Egyre drágábban bankolunk

2013. július 06. szombat - 16:30 / piacesprofit.hu
  •    

Minden korosztály és jövedelmi szint esetében forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amely a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze és rangsorolta összes költségük szerint. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása. A díjak átterhelése már elkezdődött.

Kép: SXC

„A megfelelő számla megtalálásához ismernünk kell saját bankolási szokásainkat, azaz, hogy milyen gyakran veszünk fel automatából készpénzt, hányszor utalunk, használunk-e csoportos beszedést, és ezekhez mérten kell nyomon követnünk a banki díjak alakulását. A bankok természetesen igyekeznek jól körülhatárolható célcsoportokat megszólítani a rájuk jellemző szokásokhoz idomuló számlacsomagok kialakításával, de ezeken belül is jelentős eltérésekkel lehet találkozni” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

Vége a kártyás fizetés ingyenességének
Június végén fogadták el az augusztusban hatályba lépő törvényt a tranzakciós adó módosításáról, amely értelmében a készpénzfelvétel díja duplájára (0,3 százalékról 0,6 százalékra), más tranzakciós díjak pedig 0,2 százalékról 0,3 százalékra nőttek. Emellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a kamatokra.
A bankok nagyon gyorsan reagáltak elsőként az MKB, majd a Budapest Bank, a Volksbank, és az Erste tette közzé új kondíciós listáit: s a legtöbb díjtételt az illeték mértékével emelték, a kártyás vásárlások ingyenességét azonban megtartották ott, ahol korábban is volt. A péntek hozta el a fordulatot, amikor a Citibank és az OTP tette közzé az új díjait, a Citibank ugyanis a készpénzes vásárlásnál is díjat vezetett be (ez alól kivétel az 0 forintos számlacsomag, itt azonban az ingyenesség feltétele az, hogy 2 millió forint legyen a számlán, ha ez nem teljesül a havidíj 3999 forint). A június végén, július első napjaiban meghirdetett kondíciók augusztus végétől, szeptember elejétől lesznek érvényesek, mivel a fogyasztóvédelmi szabályok miatt a bankok a változtatás előtt 60 nappal kötelesek a díjakat közzétenni.
Az eddigiek alapján arra kell tehát számítani, hogy a bankok többsége szinte teljes mértékben áthárítja a tranzakciós illeték emelését, s lesznek olyan pénzintézetek, amelyek a jellemzően ingyenes kártyás vásárlásra is kiterjesztik a díjfizetést. (A költségvetés felé az illetéket a bankoknak e tranzakció után is meg kell fizetni.) Érdemes ugyanakkor emlékezni arra, hogy a tranzakciós illeték bevezetésekor is több bank volt, amely ilyen díjat felszámított, ám később megszüntette azt.

A diákszámlák közt jelenleg az Erste Bank Diákszámlája számít a legkedvezőbbnek. Itt a meghatározott banki aktivitás mellett 17 forintos havi költséggel lehet számolni, ami éves szinten 204 forintos terhelést jelent. A második helyen az FHB Bank Hello számla áll 104 forint havi költséggel, míg a harmadik a Budapest Bank Play számlája havi 113 forinttal.

„A költségek szerinti tízes toplistán az első és tizedik helyen rangsorolt számla között már éves szinten 5976 forintnyi különbség tapasztalható, noha a diákszámlák általában igen alacsony havi költséggel bírnak” – mondja Bonda Balázs.  Amennyiben egy diák egy átlagos jövedelmet feltételező „hagyományos” számlacsomagot választ, éves szinten akár 7 ezer forinttal is magasabb lehet a számlaköltsége. A diákszámlák legfontosabb feltétele, hogy csak diák státuszúak igényelhetik őket.

Az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára jelenleg a legjobb ajánlatot a Citibank TOP számlája és az FHB Bank Aktív számlája nyújtja, ebben a két esetben egyaránt 230 forintos havi kiadással lehet számolni a vizsgált, jellemzőnek mondható bankolási szokások mellett. A kettős első helyet követően az Erste Bank Szupernulla számlája áll, itt a havi számlahasználattal járó teher 244 forint.

„Egy átlagos jövedelemmel rendelkező számlavezető szokásai mellett is jelentős különbség lehet bankszámla és bankszámla közt: listánkban az első és az utolsó közti különbség éves szinten 8604 forint” – hangsúlyozza a Bankmonitor.hu elemzője.

Átlagos nyugdíjas banki szokások mellett az Erste Bank Szenior számlája vezeti a listát 722 forintos havi költséggel. A második a Budapest Bank Függetlenség számlája lett – havonta 997 forinttal -, míg a harmadik a K&H Bank Minimum számlája 1159 forintos havi költséggel. „Bár arányosan a nyugdíjas számlák esetében a legkisebb a különbség listánk első és tizedik helyezettje közt, itt is súlyos ezer forintokat spórolhatunk: éves szinten a különbség 7056 forint” – jegyzi meg Bonda Balázs.

Átlag feletti jövedelem és az emellé jellemző bankolási szokások mellett az Erste Szupernulla díjcsomag vezeti a Bankmonitor.hu toplistáját, csupán 420 forintos havi költséggel. Második helyen a Citibank TOP számla, míg a harmadik helyen az FHB Bank Aktív számla kapott helyet, előbbi 830, utóbbi 884 forintos havi számlaköltséggel. Ebben a kategóriában a rangsor első és tizedik helyezettje között közel 10 ezer forintos a különbség: 9720 forinttal fizet kevesebben egy év alatt, aki az első helyezettet választja.