Egyre sürgetőbb a megállapodás az amerikai költségvetésről

2012. december 04. kedd - 10:13 / piacesprofit.hu
  •    

Gyenge amerikai adatok rontották tegnap a hangulatot a piacokon. Az Erste elemzői szerint lassan ideje lenne, hogy az indexek elhagyják a jelenlegi szinteket, a folytatás szempontjából a következő napok mozgásai fontosak lehetnek.

Kissé borongós lett a hangulat tegnap a gyengébb amerikai adatok hatására. Ugyanis az ipari beszerzési menedzser index becsúszott a fontos 50 pont alá, amely kontrakciót jelez. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a „pénzügyi szakadék” itt van előttünk, s a beruházási döntéseket nem lehet felelősen meghozni az egyezség végkimenetének tudta nélkül.

Különben erre a Fed elnöke, Ben Bernanke már korábban felhívta a figyelmet, s azt is elmondta, hogy éppen ezért nagyon fontos, hogy a felek mielőbb megállapodásra jussanak. Viszont pont ennek a tudata az, amelynek köszönhetően a nem várt mértékű visszaesés nem okozott nagyobb pánikot.

A DAX egyébként újra próbálkozott a kitöréssel, ami most sem sikerült igazán. Ennek ellenére nem veszett semmi. Az elkövetkező napok mozgásai fontosak lesznek a folytatás szempontjából. Lassan itt az ideje a jelenlegi fontos szintek elhagyásának, jelenleg ennek látjuk nagyobb valószínűségét. A BUX esetében ma további enyhe csökkenés jöhet, de mintegy 200 pontra van a 200 napos mozgóátlag. Ez pedig azt jelenti, hogy egy esetleges csökkenés esetén sem kellene nagyobb mozgást produkálnunk.

USA, Európa

– Rossz hangulat bontakozott ki tegnap az USA piacain, az indexek a kereskedés végéig estek (Dow -0,46%, Nasdaq -0,27%, S&P500 -0,51%).

– Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy a republikánusok végül engedni fognak és beleegyeznek majd a fiscal cliff elkerülése érdekében az adóemelésbe.

– Három éves mélypontra zuhant az ISM feldolgozóipari index az USA-ban. 51,7 pontról 49,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 51,5 pontra számítottak.

– Az építőipari kiadások októberi értéke pozitív meglepetést okozott a piacoknak. 1,4%-os bővülést publikáltak, a várt 0,5%-kal szemben. A mutató így 2008 novembere óta nem látott szintre emelkedett, ami az ágazat talpra állását erősíti.

– A teljes gépjármű értékesítési adat is jól alakult, az előző havi 14,3 millió után 15,5 millió darabra emelkedett az évesített eladási adat, miközben az elemzők 14,8 millióra számítottak.

– Üdítő kivétel volt a Dell, 4,4%-os emelkedéssel, mert a Goldman Sachs eladásról vételre javította a Dellre vonatkozó ajánlást. A 2013-as kilátások javulásával indokolja az elemzőház, hogy 9 dollárról 13 dollárra emelte a célárat.

– Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy amíg nem lép életbe a bankunió addig nem lesz banki feltőkésítés az ESM keretéből. Jean Claude Juncker, az Eurogroup elnöke pedig azt jelentette be, hogy jövő hét közepén hozzájuthat Spanyolország a pénzhez. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke azt is bejelentette, hogy az év végén távozik posztjáról.

– A pénzügyminiszter arra reagált, hogy Spanyolország tegnap hivatalosan is kérte bankjai számára a 39,5 milliárd euró kifizetését az ESM alapból.

– Botrány körvonalazódik Görögországban, mert a hírek szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök anyjának tulajdonában lehet egy 500 millió eurós svájci bankszámla, amit az adóelkerülés és pénzmosás miatti vizsgálat során találtak a hatóságok.

– Görögország tegnap bejelentette a kötvény visszavásárlási program részleteit. 10 milliárd euró értékben ajánl fel az ország hat hónapos EFSF kötvényeket, 10-30 éves állampapírokért cserébe. A visszavásárlási ár a névérték 30-40%-a között lesz. A befektetők péntek estig jelentkezhetnek, és előreláthatóan december 17-én történik meg majd a tranzakció.

Olaj, arany

– A nyersolaj ára kismértékben esett (WTI januári leszállítás 88.8 USD/bbl szinten állt ma reggel) köszönhetően azon félelmeknek, hogy az amerikai törvényhozás sikertelen lesz a fiskális szakadék megállításában, ami recesszióba lökheti az USA gazdaságát. Az arany árát, mely kismértékben esett ma reggel, szintén ezek a félelmek mozgatták.

Devizák

– A tegnapi negatív nemzetközi hangulat nem tett jót a forintnak, ugyanis jelentősebb mértékben gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF devizapár árfolyama 281,15-ről 282,56-ra emelkedett és áttörte a 20 illetve a 30 napos mozgóátlag jelentette ellenállást is.

– Gyenge amerikai adatok és javuló európai helyzet jellemezte tegnap a piacokat. Amerikában az ISM index értéke jelentősen elmaradt a várakozásoktól, miközben Spanyolország és Görögország felől is kedvező hírek érkeztek. Az EUR/USD devizapár értéke 1,2986-ról 1,3054-re emelkedett. Technikai alapon a további emelkedéshez az árfolyamnak több ellenállást is át kéne törnie. Először 1,3082-nél, majd ezt követően 1,3119-nél is.

Távol-Kelet

– A Nikkei 0,28%-kal csökkent, miközben a Shanghai index értéke 0,73%-ot, a Hang Seng index pedig 0,3%-ot emelkedett.

– Kínában jövőre 7,5%-os gazdasági növekedést valószínűsítenek, ami magasabb, mint az eddigi 7%-os várakozás, ugyanis Xi Jinping, az újonnan kinevezett vezető nem tolerálna ennél kisebb növekedést.

– Az ausztrál jegybank a várakozásokkal összhangban 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be és ezzel az irányadó jegybanki kamat 3,0%-ra csökkent.

– Az október havi építési engedélyek száma a vártnál lényegesen kisebb mértékben növekedett Ausztráliában.

Határidős piacok

– Mínuszban vannak ma reggel a határidős indexek.

Vállalati hírek

– Ma a MOL bejelentette, hogy elkezdi a 66-os blokk kutatását Ománban. A cég 200 millió hordóegyenértékes készletre számít az ország nyugati részén lévő lelőhelyből, melynek közelében jól kiépített infrastruktúra van. A hír nem fogja mozgatni a részvény árát, a kurdisztáni termelés és kutatás lényegesen fontosabb a cég számára.

– A kormány az 5000 fő alatti települések esetében a vállalkozási célú hitelek 40%-át vállalja csak át, szembeni a korábbi elképzeléssel, mely szerint a teljes adósságot átvette volna. Ez a korábban becsült 97 milliárd forint helyett 40 milliárdot jelent. A teljes átvállalt önkormányzati adósságállomány a korábban jelezett 612 milliárd helyett tehát 560 milliárd forint lehet. Az FHB-nak nincs önkormányzati hitele, míg az OTP esetén a módosítás hatása nem jelentős.

– A PannErgy újabb, 205 millió forintos részletet hívott le a korábban elnyert 316 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból, így eddig már mintegy 284 millió forint kifizetése történt meg. A hatás részvényenként 11 forint.

– Az E-Star tegnap 21 darab RFV 2014/A kötvény vett vissza 25,74%-os diszkonton.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.