Egyelőre maradhat a jojózás

2012. május 30. szerda - 09:37 / Erste-elemzés
  •    

Negatív meglepetést hozott a tegnap megjelent amerikai adat, ma pedig mínuszban nyitnak a nyugat-európai tőzsdék, így a BUX is beszorulhat. A dollár euróval szembeni erősödése megállíthatatlannak tűnik.

Egyik nap föl, a másik nap le, a kotta egyszerű dallamot mutat. Tegnap ugyan az Egyesült Államokban megjelent gazdasági adatok, elsősorban a fogyasztói bizalom, negatív meglepetést hozott, a börzék viszont jelentős emelkedést mutattak fel. Ma pedig csökkenéssel készülnek nyitni az európai és az amerikai piacok is a jelenlegi állapot szerint.

A BUX is úgy tűnik, hogy beszorul a 16.700 és 16.000 pont közötti tartományba. Ezzel csak az a baj, hogy egy csökkenő trend alján vagyunk. Ha itt épít bázist az árfolyam az nem túl jó jel, hiszen egy bázisból bármerre lehet kitörés. Viszont a jelenlegi részvényárak alapvetően alacsonyak, vagyis az emelkedés valószínűsége nagyobb, de ahhoz nyugalomnak kellene jönnie a görögöknél és a spanyoloknál. Ennek pedig rövidtávon – technikai okokból kifolyólag is – kicsi a valószínűsége, így egyelőre maradhat a jojózás.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A napközbeni megingás ellenére emelkedéssel zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók (Dow 1%, Nasdaq 1,18%, S&P500 1,11%).

A legjobb teljesítményt az alapanyag szektor nyújtotta (1,7%), de a technológia és a pénzügy (0,8%) is jól szerepelt. A Bank of America kiemelkedően teljesített tegnap, 4% feletti mértékben tudott emelkedni.

A Conference Board fogyasztói bizalmi index májusi értéke nagyot csökkent az előző hónaphoz és a várakozásokhoz képest is. A várt 69,5 ponttal szemben 64,9 pontra csökkent a mutató.

A Facebook árfolyama tovább folytatta a vesszőfutását, tegnap 9,6%-kal került lejjebb az árfolyam, és 28,6 dolláron zárta a kereskedést.

Egy hónappal a mandátuma lejárata előtt lemond a spanyol nemzeti bank kormányzója. A váratlan hír után tovább borzolta a hangulatot, hogy az Egan Jones hitelminősítő leminősítette a spanyolokat.

Olaj, arany:

Oldalazással töltötte a tegnapi kereskedést a kőolaj, 90,2-92,2 dollár között mozgott az árfolyam, de zárásra nem mozdult el látványosan. A reggeli órákban lefelé indult az árfolyam, és 0,5%-os csökkenést követően 90 dollárig süllyedt.

Az arany tegnap elindult a lejtőn, és 1,7%-os veszteség után 1.555 dolláron zárta a kereskedést.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

Elromlott a hangulat az ázsiai piacokon, a japán piac a nap második felében emelkedett, de így sem tudta ledolgozni a veszteségét (Nikkei -0,28%, Hang Seng -1,67%, Shanghai -0,32%).

A negatív hangulathoz az sajtóhír is hozzájárult, miszerint a kínai kormány nem tervez a 2008-ashoz hasonló méretű gazdaságélénkítő csomagot. Ezt a Xinhua hírügynökség jelentette be.

Devizák:

A forint erősödött az euróval szemben, napon belül a 200 napos mozgóátlagot (296,5 forint) is megérintette az árfolyam. Zárásra enyhén korrigált az EUR/HUF, és 297,3-ig emelkedett.

A dollár euróval szembeni erősödése megállíthatatlan, tegnap újabb lokális mélyponton 1,25-ön zárt az árfolyam, majd a reggeli órákban 1,246-ig erősödött a dollár. Közel két éves mélypontra süllyedt a devizapár árfolyama.

Határidős piacok:

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.