Érdemes fél szemmel figyelni a bankszámla költségeket

2014. július 17. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Nemzeti Bank a márciusinál enyhébb bírsággal sújtotta a bankokat 2014. július 14-én, 72 millió forint értékben. Az MNB utalt arra, hogy az alacsonyabb bírságtételek oka, hogy a jogsértések kisebb intézményekhez köthetők, amelyek részben inkább vállalati bankolással foglalkoznak. Mindeközben több banknál is az egekbe szöktek egyes céges számlaköltségek. A Bankráció szakértőjének elemzése következik.

Érdemes körültekintőnek lenni, sokat spórolhatunk rajta!
Kép:Fotolia

Az Erste Banknál 2014. július 1-jétől markánsan emelkedtek a számlavezetési díjak, és az egyes forint átutalási díjak is. Az Induló számlacsomag havi számlavezetési díja 554 Ft-ról 1.527 Ft-ra nőtt, mely 276%-os díjemelést jelent. Nem ennyire kemény, de az inflációt jelentősen meghaladó emelkedés történt a bankon belüli elektronikus utalási megbízás díja esetében is, mely az Induló számlacsomagnál (az első évben) 397 Ft-ról 500 Ft-ra nőtt. Ez mintegy 26%-os díjemelésnek felel meg. A többi utalási díj viszont nem változott. Azzal együtt azok, akik érintettek a bankon belüli átutalások esetében és a kedvező díj miatt választották az Induló számlacsomagot, most meglepődhetnek az új bankköltségeken, amikor kézhez kapják a számlakivonatukat.

A Raiffeisen Bank előzetesen közzétette, hogy 2014. szeptember 1-től a Visa Business bankkártya éves díja 12.230 Ft-ról 12.884 Ft-ra, a Visa Business Gold bankkártya éves díja 24.459 Ft-ról 25.248 Ft-ra változik. Az emelések mértéke nem azonos: míg a Business Gold éves díja 5,3%-kal, addig az arany változatának éves díja 3,2%-kal emelkedik, a legnépszerűbb Maestro Üzleti bankkártya éves díja pedig nem változik, marad 3.663 Ft (a mellé igényelhető nemzetközi utazási biztosítás éves költsége viszont 2.347 Ft/évről 3.025 Ft/évre emelkedik).

Az ősz kezdetén tolja felfelé egyes vállalati kondícióit a Sberbank is. A Standard bankszámla számlavezetési díja 4.000 Ft-ról 5.848 Ft-ra (46%-os emelés), a 4 kategóriás BusinessFlex számlacsomagok havi díja a feltétel teljesítése esetén mindegyik kategóriában 490 Ft-ról 990 Ft-ra emelkedik (202%-os emelés!) A MasterCard Business Debit bankkártya éves díja is emelkedik 26%-kal, a legolcsóbb Maestro bankkártya éves díja ugyanakkor változatlan marad. Emelkednek továbbá az ATM készpénzfelvételi díjak, egyes forint csomagokban pedig a bankon kívüli, egyes devizacsomagokban pedig a bankon belüli átutalások díjai is.

8 tipp azonnali spóroláshoz
Folyamatosan küzd a piacon maradásért? Kiadásai folyamatosan csak nőnek, miközben a bevételei inkább csak csordogálnak? Íme nyolc lépés, amivel könnyedén csökkentheti kiadásait.

Jó hír, hogy a változások ellentételezéseként a BusinessFlex számlacsomagokhoz szeptember 7-ig tartozó 1 db kedvezményes saját ATM készpénzfelvételi díj (melynél csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni), szeptember 8-tól az első 2 tranzakcióra vonatkozik majd. Ezekkel párszáz forintot spórolhatunk meg, tehát még mindig nem hozza vissza a havidíj és az egyéb tranzakcionális díjak emelkedését, de fájdalomcsillapításra azért jó lehet. Főleg, hogy a Sberbank BusinessFlex számlacsomagjaiban a számlacsomag átsorolás a forgalom és az egyenleg alapján automatikusan történik, így többet is spórolhatunk automatikusan, ahogy nő a cégünk.

A BankRáció.hu elemzése szerint a fenti emelkedések rendkívül markánsak és szokatlanok, de ettől még természetesen hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy ősztől általában is jelentős emelkedések történnek majd a vállalati számla piacon. Egyértelmű ugyanakkor, hogy mind az Erste Banknál, mind a Sberbanknál azok fogják a legnagyobb emelkedést érezni, akik az alacsony havidíjak miatt választották az Erstét (a hivatkozott emelés ugyanis csak az első évre vonatkozik), illetve a BusinessFlex számlacsomagjaival éppen most kampányoló Sberbankot. Noha találunk még párszáz forintos, a lakossági számlavezetéssel azonos szintű havidíjakat tartalmazó vállalati számlákat (például az OTP Banknál, ahol még 99 Ft-os havidíjú csomag is elérhető), az ebben a szegmensben a lakossági ügyfelek árérzékenységével rendelkező, alacsony bevételű egyéni vállalkozókat vagy mikrovállalkozásokat ez nem feltétlenül fogja megnyugtatni, hiszen a bankváltás egy vállalati bankszámla esetében jóval nehezebb, mint egy lakossági esetében (elég, ha céges levélpapírokra, a partnerek kiértesítésére, vagy épp a számlázó program átállítására gondolunk, és akkor még nem beszéltünk azokról, akiket a bankhoz hitelszerződés köt). (Itt megmutatjuk, hogyan lehet 7 egyszerű lépésben bankot váltani!)

Ráadásul a havidíj-emelés mindig biztos bevételt jelent egy banknak, hiszen általa mindenképpen plusz bevételhez jut még akkor is, ha az ügyfél mondjuk csak a járulékokat fizeti a bankszámláról.

Ugyanakkor a fentiekhez képest apró, de mégis értékelendő változás, hogy a Raiffeisen Bank a 2014. július 7-től meghosszabbított egy akciót, melynek keretében 2014. december 31-ig elengedi a számlavezetési díjat a számlanyitás hónapjában, mellyel 992 és 8.926 Ft között összeg spórolható meg az új ügyfeleknek.

Az OTP Bank egy hasonló akcióban még tovább megy: 2014. július 1. és 2014. szeptember 30. közötti új kisvállalkozói számlanyitás esetén a mikro- és kisvállalati ügyfélkörbe tartozó számlacsomagokban 6 hónapon át egyáltalán nem kell számlavezetési havidíjat fizetni, amennyiben az ügyfél E-kivonat szolgáltatáscsomagot kér. Ezzel akár 40 ezer forintot (!) is meg lehet spórolni, illetve az akciós időszak alatt ki is lehet próbálni egy drágább számlacsomag szolgáltatásait, kedvezményeit.

Már csak emiatt sem jelenthetjük ki, hogy kizárólag jelentős emelések történnek a vállalati számlák piacán, de a fent taglalt 200-300%-os áremelések arra intenek, hogy a kisvállalkozásoknak is érdemes fél szemmel a banki költségeket figyelniük.

Bankráció.hu

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek