasználásáról.

Megtakarítási számlák

A 3-5 éves időtávon kedvező tartós befektetési számlát (TBSZ) és a 10 évnél hosszabb időtávra szóló nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) a megtakarítók egy része már ismeri. Figyelni kell azonban ezek időzítésére, hiszen a TBSZ esetében egy nulladik év, úgynevezett felhalmozási időszak van, amely január 1-től december 31-ig tart, majd ezt követően kezdődik meg a lekötési időszak. Fontos ez azoknak, akik még év vége előtt jó helyen akarják tudni idei megtakarításukat, de azok számára is, akik a legelső körben, azaz 2010-ben nyitottak TBSZ számlát, hiszen azok év végén megszűnnek, így az ott felhalmozott megtakarítás továbbvitelénél érdemes megspórolni az egy éves felhalmozási időszakot, és 2015-ös TBSZ-en elhelyezni azt.

Adóoptimalizáló befektetések

Nemcsak a megtakarítási számlákkal lehet azonban adókedvezményeket elérni. Az idei évtől lehetőség nyílt arra, hogy egy befektetési alap családon belül bármikor lehet mozogni az egyes alapok között. Az egyedülálló adóoptimalizálási lehetőség azt jelenti, hogy egyik alapból a másikba átlépéskor „családon belül marad” az EHO és a kamatadó is, és csak kilépéskor van „nettó” adókötelezettség. „Mindezek ismeretében azonban óva intünk mindenkit attól, hogy csupán az adómegtakarítási lehetőségek miatt, vagy ezek alapján helyezze el a megtakarításait, hiszen mindig az egyéni igényekhez kialakított befektetési stratégia és portfólió összeállítása a legfontosabb” – hangsúlyozta ki Zobor Zsuzsanna.