Egyszerűbben igényelhető vissza a jövedéki adó

2012. április 17. kedd - 08:20 / MTI
  •    

Közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) nyújthatják be a gazdák 2013. január 1-jétől a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igényeiket, az igazolásokat a hatóságok egymástól szerzik be - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

Az új rendszerben a gazdáknak nem kell előzetesen kérniük az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal (falugazdász), a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság, az erdészeti és vízügyi hatóság előzetes igazolását a mezőgazdasági munka tényleges elvégzéséről és a megművelt terület nagyságáról a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. Ezeket az igazolásokat a hatóságok egymás között szerzik be. (Ezermilliárd forinttal többet, összesen 10 500 milliárd forintot kell beszednie idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az áfa 2 százalékpontos növekedéséből származó többlet mellett pluszbevételt várnak a jövedéki adó, a termékdíj és a népegészségügyi termékadó változásától.)

A termelőknek nem kell csatolniuk a gázolajvásárlásról vagy a gépi bérmunka szolgáltatásról kiállított számlákat sem. Ennek ellenére a jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló – a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított – számlával rendelkezzen. A gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevétele esetén a bérmunkát végző által kibocsátott számlán elkülönítetten kell szerepelnie a tényleges üzemanyag-felhasználás mennyiségének és összegének.

Tovább gyorsítja az ügyintézést, hogy a gazdák a visszatérítési igényeiket elektronikusan is benyújthatják. A jövedéki adó törvény előírása szerint a mezőgazdasági ágazatban a szántó, a kert, a gyümölcsös, a szőlő, a gyep, a halastó művelési ágban, valamint az erdőfelújításban felhasznált, de évente hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adójának a 80 százaléka igényelhető vissza.