Egyre jobbak vagyunk – relatíve

2012. június 14. csütörtök - 09:33 / Erste-elemzés
  •    

Mínuszba kerültek a tengerentúli piacok. Felfelé tart az olaj és az arany is. Pirosban az ázsiai indexek. A forint stabil, a dollár gyengül. Szinten maradó árakra számítunk ma a BÉT-en.

Erste kommentár
Három fokozattal minősítették le a spanyolokat, így már éppen hogy csak benne vannak a befektetési kategóriában. Mi ez alatt vagyunk egy fokozattal. Vagyis egyre jobbak vagyunk – relatíve – másokhoz képest. Ez meg is látszik a kötvényhozamokon, amelyek jól tartják magukat. Például a 10 éves hozam 9% környékéről 8,5%-ra csökkent az elmúlt hetekben, miközben a spanyol hozamok új csúcsra emelkedtek. Ugyanakkor nem kell halálra aggódnunk magunkat a leminősítések miatt, hiszen a piac számított valami hasonló akcióra. Nem véletlen, hogy szétadták a spanyol kötvényeket az elmúlt napokban. Így jelentős piaci reakcióra sem számítunk. Ezt megerősítik a határidős piaci jelzések is, amelyek enyhe emelkedést vetítetnek előre az európai és az amerikai részvénypiacokon is. Jelenleg (a görög választások előtt) beszűkülést látunk szinte minden instrumentumban. Mivel hasonlót nagy mozgás előtt szoktunk látni, ezért lehet, hogy jelentős meglepi lesz hétvégén Görögországban, amire heves mozgás jön a jövő héten.

 

Nemzetközi hírek
USA, Európa:

– A nap második felében eltört a mécses a tengerentúli piacokon, délnek vették az irányt az indexek, és a negatív tartományban fejezték be a kereskedést (Dow -0,62%, Nasdaq -0,86%, S&P500 -0,7%).
– Az S&P szektorindexei közül mindössze a távközlés tudott emelkedni, a legnagyobb veszteséget az alapanyag és a ciklikus fogyasztási javak (-1,5%) könyvelhették el.
– A Moody’s Investor Service tegnap este három fokozattal („A3-ról Baa3-ra) rontotta Spanyolország hosszú lejáratú adósságát. A befektetési kategória alsó szélére került az ország adósminősítése, amit a hitelminősítő azzal indokolt, hogy a 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább növeli az ország adósságterheit. A Moody’s várakozása szerint az év végére 90%-ra emelkedhet az ország GDP arányos államadóssága.
– Ciprus adósbesorolását két fokozattal „Ba1"-ről „Ba3"-ra rontotta a Moody’s, így mélyen a spekulatív kategóriába került az ország. A hitelminősítő szerint romlottak az ország kilátásai, amit a görög eurozóna tagság megszűnésének növekvő kockázatával indokolt.
– Az Új Demokrácia párt vezetője Antonisz Szamarasz szerint akár a baloldali Sziriza, akár hitelcsomagot támogató párt kerül hatalomra, az EU engedni fog, és újratárgyalhatják a hitelcsomagot. Hasonlóan vélekedik Alexisz Ciprasz, a baloldali Sziriza vezetője is.
– Az olasz kötvényaukciókra figyelhetnek ma a befektetők (11:00).

Olaj, arany:
– Az olaj minimális süllyedéssel 82,6 dolláron zárta a tegnapi kereskedést. A reggeli emelkedési kísérletnek eddig nincsen sok eredménye, 83 dollárt épphogy elérte az árfolyam.
– Az Amerikai Energiahivatal tegnap publikálta az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 1,5 millió hordó csökkenésre számítottak, ezzel szemben 191 ezer hordóval csökkentek a készletek. Benzin terén 1,4 milliós emelkedés helyett 1,72 millióval csökkent a készlet.
– Az arany 8 dolláros emelkedéssel 1.617 dollárig menetelt tegnap, és az elhanyagolható plusz után a reggeli órákban sem túl izgalmas a kereskedést. Az árfolyam közelíti az 1.630 dolláros szintet.

Távol-Kelet:
– Nincs jó hangulat a távol-keleti piacokon, az indexek a negatív oldalra kerültek (Nikkei -0,22%, Hang Seng -0,94%, Shanghai -1,03%).
– A japán ipari termelés valamelyest csökkent áprilisban a megelőző hónaphoz képest, 13,4%-ról 12,9%-ra süllyedt a mutató.
– Az Esprit 12%-ot esett a tegnapi 22%-os mínusz után. A cég azután került lejtőre, hogy az elnök-vezérigazgató bejelentette lemondását.

Devizák:
– A forint árfolyama továbbra is stabilan tartja magát, tegnap napközben 295 alatt is járt a kurzus, de zárásra 296 fölé emelkedett vissza. A spanyoloktól érkező hírek ellenére a hazai fizetőeszköz nem kezdett gyengülni, továbbra is tart az oldalazás a 30 és a 200 napos mozgóátlag között.
– Gyengült tegnap a dollár az euróval szemben. Az árfolyam 1,25-ről 1,255-ig emelkedett, az irány továbbra is felfelé mutat, ellenállás 1,262-nél látható.

Határidős piacok:
– Vegyes képet mutatnak a határidős indexek.

Vállalati hírek
– Magyar Telekom: Jövő év elejétől indulhat a negyedik mobilszolgáltató. A hálózat kiépítési feladatok iránt négy cég érdeklődik: a Huawei, a ZTE, az Ericsson valamint a Nokia-Siemens. Az infrastruktúra kiépítése becslések szerint több tízmilliárd forint lehet. Korábban ennek nagyságrendjét 100 milliárd körülire tették.
– Az OTP javadalmazási politikája keretében 59.448 darab részvényt értékesített munkavállalóinak. A tranzakciókat követően a bankcsoport tulajdonában 4.600.195 darab OTP részvény van. Pongrácz Antal igazgatósági tag részvénytulajdona 22.135 darab részvénnyel 229.335 darabra nőtt.
– Az FHB 15 milliárd forint és 50 millió euró össznévértékű 10 éves kötvényt bocsátott ki zártkörűen. A kötvények kamata az 5 éves magyar államkötvényhez, valamint a 6 hónapos EURIBOR-hoz van kötve, de a spreadeket az FHB nem közölte. Bár a hír kedvező, de ha a kamat nem túl magas, akkor jelentős árfolyamhatásra nem számítunk.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.