Egymásnak adják a kilincset a cégek az olcsó hitelért

2014. március 03. hétfő - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

A bankok szerint jelentős a cégek érdeklődése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja második szakaszában is, de elmarad az első szakasz robbanásszerű hitelkeresletétől.

Tülekednek a cégek, de már nem olyan sokan, mint az első szakaszban – Kép: SXC

A növekedési hitelprogram (NHP) második szakaszában is élénken érdeklődnek a cégek a kedvezményes hitellehetőség iránt. A hitelprogram második fázisában a K&H Banknál eddig 150 cég igényelt és kapott hitelt, több mint 10 milliárd forintért. Emellett további 50 milliárd forintnyi hitelösszeg bírálata jelenleg folyamatban van. A jegybank is bizakodó, véleményük szerint a második szakasz teljes keretét ki tudják majd osztani a cégek között.

Az OTP Bank eddig több mint 150 szerződést kötött az NHP második szakaszában. Az átlagos hitel nagysága elmarad az első szakasz átlagos hitelösszegétől. Az OTP szakemberei úgy vélték: az NHP első szakaszához képest, ha az indulás óta eltelt azonos időszakot nézzük, alacsonyabb érdeklődés tapasztalható a második program iránt, ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalkozásokat nem köti az első fázisban meghatározott szoros időkorlát. Emellett az is hatással lehet a lassabb felfutásra, hogy az NHP második szakaszában a hitelkeret 90 százaléka új hitelkihelyezésre hívható le, és a beruházások indításához szükséges feltételek biztosítása, dokumentáció összeállítása hosszabb előkészítést igényel. A program iránti keresletnek várhatóan lendületet ad majd a 2014-2020-as uniós források pályázatainak meghirdetése, így az OTP Bank a közeljövőben a beruházási hiteligények felfutására számít. (A felmérések szerint a bankok döntő többsége nem változtatott a szigorú hitelfeltételeken. Az eurózónában viszont könnyebb lesz hitelhez jutni.)

A Budapest Banknál az NHP második szakaszában a szerződött állomány összege meghaladja a 10 milliárd forintot, amelyből 5 milliárd forint hitelt már folyósítottak. Az NHP első fázisához hasonló mértékű kihelyezésre számítanak a program második szakaszában is. A Budapest Bank a növekedési hitelprogram első szakaszában az MNB által a pénzintézet rendelkezésére bocsátott teljes keretösszeget, azaz 44 milliárd forintot a határidőre leszerződte. Összességében több mint 700 ügylet esetében kötöttek szerződést. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés az új hitelek iránt, amelyek az első pillér 50 százalékát teszik ki. A bank célja az volt, hogy minél több vállalkozás részesüljön a kedvező forrásból, ezért a mikrovállalkozások számára is külön keretet biztosított.

Hogy válasszunk vállalati hitelt?
A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.

(A hitelprogram forrásaihoz most új feltételekkel, egyszerűbben juthatnak hozzá a vállalkozások!)

Az új hiteleken belül a kis- és középvállalkozásoknál a beruházási hitelek vannak túlsúlyban, 65 százalékot tesznek ki, míg 35 százalék a forgóeszközhitelként igényelt összeg. A Budapest Banknál a mikrovállalkozások részére elkülönített keret esetében több mint 200 szerződés született, melyekből közel azonos a beruházási és a forgóeszközhitelek aránya (55 és 45 százalék).

Az UniCredit Bank Hungarynél az MTI-t arról tájékoztatták, hogy az első szakasz robbanásszerű hitelkereslete a második szakaszban nem érzékelhető, de a szerződések száma folyamatosan növekszik, az igények kiegyensúlyozottan érkeznek pénzintézethez. A már folyamatban lévő ügyletek jelenleg a 10 milliárd forintos nagyságrendben mozognak.

A UniCredit Bank szakemberei úgy vélik: a növekedési program 2014 végéig elérheti a meghirdetett keretösszeget, azaz 500 milliárd forintot. A felhasználás az év második felétől remélhetőleg jelentősebben megemelkedhet, ha megjelennek az új uniós támogatási lehetőségek, s megélénkül a beruházási kedv. A kihelyezések számát és volumenét az új lízingtermék indulása is növelheti – vélik az UniCreditnél.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor