Erős lehet a véghajrá az NHP-ben

2014. október 14. kedd - 06:20 / piacesprofit.hu
  •    

Minden hatodik kis- és középvállalkozás fontolgatja még, hogy hitelt igényel a jegybank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) az utolsó negyedévben – derül ki a Budapest Bank kutatásából

A Budapest Bank kutatása szerint az év hátralévő részében a kkv-k 6 százaléka biztosan tervezi még hitel vagy lízing igénylését a jegybank hitelprogramjában, további 11 százalék pedig fontolgatja a részvételt. A hitelfelvételt tervezők kétharmada 5 és 50 millió forint közötti összegre, 83 százaléka beruházási- vagy forgóeszközhitelre fogja benyújtani igénylését.

Kép:PP archív

„Sok vállalkozás kivár beruházásaival az új uniós pályázatok kiírásáig, és ez várhatóan tovább élénkíti majd a második szakaszban amúgy is megnövekedett hiteligényléseket. Tovább árnyalja a képet, hogy a vállalatok közül egyre többen számítanak új NHP szakasz indulására, illetve hogy időközben számos más beruházás- és forgóeszköz-finanszírozási lehetőség – köztük az EXIM Exportélénkítési Hitelprogram – is elérhetővé vált.  Összességében visszafogott hajrára számítunk az utolsó negyedévben” – mondja Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Milliókat spórolhatunk az „ingyen hitel” változásával
A MNB Növekedési Hitelprogramját alacsony, 2,5%-os kamata miatt korábban is „ingyen hitelként” emlegették a cégek. Június 30-tól továbbkönnyítenek a hitel feltételein, ami még olcsóbb finanszírozást jelent.

Az uniós pályázatok iránti várakozást támasztja alá a kutatás is: az NHP igénylést tervezők 33 százaléka EU-s forrás bevonását is tervezi a következő 12 hónapban. Az NHP2 utolsó hónapjaiban számos cég repetázna is: az igényelni szándékozók 14 százaléka már kapott valamelyik fázisban a hitelből.

Élénkülést hoztak a második szakaszban bevezetett változtatások

A hitelprogram második felvonásában bevezetett módosítások szélesítették a jogosultak körét: a hitelezett cégek negyede ezek miatt tudott bekerülni a programba. A változások közül leginkább a forgóeszközhitel futamidejének növelése (30%), valamint a lízing bevonása (26%) hatottak pozitívan. Az is a jelenlegi etapban hitelezettek számát növelte, hogy számos cég – a kutatás szerint az igénylők harmada – csak a második szakaszra készült el beruházási tervével.

Növekedési hitel: most vagy soha
A Piac&Profit szakértője szerint amelyik cég kapni szeretne belőle, annak nincs vesztegetni való ideje! A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint a hitelkérelem csak 2014. december 31-ig adható be. Az pedig nincsen olyan messze, mint gondolnánk, mert számos lépés előzi meg, ami akár két hónapot is igénybe vehet.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek